Wysokiej jakości ziarna kakaowe są sercem naszej czekolady.
W Lindt & Sprüngli czujemy się odpowiedzialni za cały proces tworzenia czekolady, od wyboru ziaren kakaowych po gotowy produkt. To znaczy, że produkujemy czekoladę od ziaren do tabliczki. Możemy mieć prawdziwy wpływ na warunki lokalne, tylko jeśli wiemy, skąd pochodzą nasze ziarna kakaowe, kto je uprawia i w jaki sposób powstają. Dlatego właśnie opracowaliśmy nasz model zrównoważonego pozyskiwania ziaren kakaowych, Lindt & Sprüngli Farming Program.
Jesteśmy dumni z tego, że wykorzystujemy nasz Farming Program w produkcji naszej czekolady.

Zobowiązujemy się

Sięgamy wysoko

Angażujemy się
Więcej o Lindt & Sprüngli Farming Program
Przeczytaj więcej o krokach, jakie podejmujemy w celu poprawienia jakości życia naszych rolników, ich społeczności oraz środowiska na stronie naszego Farming Program.

Lindt Cocoa Farming Program
Dostęp do czystej wody pitnej
Od 2008 r., wiele wsi ma dostęp do czystej wody pitnej, dzięki ponad 210 odwiertom ufundowanym w ramach inicjatywy Farming Program.
Wsparcie dla rolników i ich rodzin
Ponad 400 zaangażowanych szkoleniowców współpracuje z hodowcami kakaowca w Ghanie w ramach naszego programu.


Dostęp do czystej wody pitnej
Od 2008 r., wiele wsi ma dostęp do czystej wody pitnej, dzięki ponad 210 odwiertom ufundowanym w ramach inicjatywy Farming Program.


Pomoc przez edukację
W ramach programu L&S Farming Program od 2008 r. wsparliśmy remont 29 szkół w Ghanie.


Wsparcie dla rolników i ich rodzin
Ponad 400 zaangażowanych szkoleniowców współpracuje z hodowcami kakaowca w Ghanie w ramach naszego programu.


Ochrona środowiska
Jesteśmy zaangażowani w zmniejszenie zużycia energii i emisji gazów cieplarnianych na tonę wyprodukowanej czekolady oraz zwiększenie udziału energii odnawialnej w ogólnym zużyciu energii.
Nasze zobowiązania dla lepszego jutra













Orzechy laskowe pochodzące ze zrównoważonych źródeł
Całe, nieprzetworzone orzechy laskowe są kluczowym elementem wielu z naszych czekoladowych wyrobów. Dowiedz się, jak pracujemy nad tym, żeby wszystkie nasze orzechy laskowe z Turcji były pozyskiwane przez nasz program zrównoważonego pozyskiwania surowców.


Olej palmowy z certyfikatem RSPO
Rozumiemy, jaki wpływ ma brak kontroli nad uprawami oleju palmowego na lasy deszczowe i bioróżnorodność. Właśnie z tego powodu bez przerwy kontrolujemy nasze produkty i zobowiązujemy się do kupowania wyłącznie oleju palmowego posiadającego certyfikat RSPO.


Opakowania podlegające recyklingowi
Pracujemy nad tym, aby nasze opakowania zarówno przyciągały wzrok konsumentów, jak również chroniły nasze produkty w odpowiedni sposób. Pragniemy też zmniejszyć rozmiary opakowań i wykorzystywać tworzywa podlegające recyklingowi, gdy tylko jest to możliwe.
Emisja gazów cieplarnianych
Energia jest potrzebna na różnych etapach produkcji czekolady, takich jak podgrzewanie, chłodzenie i transport. Emisja gazów cieplarnianych może być skutkiem tych procesów. Aby z nią walczyć, skupiamy się na zwiększeniu wydajności energetycznej i zmniejszeniu śladu węglowego naszej czekolady.