Naucz się degustacji niczym Maître Chocolatier

Od intensywnego aromatu kakao i złożonego smaku po aksamitną konsystencję, degustuj czekoladę Lindt tak, jak Maître Chocolatier: wszystkimi pięcioma zmysłami.

Mistrz Czekolady oglądający tabliczkę czekolady.

Wzrok

Pierwsze wrażenie jest ważne, gdy degustujesz czekoladę. Dlatego pierwsze, co należy zrobić, to przyjrzeć się czekoladzie: oceń jej kolor, strukturę oraz połysk.

Dotyk

Teraz możesz poczuć strukturę czekolady (od gładkiej do szorstkiej i ziarnistej).

Mistrz Czekolady dotykający tabliczkę czekolady.
Mistrz Czekolady testujący tabliczkę czekolady.

Słuch

Weź tabliczkę czekolady i przełam ją. Wsłuchaj się w odgłos: może być on wyrazisty lub stłumiony. Wysokiej jakości czekolady łamią się z wyrazistym trzaskiem. Krawędzie pozostają gładkie i bez okruszków.

Zapach

Używając zmysłu węchu, możesz odkryć wiele aromatów, jakie kryje w sobie czekolada. Możesz delikatnie poczuć zapach, przykładając czekoladę do nosa lub pozwolić jej rozpuścić się na języku i wtedy odkryć wszystkie zapachy.

Mistrz Czekolady sprawdzający aromat czekolady.
Mistrz Czekolady degustujący czekoladę.

Smak

Teraz przechodzimy do najintensywniejszych doświadczeń związanych z degustacją czekolady. Pozwól, by kawałek powoli rozpływał się w Twoich ustach. Rozpuść czekoladę na języku tak, by poczuć jej smak wszystkimi kubkami smakowymi. Co czujesz?

Jak zneutralizować podniebienie?

Jeśli próbujesz kilku wariantów czekolad, zneutralizuj swoje podniebienie pomiędzy każdą próbą. Możesz do tego wykorzystać białe pieczywo, łagodną herbatę z dzikiej róży lub wodę mineralną. Przed degustacją nie pal oraz nie spożywaj mocno przyprawionych potraw.

Rozpocznij od czekolady o najniższej zawartości kakao. Zacznij od czekolady białej, następnie mlecznej a na końcu sięgnij po gorzką. Stopniowo próbuj przejść do czekolad z coraz wyższą zawartością kakao. Najlepiej degustuje się czekoladę w spokojnej atmosferze, która pozwoli Ci skupić się na własnych zmysłach.

 

Jedna z naszych ulubionych

Lindt Excellence 70% Cocoa idealnie osiąga równowagę pomiędzy smakiem gorzkim a słodkim.

Od ziaren kakao do tabliczki – i do Ciebie 

Jesteśmy dumni z tego, co robimy. Jesteśmy jednym z nielicznych wytwórców, którzy produkują czekoladę od ziaren kakao do tabliczki. Zapewnia nam to kontrolę na każdym kroku tego procesu, więc możemy zapewnić, że otrzymasz produkt najwyższej jakości. Za każdym razem.

Idealne połączenia

Odkryj koneserskie smaki łącząc czekoladę z innymi potrawami lub napojami. Poczuj smak gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE w połączeniu ze świeżo zaparzoną kawą, herbatą lub winem.