0

Czekolada i wino

Krótkie studium czekolady i wina

Wielu ludzi jest zdania, że czekolada i wino do siebie nie pasują- intensywny smak czekolady konkuruje z taniną, wyczuwalną w winie. Z tego względu do czekolady pija się na ogół koniak, whisky, a niekiedy nawet szampana. Inni obstają przy kawie, niektórzy zaś delektują się wyłącznie samą czekoladą....

Tak samo, jak preferencje co do rodzaju czekolady, zmieniały się upodobania w dziedzinie towarzyszących jej dodatków. Dziś triumfy święci czekolada z winem – połączenie, które łatwo jest wypróbować w domu z przyjaciółmi. Oto kilka wskazówek “dla początkujących”, a także szereg podstawowych zasad. Wypróbuj różne kombinacje, aby znaleźć swoją ulubioną.

Połączenie czekolady i wina sprawdza się szczególnie w przypadku produktów wysokiej jakości.

Tylko najlepsze czekolady, o wyróżniającym się aromacie i bukiecie, można łączyć z odpowiednim winem, które uwydatnia doznania smakowe.

Dobre wino znakomicie harmonizuje z czekoladą zrobioną z ziaren kakaowych najwyższej jakości. Ma to zastosowanie w przypadku czekolady o wysokiej zawartości kakao: im bardziej gorzka czekolada, tym bardziej wytrawne powinno być wino. Można także eksperymentować z przeciwieństwami: im bardziej gorzka czekolada, tym słodsze i delikatniejsze wino lub likier... sami odkryjcie, na ile przeciwieństwa się przyciągają!

 

 

Spóbuj LINDT EXCELLENCE 70% Cocoa z Chilean Merlot

Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej palety smaków. Smak tej ciemnej czekolady zyska nowy wymiar w zestawieniu z winem o wyraźnym owocowym charakterze. Spróbuj z chilijskim Merlotem lub australijskim Grenache: winem o wyrazistym charakterze, z ożywczym aromatem owoców miękkich, soczystych i z jedwabistym owocowym finiszem.

Spróbuj LINDT EXCELLENCE Sea Salt z kalifornijskim Zinfandel

Czekolada, którą cechuje intensywna nuta kakao wygładzona wanilią. W pierwszej chwili nie czuje się tu śladu morskiej soli, raczej miodną, a zaraz potem cytrusową świeżość – dopiero na koniec w smaku uwydatnia się krystaliczna nuta morskiej soli. Jeśli ktoś nie jest koneserem ciemnej czekolady, ten wariant będzie doskonały na początek. Najlepsze połączenie tworzy z kalifornijskim Zinfandel. Wino to ma w sobie ciemną świeżość porzeczek i truskawek; a jego aromaty utworzą fascynujący kontrast z czekoladą – co otworzy przed nami cały wachlarz nowych doznań.