0

Lindor - słodkie złoto

Chwila z pralinką LINDOR

 

Przyjemność, jaką odczuwasz trzymając w ręku pralinę Lindor jest wprost nie do opisania. Pobudzając wszystkie swoje zmysły, możesz rozkoszować się zapachem słodkiej czekolady, gdy bierzesz do ręki miękkie foliowe opakowanie i powoli odwijasz je, docierając do przepysznej czekoladki. Gdy delikatnie ściągasz opakowanie, Twoim oczom ukazuje się idealnie okrągła czekoladowa pralinka. Chwytając ją delikatnie w dłonie, zaczyna się powoli rozpuszczać, co oznacza, że należy ją szybko zjeść!

Wykonana z najwyższą starannością pralinka to najczystsze słodkie złoto. To wyjątkowe doznanie możliwe jest dzięki Lindor.

LINDT and OR

Ponad 60 lat temu stworzona została pierwsza czekoladowa pralina Lindor. Maître Chocolatier i jego pracowniwcy  w LINDT pracowali w pocie czoła, aby stworzyć wyjątkową czekoladową rozkoszą. Nie mieli jednak pojęcia, że już wkrótce mieli stworzyć coś tak wyjątkowego i cennego, jak czekoladowe „słodkie złoto”. Podczas, gdy słowo LINDT jest synonimem wysublimowanej czekolady, wyraz „Or”, który użyto w nazwie czekoladowej praliny Lindor w języku francuskim oznacza złoto.

Prawdziwy klejnot

Nazwa Lindor to obietnica czystego złota, która zostaje spełniona! Co było do przewidzenia, czekoladki okazały się niezwykle aksamitne w smaku, stanowiąc pokusę wręcz nie do odparcia i sprawiając, że każdy mieszkaniec Szwajcarii zapragnął więcej! W 1949 r. niemal każda szwajcarska rodzina świętowała okres Bożego Narodzenia z pralinkami Lindor, a po icj zakończeniu każdy odczuwał chęć zjedzenia jeszcze więcej... Czy Lindor był produktem tylko od święta?

Początek sprzedaży słodkiego złota

Był rok 1949, codzienne życie w Szwajcarii toczyło się swoim biegiem. W przeddzień Świąt Bożego Narodzenia panował radosny nastrój oczekiwania. To właśnie wtedy Maîtres Chocolatiers w LINDT stworzyli niesamowitą, rozpływającą się w ustach pralinkę Lindor, która zawojowała półki sklepowe, tuż przed samymi Świętami podbijając serca mieszkańców Szwajcarii i sprawiając, że życie stało się odrobinę słodsze!

Czerwone, błyszczące opakowanie trufli Lindor nadało im odświętny wygląd, przywołując na myśl bożonarodzeniowe ozdoby. Właśnie to sprawiło, że produkt był idealny na Boże Narodzenie, wnosząc do szwajcarskich domów powiew radości i rozkoszy. Kiedy tuż po Nowym Roku produkt Lindor zniknął ze sklepów, wielu amatorów czekolady zatęskniło za tym przysmakiem, co z pewnością nie było powodem do zadowolenia dla Maîtres Chocolatiers. Co należało zrobić, aby zmienić obecną sytuację?

Złoty środek

Pracujący dla LINDT Maîtres Chocolatiers zapragnęli, aby praliny Lindor stały się przyjemnością dostępną przez cały rok, dokonując przy tym cudów, aby spełnić to pragnienie. Wychodząc od wyjątkowej okrągłej formy trufli, Maîtres Chocolatiers podjęli starania w kierunku nadania wyjątkowym czekoladowym doznaniom Lindor także innych form. Tak powstała tabliczka czekolady, jajka wielkanocne oraz inne czekoladowe smakołyki. Oparte na owianej sławą recepturze, nowo powstałe czekoladki również idealnie rozpływały się w ustach. Od tego czasu wszyscy miłośnicy i koneserzy słodkości mogą cieszyć się smakiem ulubionej czekolady przez cały rok, zgodnie przyznając, że Lindor jest idealny o każdej porze. Nieważne, czy pada śnieg, czy świeci słońce, Lindor sprawia, że każda chwila może być doskonała...