Degustacja 5 zmysłami

Upewnij się, żeby zneutralizować podniebienie:

Jeżeli próbujesz kilku wariantów czekolad, pamiętaj o „oczyszczeniu” kubków smakowych pomiędzy poszczególnymi próbami: możesz to zrobicć przegryzając białe pieczywo, pijąc herbatę z dzikiej róży lub wodę mineralną. Przed degustacją nie pal oraz nie spożywaj mocno przyprawionych potraw.

Zacznij degustację czekolady od tej najniższej zawartości kakao. Rozpocznij od białej czekolady, potem przejdź do mlecznej a na końcu sięgnij po gorzką czekoladę. Stopniowo próbuj przejść do czekolad 
z coraz wyższą zawartością kakao.

Czekolady najlepiej degustować w spokojnej atmosferze, tak by móc skoncentrować się na swoich zmysłach. Poniżej wyjaśniamy najważniejsze zasady degustacji czekolady.

Wzrok

Zwróć uwagę na wygląd czekolady.

Dotyk

Teraz możesz ocenić strukturę powierzchni.

Słuch

Przyłóż kawałek czekolady do ucha i przełam go.

Zapach

Powąchaj czekoladę by dostrzec wszystkie jej aromaty.

Smak

Degustuj czekoladę wszystkimi zmysłami!

Wzrok

Pierwsze wrażenie jest bardzo ważne także gdy degustujesz czekoladę. Dlatego pierwsze co powinieneś zrobić to przyjrzeć się czekoladzie: oceń jej kolor, strukturę oraz połysk.

Dotyk

Teraz możesz poczuć strukturę czekolady (od gładkiej do szorstkiej i ziarnistej).

Słuch

Weź tabliczkę czekolady i przełam ją. Wsłuchaj się w odgłos: może być on wyrazisty lub stłumiony. Wysokiej jakości czekolady bez nadzienia łamią się z wyrazistym trzaskiem. Krawędzie pozostają gładkie i bez okruszków.

Zapach

Używając zmysłu węchu możesz odkryć wiele aromatów jakie kryje w sobie czekolada: możesz delikatnie poczuć zapach przykładając czekolady do nosa lub pozwalać czekoladzie rozpuścić się na języku I wtedy odnaleźć wszystkie zapachy.

Smak

Teraz przechodzimy do najintesywniejszych doświadczeń związanych z degustacją czekolady. Pozwól by kawałek czekolady powoli rozpływał się w Twoich ustach. Rozpuść czekoladę na języku tak by poczuć jej smak na wszystkich nerwach. Co czujesz?