0

Pomarańczowy sernik czekoladowy

Wyjątkowo kremowy sernik przygotowywany na parze.

8-10 porcji

30-45 minut

LINDT Excellence Orange Intense

Ambitne

Składniki

Spód:

  • 1 i 1/3 szkl. (250 g) wafli waniliowych (np. andrutów), zmielonych
  • 150 g rozpuszczonego masła

 

 

 

Nadzienie:

  • 575 g białego sera
  • 1/4 szkl. (60 g) kwaśnej śmietany
  • 2 tabliczki czekolady Lindt Excellence Orange Intense pokruszonej na kawałki
  • 2/3 szkl. (130 g) cukru
  • 1/3 szkl. + 1 łyżeczka (100 ml) soku pomarańczowego
  • 4 jajka

 

 

 

Sernik najlepiej przygotować wcześniej, tak aby mógł się prawidłowo schłodzić.

Instrukcje

  • 1

    Przygotowanie spodu:

      • Rozgrzać piekarnik do temperatury 120°C. Nasmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 25 cm.
      • Zetrzeć wafle waniliowe na proszek mikserem. Dodawać rozpuszczone masło tak, aby mieszanka dobrze się związała. Rozsmarować równo mieszankę na dnie tortownicy i wygładzić łyżką. Spód tortownicy owinąć folią aluminiową. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej – dzięki temu woda nie przedostanie się do środka.

       

       

  • 2

    Przygotowanie nadzienia:

      • Ubić ser mikserem do miękkości, zgarniając pozostałości z brzegu miski, aby nie powstały grudki. Dodać śmietanę i cukier. Miksować do gładkości.
      • Do rondla wlać sok pomarańczowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać kawałki czekolady, zdjąć z ognia i mieszać, aż się rozpuści. Wlać mieszankę do sera, zgarniając pozostałości z brzegów miski.
      • Dodawać jajka po jednym, mieszając starannie. Włożyć mieszankę serową do przygotowanej tortownicy i wstawić ją do miski żaroodpornej, wystarczająco głębokiej, aby wypełnić ją wodą na wysokość 2,5 cm.
      • Włożyć ciasto do piekarnika i wlać gorącą wodę do miski. Piec przez około 45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zastyga na brzegach; środek powinien pozostać bardziej miękki. Ostudzić w tortownicy.

  • 3

    Pieczenie:

        • Włożyć mieszankę serową do przygotowanej tortownicy i wstawić ją do miski żaroodpornej, wystarczająco głębokiej, aby wypełnić ją wodą na wysokość 2,5 cm.
        • Włożyć ciasto do piekarnika i wlać gorącą wodę do miski. Piec przez około 45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zastyga na brzegach; środek powinien pozostać bardziej miękki. Ostudzić w tortownicy.

Chocolate recommendation

EXCELLENCE ORANGE INTENSE 100g

EXCELLENCE ORANGE INTENSE 100g

Połączenie gorzkiej czekolady z soczystym smakiem pomarańczy wzbogaconym płatkami migdałów i delikatnym aromatem wanilii.