Olej palmowy

 

Jedynym tłuszczem roślinnym stosowanym w produkcji wszystkich czekolad Lindt jest czyste masło kakaowe. Niektóre nadzienia czekolad Lindt zawierają różnego rodzaju tłuszcze roślinne, w tym olej palmowy. Lindt & Sprüngli wybiera do procesu produkcyjnego olej palmowy ze zrównoważonych upraw, aby zminimalizować szkodliwy wpływ jego produkcji na środowisko i człowieka.
Olej palmowy ma wyjątkowe właściwości w zakresie temperatury topnienia, jest neutralny w smaku i zachowuje twardą konsystencję w temperaturze pokojowej, przez co jest obecnie szeroko stosowany. Nadaje się znakomicie do produkcji różnego rodzaju kremowego nadzienia, które rozpływa się w ustach. 

Owoce palmy olejowejOwoce palmy olejowej

ODPOWIEDZIALNA PRODUKCJA OLEJU PALMOWEGO

Olej palmowy stosuje się na całym świecie w produkcji nadziewanych czekolad i ciastek, produktów spożywczych takich jak smarowidła do kanapek i margaryna, a także w szamponach, detergentach, mydłach itp. Tym samym zapotrzebowanie na olej palmowy nieustannie rośnie, a więc sadzi się coraz więcej palm olejowych. Ich plon jest kilkakrotnie wyższy niż plon innych roślin, z których uzyskuje się olej. To między innymi dlatego palmy olejowe są tak atrakcyjne dla hodowców.

Najlepiej rosną w krajach tropikalnych i często są uprawiane w monokulturach.
Ponieważ uprawa palm olejowych ma zasadniczo szkodliwy wpływ na człowieka i przyrodę, konwencjonalna produkcja oleju palmowego spotyka się z coraz większa krytyką różnych organizacji pozarządowych. Zwracają one uwagę na zniszczenie lasów deszczowych oraz na wypędzanie rdzennej ludności i zwierząt z ich ziemi na rzecz wielkopowierzchniowych upraw.

Aby ograniczyć negatywne skutki pozyskiwania oleju palmowego, Lindt & Sprüngli od lat wspiera jego odpowiedzialną produkcję.

INICJATYWA WWF

Olej palmowy ze zrównoważonych upraw stanowi atrakcyjną alternatywę dla oleju palmowego wytwarzanego sposobem konwencjonalnym. Z inicjatywy WWF w 2004 r. powołano Okrągły Stół ds. Zrównoważonej Produkcji Oleju Palmowego (RSPO). Organizacja wspiera konkretne przedsięwzięcia z zakresu zrównoważonej produkcji oleju palmowego i dąży do ograniczania szkodliwych skutków jego pozyskiwania za pomocą różnorakich modeli certyfikacji. Lindt & Sprüngli, jako aktywny uczestnik Okrągłego Stołu ds. Zrównoważonej Produkcji Oleju Palmowego, dąży do poprawy warunków jego produkcji.

Obecnie we wszystkich przepisach zwierających ten składnik firma stosuje certyfikowany olej palmowy ze zrównoważonych upraw zgodny z modelem segregacji, tzw. „segregowany olej palmowy”. Zrównoważona produkcja oleju palmowego umożliwia spełnienie oczekiwań Lindt & Sprüngli dotyczących doskonałej jakości i wysokich standardów etycznych oraz umożliwia klientom czerpanie niezakłóconej radości ze wszystkich czekolad LINDT, zarówno tych nadziewanych, jak i tych bez nadzienia.