0

Czekolada i herbata

Herbata i czekolada otwierają przed nami nieskończony świat ekscytujących kombinacji smakowych. Liczne charakterystyczne dla tej pary połączenia to szansa na niezwykle przyjemne, wielozmysłowe doświadczenie. 

Przewodnik po degustacji herbaty i czekolady

Gdy zaparzysz już odpowiednią mieszankę, nadchodzi czas na jednoczesną degustację herbaty i czekolady. W przypadku czekolady smakowej, dla osiągnięcia najlepszych doznań, weź łyk herbaty, aby płyn dotarł do najdalej położonych kubków smakowych. Nie zapomnij o oddychaniu, gdyż pozwoli Ci to w pełni docenić charakter herbaty. Przepłucz usta herbatą i przełknij, a następnie ugryź kawałek czekolady.

Dzięki temu temperatura w Twoich ustach wzrośnie, a czekolada będzie się rozpuszczać szybko i równomiernie, więc będziesz mógł delektować się oboma smakami jednocześnie. Podczas łączenia herbaty z czekoladą o wysokiej zawartości kakao należy zastosować odwrotny proces degustacji. Zacznij od zjedzenia czekolady, a następnie weź łyk herbaty. Ciepły płyn złagodzi mocny smak kakao, wyostrzając doznania smakowe.

Warto wiedzieć…

Gdy herbata stygnie, zaczyna mętnieć. Oznacza to, że płyn zmienia kolor, jakby dodano do niego odrobinę mleka. Takiej herbaty nie należy spożywać z czekoladą, ponieważ jej właściwości uległy zmianie i nie oddaje ona swojego prawdziwego smaku.