FESTIWAL CZEKOLADY -30% na wszystko! Użyj w koszyku: FESTIWAL30
Aby skorzystać z promocji typu "2+1", "2+2", "3+1" itd należy dodać do koszyka ŁĄCZNĄ liczbę sztuk objętych promocją. Rabat na najtańszy produkt naliczy się w podsumowaniu koszyka automatycznie.
Użyj w koszyku kodu rabatowego XMASSMAGIC i nie płać za wysyłkę pow. 49zł.
Nasz zrównoważony model pozyskiwania surowca pozwala nam śledzić drogę naszych ziaren kakaowych aż do ich miejsca pochodzenia. Pozwala nam to wspierać rolników i ich społeczności w terenie zgodnie z ich konkretnymi potrzebami. Po osiągnięciu naszego celu, jakim było pozyskiwanie w 2020 r. 100% naszych ziaren kakaowych w ramach Farming Program, rozszerzyliśmy ten program o zrównoważone pozyskiwanie masła kakaowego w 2021 r. i proszku kakaowego w 2022 r.
Wysokiej jakości kakao jest sercem naszych czekolad
W Lindt & Sprüngli nadzorujemy każdy etap procesu produkcji czekolady: od wyboru ziaren kakaowca po produkcję gotowych wyrobów czekoladowych. Oznacza to, że nasza czekolada jest produkowana „od ziarna do tabliczki”. Rozumiemy, że możemy wywierać znaczący wpływ na lokalne warunki tylko wtedy, gdy wiemy, skąd pochodzą nasze ziarna kakaowe, kto je uprawiał i jak są produkowane. Dlatego w 2008 r. opracowaliśmy własny program zrównoważonego rozwoju dla kakao – Lindt & Sprüngli Farming Program.
Jesteśmy dumni z tego, że do produkcji naszych czekolad używamy ziaren kakaowca pochodzących z naszego Programu. Po osiągnięciu w 2020 r. naszego celu pozyskiwania 100% naszych ziaren kakaowych w ramach Farming Program, w 2021 r. rozszerzyliśmy Program na masło kakaowe. W 2022 r. po raz pierwszy udało nam się również zakupić w ramach Programu niewielką ilość proszku kakaowego. Są to ważne kroki w kierunku naszego celu, jakim jest pozyskiwanie od 2025 roku wszystkich naszych produktów kakaowych (ziaren, masła, proszku i masy czekoladowej) w ramach programów zrównoważonego rozwoju.
Jesteśmy zaangażowani
Od 2020 r. 100% naszych ziaren kakaowca pochodzi z identyfikowalnych źródeł, co jest zewnętrznie weryfikowane przez niezależny podmiot. Do 2025 r. wszystkie produkty kakaowe (ziarna, masło, proszek i masa czekoladowa) mają być pozyskiwane w ramach programów zrównoważonego rozwoju.
Mamy duży zasięg
W Farming Program uczestniczy ponad 112 800 rolników uprawiających kakao w krajach jego pochodzenia.
Jesteśmy ofiarni
W 2022 r. zainwestowaliśmy łącznie 27,5 mln CHF w zrównoważoną produkcję kakao, z czego 26,5 mln CHF zostało wypłacone dostawcom kakao za prowadzenie programów zrównoważonej produkcji kakao, głównie Farming Program.
Farming Program w szczegółach
Lindt & Sprüngli Farming Program składa się z czterech filarów:
Filar 1 - Śledzenie naszych ziaren
Filar 2 - Szkolenie rolników
Filar 3 - Inwestycje na rzecz rolników i społeczności
Filar 4 - Niezależna weryfikacja naszego programu
Odwiedź stronę internetową Farming Program, aby dowiedzieć się więcej o działaniach, które podejmujemy, aby wspierać rolników uprawiających kakao, ich rodziny i społeczności.
Od 2008 roku firma Lindt & Sprüngli wybudowała lub wyremontowała łącznie 43 szkoły, z których korzysta około 6700 dzieci.
Dostęp do czystej i bezpiecznej wody
Około 175 000 członków społeczności korzysta z 321 systemów wody pitnej i odwiertów zbudowanych i działających od 2008 roku.
Wsparcie dla rolników i ich rodzin
1 017 pełnych pasji pracowników terenowych współpracuje z rolnikami uprawiającymi kakao w ramach programu Lindt & Sprüngli Farming Program.
Dostęp do czystej wody pitnej
Od 2008 r., wiele wsi ma dostęp do czystej wody pitnej, dzięki ponad 210 odwiertom ufundowanym w ramach inicjatywy Farming Program.
Pomoc
przez edukację
W ramach programu L&S Farming Program od 2008 r. wsparliśmy remont 29 szkół w Ghanie.
Wsparcie dla rolników i ich rodzin
Ponad 400 zaangażowanych szkoleniowców współpracuje z hodowcami kakaowca w Ghanie w ramach naszego programu.
Ochrona środowiska
Jesteśmy zaangażowani w zmniejszenie zużycia energii i emisji gazów cieplarnianych na tonę wyprodukowanej czekolady oraz zwiększenie udziału energii odnawialnej w ogólnym zużyciu energii.
Nasze zobowiązania na rzecz lepszego jutra
Zrównoważone kakao
Do 2025 r. chcemy pozyskiwać 100% naszego kakao (ziarna, masło, proszek i masę czekoladową) w ramach programów zrównoważonego rozwoju.
Bez wylesiania
Naszym celem jest, aby do 2025 r. 100% pozyskiwanego kakao było pozyskiwane bez wylesiania i było objęte naszym Planem działania na rzecz zapobiegania wylesianiu i agroleśnictwa.
Zrównoważone zaopatrzenie
Do 2025 r. 80% naszych wydatków na surowce i materiały opakowaniowe o znacznym ryzyku dla zrównoważonego rozwoju będzie objętych programem zrównoważonego zaopatrzenia.
Redukcja odpadów czekoladowych
Naszym celem jest zmniejszenie do 2025 roku o połowę ilości odpadów czekoladowych w procesie produkcyjnym w przeliczeniu na tonę produkcji.
Kobiety na stanowiskach kierowniczych
Naszym celem jest zatrudnienie 40% kobiet na wyższych stanowiskach kierowniczych do 2025 roku.
Klimat
Zobowiązujemy się określić cele Science-Based Targets (SBT), w tym zakres 1, 2 i 3, z długoterminowym celem osiągnięcia zerowej emisji netto, które zostaną ogłoszone w drugiej połowie 2023 roku.
Zmiejszenie zużycia wody
Do 2025 roku: zmniejszymy zużycie wody miejskiej w naszej produkcji o 10% na każdą tonę.
Standardy bezpieczeństwa żywności
Stale przestrzegamy standardów jakości i bezpieczeństwa żywności Lindt & Sprüngli.
Przejrzysta i odpowiedzialna komunikacja
Nasze produkty są sprzedawane i reklamowane zgodnie z prawem krajowym i międzynarodowym. Unikamy kierowania reklam do dzieci, zachęcamy do odpowiedzialnej konsumpcji i zapewniamy przejrzyste informacje o wartościach odżywczych.
Bezpieczne środowisko pracy
Staramy się stale zmniejszać ryzyko w zakresie bezpieczeństwa, aby osiągnąć naszą długoterminową wizję zerowej liczby wypadków.
Uczciwość biznesowa
Nie uczestniczymy w żadnych działaniach korupcyjnych ani antykonkurencyjnych.
Poszanowanie praw człowieka
Nasze działania na rzecz poszanowania praw człowieka i rozwiązywania najistotniejszych kwestii są na bieżąco integrowane z naszą działalnością.
Orzechy laskowe pochodzące ze zrównoważonych źródeł
Całe, nieprzetworzone orzechy laskowe są kluczowym elementem wielu z naszych czekoladowych wyrobów. Dowiedz się, jak pracujemy nad tym, żeby wszystkie nasze orzechy laskowe były pozyskiwane przez nasz program zrównoważonego pozyskiwania surowców.
Olej palmowy z certyfikatem RSPO
Rozumiemy, jaki wpływ ma brak kontroli nad uprawami oleju palmowego na lasy deszczowe i bioróżnorodność. Właśnie z tego powodu bez przerwy kontrolujemy nasze produkty i zobowiązujemy się do kupowania wyłącznie oleju palmowego posiadającego certyfikat RSPO.
Opakowania podlegające recyklingowi
Pracujemy nad tym, aby nasze opakowania zarówno przyciągały wzrok konsumentów, jak również chroniły nasze produkty w odpowiedni sposób. Pragniemy też zmniejszyć rozmiary opakowań i wykorzystywać tworzywa podlegające recyklingowi, gdy tylko jest to możliwe.
CO2 i klimat
Energia jest potrzebna na różnych etapach produkcji czekolady, takich jak podgrzewanie, chłodzenie i transport. Emisja gazów cieplarnianych może być skutkiem tych procesów. Jesteśmy zaangażowani w opracowanie opartego na nauce celu w zakresie emisji z całego naszego łańcucha wartości, z długoterminowym celem osiągnięcia zerowej emisji.