0

Mus czekoladowy

Jeśli lubisz zaskakiwać innych, z pewnością włączysz ten przepis do swego kuchennego repertuaru.

6-8 porcji

15-30 minut

LINDT Excellence 70% Cacao

Ambitne

Składniki

  • 2 tabliczki pokruszonej czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% Cacao
  • 1 tabliczka pokruszonej czekolady mlecznej Lindt Excellence Extra Creamy
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szkl. (300 ml) tłustej śmietany
  • 1/2 szkl. (100 ml) mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Dobrze jest przygotować mus z jednodniowym wyprzedzeniem.

Instrukcje

  • 1

    Pokruszyć czekoladę

    • Pokruszyć czekoladę, włożyć ją do miski i dodać mleka. Rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej (masa nie może się zagotować). Ubić żółtka na puch, wyjąć miskę z gorącej kąpieli wodnej i zmieszać z ubitymi żółtkami.

  • 2

    Ubić białka

    • Ubić białka z cukrem na sztywno, do kremowej konsystencji; pianę wlać do mieszanki czekoladowej i dobrze wymieszać. Ubijać śmietankę do gęstej, kremowej konsystencji; połączyć z mieszanką czekoladową (zostawić nieco do przybrania).

  • 3

    Przygotować mus

    • Wlać mus do miseczki i przykryć folią przezroczystą. Przetrzymać przez noc w temperaturze 1-5°C.PrZ

  • 4

    Podanie

    • Przy pomocy dwóch łyżeczek do herbaty uformować kulki z musu czekoladowego (można użyć łyżki do lodów). Ułożyć na talerzykach deserowych. Przybrać bitą śmietaną i owocami.

Rekomendowana czekolada

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

EXCELLENCE 70% CACAO 100g

Słynna receptura zawierająca 70% kakao. Najdoskonalsza gorzka czekolada. Intensywny smak kakao, wzbogacony nutą owoców jagodowych i wanilii.