Farming Program

Nasz zrównoważony model pozyskiwania surowca pozwala nam śledzić drogę naszych ziaren kakaowych aż do ich miejsca pochodzenia. Pozwala nam to wspierać rolników i ich społeczności w terenie zgodnie z ich konkretnymi potrzebami. Po osiągnięciu naszego celu, jakim było pozyskiwanie w 2020 r. 100% naszych ziaren kakaowych w ramach Farming Program, rozszerzyliśmy ten program o zrównoważone pozyskiwanie masła kakaowego w 2021 r. i proszku kakaowego w 2022 r.

 

 

 

Wysokiej jakości kakao jest sercem naszych czekolad

 

W Lindt & Sprüngli nadzorujemy każdy etap procesu produkcji czekolady: od wyboru ziaren kakaowca po produkcję gotowych wyrobów czekoladowych. Oznacza to, że nasza czekolada jest produkowana „od ziarna do tabliczki”. Rozumiemy, że możemy wywierać znaczący wpływ na lokalne warunki tylko wtedy, gdy wiemy, skąd pochodzą nasze ziarna kakaowe, kto je uprawiał i jak są produkowane. Dlatego w 2008 r. opracowaliśmy własny program zrównoważonego rozwoju dla kakao – Lindt & Sprüngli Farming Program.

 

Jesteśmy dumni z tego, że do produkcji naszych czekolad używamy ziaren kakaowca pochodzących z naszego Programu. Po osiągnięciu w 2020 r. naszego celu pozyskiwania 100% naszych ziaren kakaowych w ramach Farming Program, w 2021 r. rozszerzyliśmy Program na masło kakaowe. W 2022 r. po raz pierwszy udało nam się również zakupić w ramach Programu niewielką ilość proszku kakaowego. Są to ważne kroki w kierunku naszego celu, jakim jest pozyskiwanie od 2025 roku wszystkich naszych produktów kakaowych (ziaren, masła, proszku i masy czekoladowej) w ramach programów zrównoważonego rozwoju.

Farming Program w szczegółach

Lindt & Sprüngli Farming Program składa się z czterech filarów:

Filar 1 - Śledzenie naszych ziaren

Filar 2 - Szkolenie rolników 

Filar 3 - Inwestycje na rzecz rolników i społeczności

Filar 4 - Niezależna weryfikacja naszego programu

Odwiedź stronę internetową Farming Program, aby dowiedzieć się więcej o działaniach, które podejmujemy, aby wspierać rolników uprawiających kakao, ich rodziny i społeczności.

CZYTAJ WIĘCEJ
Dzieci otrzymujące edukację.

Wzmacnianie poprzez edukację

Od 2008 roku firma Lindt & Sprüngli wybudowała lub wyremontowała łącznie 43 szkoły, z których korzysta około 6700 dzieci.

Dostęp do czystej i bezpiecznej wody

Około 175 000 członków społeczności korzysta z 321 systemów wody pitnej i odwiertów zbudowanych i działających od 2008 roku.

Wsparcie dla rolników i ich rodzin

1 017 pełnych pasji pracowników terenowych współpracuje z rolnikami uprawiającymi kakao w ramach programu Lindt & Sprüngli Farming Program.

Czysta woda pitna z kranu.Czysta woda pitna z kranu.

Dostęp do czystej wody pitnej

Od 2008 r., wiele wsi ma dostęp do czystej wody pitnej, dzięki ponad 210 odwiertom ufundowanym w ramach inicjatywy Farming Program.

Dzieci siedzące w ławkach w szkole.Dzieci siedzące w ławkach w szkole.

Pomoc przez edukację

W ramach programu L&S Farming Program od 2008 r. wsparliśmy remont 29 szkół w Ghanie.

Mężczyźni przyglądający się gałęziom kakaowca.Mężczyźni przyglądający się gałęziom kakaowca.

Wsparcie dla rolników i ich rodzin

Ponad 400 zaangażowanych szkoleniowców współpracuje z hodowcami kakaowca w Ghanie w ramach naszego programu.

Las - widok z góry.Las - widok z góry.

Ochrona środowiska

Jesteśmy zaangażowani w zmniejszenie zużycia energii i emisji gazów cieplarnianych na tonę wyprodukowanej czekolady oraz zwiększenie udziału energii odnawialnej w ogólnym zużyciu energii.

Orzechy laskowe oblane płynną mleczną czekoladą.Orzechy laskowe oblane płynną mleczną czekoladą.

Orzechy laskowe pochodzące ze zrównoważonych źródeł

Całe, nieprzetworzone orzechy laskowe są kluczowym elementem wielu z naszych czekoladowych wyrobów. Dowiedz się, jak pracujemy nad tym, żeby wszystkie nasze orzechy laskowe były pozyskiwane przez nasz program zrównoważonego pozyskiwania surowców.

Owoce palmy olejowej.Owoce palmy olejowej.

Olej palmowy z certyfikatem RSPO

Rozumiemy, jaki wpływ ma brak kontroli nad uprawami oleju palmowego na lasy deszczowe i bioróżnorodność. Właśnie z tego powodu bez przerwy kontrolujemy nasze produkty i zobowiązujemy się do kupowania wyłącznie oleju palmowego posiadającego certyfikat RSPO.

Pracownik Lindt trzymający opakowanie produktu Lindt.Pracownik Lindt trzymający opakowanie produktu Lindt.

Opakowania podlegające recyklingowi

Pracujemy nad tym, aby nasze opakowania zarówno przyciągały wzrok konsumentów, jak również chroniły nasze produkty w odpowiedni sposób. Pragniemy też zmniejszyć rozmiary opakowań i wykorzystywać tworzywa podlegające recyklingowi, gdy tylko jest to możliwe.

Zakład produkcyjny Lindt z panelami słonecznymi.Zakład produkcyjny Lindt z panelami słonecznymi.

CO2 i klimat

Energia jest potrzebna na różnych etapach produkcji czekolady, takich jak podgrzewanie, chłodzenie i transport. Emisja gazów cieplarnianych może być skutkiem tych procesów. Jesteśmy zaangażowani w opracowanie opartego na nauce celu w zakresie emisji z całego naszego łańcucha wartości, z długoterminowym celem osiągnięcia zerowej emisji.