0

XIX- wieczni pionierzy szwajcarskiej czekolady

Od ponad 200 lat czekolada to dla mieszkańców Szwajcarii coś znacznie więcej, niż tylko słodka pokusa. Szwajcarską czekoladę tworzy mieszanka starannie wyselekcjonowanych składników. Oprócz wysublimowanego wyglądu, za sukcesem szwajcarskiego produktu stoją następujące czynniki: duch wynalazczy, świadomość jakości i ciężka praca, a także doskonałe poczucie smaku i umiejętność odczuwania przyjemności.

Czekolada nie posiada jednak swoich korzeni w tym państwie, leżącym w sercu Europy. Tym bardziej nie wywodzą się z niego ziarna kakaowca. Jest to bowiem dobro, które zawdzięczamy Aztekom. To właśnie oni już w XIV wieku pili gorącą czekoladę. Uważa się, że miała ona wówczas gorzki, a wręcz ostry smak. Tak przynajmniej twierdził Hernán Cortés. Mimo niepochlebnej opinii przewiózł on kakao przez Atlantyk. Było to ok. roku 1520.

Krótko potem na hiszpańskim dworze królewskim kakao nadano bardziej wysublimowany smak. Miód, cukier, wanilia i cynamon sprawiły, że stała się ona słodsza i łagodniejsza. Jednak zwykli ludzie nie znali go nawet z nazwy.

Czekolada szybko dotarła na inne dwory europejskie. Stało się tak nie inaczej, jak z powodu miłości! Kiedy hiszpańska księżniczka Anna poślubiła francuskiego króla Ludwika XIII, napój dotarł do Francji. W Wersalu wybuchła ogromna radość! Wkrótce tym wyjątkowym napojem mogły cieszyć się wszystkie dwory królewskie w Europie. W gruncie rzeczy każdy szanujący się człowiek pił czekoladę. To sprawiło, że na arenę wkroczyli pionierzy czekolady. Ten cenny towar należało bowiem wykorzystać jeszcze na wiele innych sposobów! Może jako deser? Czekolada nie była dotąd dostępna w formie twardej. Pionierzy smaku z Włoch, Belgii, Niemiec, Holandii, a przede wszystkim Szwajcarii przeprowadzili liczne eksperymenty, wypalając, mieląc i mieszając ten wyjątkowy produkt.

Era pionierów

XIX wiek: Era pionierów. To właśnie wtedy budowano fabryki oraz wynaleziono silnik parowy, kolej
i telefon, a także czekoladę – miękką i rozpływającą się w ustach – dokładnie taką, jaką znamy obecnie. Jej wynalazca: Rodolphe Lindt.

Szwajcaria, kraj czekolady? W rzeczy samej, Szwajcarzy produkowali czekoladę dla całego świata. Również dla siebie. Sami zjadali jej bowiem więcej, niż ktokolwiek inny.

Mała, nieprzejezdna, biedna – taka była Szwajcaria u progu XIX wieku. Niezupełnie odpowiednia baza dla czekoladowych eksperymentatorów. To oznaczało, że potrzebne było jeszcze więcej entuzjazmu, bogactwa pomysłów i ducha przedsiębiorczości. Na szczęście Szwajcarzy mieli tego sporo i mogli pisać historię sukcesu.

Począwszy od 1819 r. zaczęły pojawiać się nazwiska, które do dziś symbolizują szwajcarską jakość. François-Louis Cailler, założyciel pierwszego towarowego zakładu produkującego czekoladę; to właśnie tam wytworzono pierwszą czekoladę mleczną; Philippe Suchard, cukiernik, a od 1826 r. również producent czekolady; Rudolf Sprüngli-Ammann, założyciel pierwszego zakładu produkującego czekoladę w niemieckojęzycznej części Szwajcarii, który rozpoczął działalność w 1845 r.; Aquilino Maestrani, pochodzący z Ticino wytwórca czekolady, który w 1852 r. otworzył zakład produkcyjny w Lucernie oraz – a jakże! – Rodolphe Lindt.

Tworząc chocolat fondant, Rodolphe Lindt położył w 1879 r. fundamenty przyszłych sukcesów spółki Lindt & Sprüngli AG, którą utworzył dwadzieścia lat później wspólnie z Rudolfem Sprüngli. Szwajcarska czekolada zyskała sławę, dzięki swojej niezrównanej jakości, a także... rosnącemu zainteresowaniu podróżami. Anglicy, Niemcy, Rosjanie i Amerykanie zaczęli tłumnie odwiedzać Szwajcarię. Góry stały się nagle très chic, podobnie jak jeziora. Nie wspominając o gościnności. Co zabierali ze sobą na drogę powrotną? Oczywiście chocolat fondant! Chocolat Suisse stała się wówczas gwarancją jakości. I pozostała nią do dziś – szczególnie, gdy chodzi o LINDT.

XIX-wieczni pionierzy szwajcarskiej czekolady

Choć od tych czasów wiele się zmieniło, to jednak: stworzona przez Rodolpha Lindta chocolat Surfin jest wciąż wytwarzana w oparciu o powstałą w 1879 r. recepturę i sprzedawana w oryginalnym opakowaniu. Choć, podobnie jak w przypadku naszych pionierów, kieruje nami duch wynalazczy, mamy świadomość, że koneserzy z całego świata doceniają jakość opartą na tradycjach.