FAQ

Zamawianie produktu

1. Dostawa

Możesz zrobić zakupy w sklepie Lindt online z dostawą do Twojego domu niezależnie od kwoty zamówienia. Koszt dostawy wynosi 14 zł, a dla wszystkich zamówień powyżej 130 zł oferujemy dostawę GRATIS.

2. Modyfikowanie/anulowanie zamówienia

Żeby anulować lub modyfikować zamówienie, skontaktuj się z nami, wysyłając wiadomość na adres e-mail sklep@lindt.com. Jeśli zamówienie nie zostało jeszcze wysłane, postaramy się pomóc.

3. Rejestracja/zamawianie bez rejestracji

Składanie zamówienia nie wymaga tworzenia konta w naszym sklepie, ale posiadając konto, korzystasz z dodatkowych korzyści, więc warto je założyć. Rejestrując się w naszym sklepie:
  • oszczędzasz czas na uzupełnianiu danych adresowych przy każdym zamówieniu
  • możesz sprawdzić historię swoich zamówień.

4. Realizacja zamówienia

Na bieżąco będziemy Cię informować o kolejnych etapach realizacji Twojego zamówienia, wysyłając wiadomości na podany przez Ciebie adres email. Aktualny status zamówienia jest też widoczny na Twoim koncie po zalogowaniu do sklepu. Na wszystkie dodatkowe pytania chętnie odpowiemy. Wystarczy, że napiszesz wiadomość na adres e-mail: sklep@lindt.com.

5. Faktura VAT

Jeśli chcesz otrzymać wraz zamówieniem fakturę VAT zawierającą numer NIP Twojej firmy, wystarczy, że podasz prawidłowy numer NIP podczas składania zamówienia w odpowiednio oznaczonym polu.
Pamiętaj, żeby po wpisaniu danych firmy, upewnić się, że są one prawidłowe. Po dokończeniu procesu zakupowego, nie będziesz już mieć możliwości uzupełnienia lub zmiany pola NIP na fakturze. Fakturę VAT w wersji elektronicznej wyślemy do Ciebie w wiadomości e-mail po dokonaniu płatności.

6. Dane osobowe i bezpieczeństwo zakupów

Na każdym etapie zakupów dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych osobowych. Nasza strona wykorzystuje szyfrowanie SSL, które gwarantuje, że wszystkie dane osobowe, które podajesz, są zaszyfrowane i chronione przed osobami trzecimi. Podane przez Ciebie dane wykorzystywane są jedynie w celu realizacji zamówienia i poprawiania jakości naszych usług. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszym Regulaminie.
Szanujemy Twoje prawo do prywatności, dlatego podejmujemy wszystkie zasadne kroki, żeby ją chronić. Więcej przeczytasz w naszej Polityce Prywatności.
W LINDT & SPRÜNGLI używamy ciasteczek z wielu powodów, głównie po to, by wspierać działanie naszej strony i zrozumieć, jak Ty i inni użytkownicy strony korzystają z naszych materiałów oraz żeby móc przygotować wiadomości reklamowe skrojone na miarę. W naszej Polityce Cookies znajdziesz więcej informacji na temat tego, jak wykorzystujemy ciasteczka.

Formy płatności

1. Metody płatności dostępne w sklepie firmowym Lindt

Dbamy o komfort Twoich zakupów, dlatego w naszym sklepie możesz skorzystać z kilku różnych form płatności za zakupy:
  • Paybylink (przelew on-line)
  • Blik
  • Płatność kartą płatniczą
  • Płatność przelewem tradycyjnym (możesz skorzystać z tej opcji w ramach Pay by link, wystarczy wybrać kafelek z zielonym banknotem, żeby pojawiły się dane do przelewu tradycyjnego)

Dostawa

1. Sposoby dostarczenia przesyłki

Współpracujemy z następującymi firmami kurierskimi, które realizują dostawę naszych produktów: DHL oraz InPost. W tym momencie nasze przesyłki są dostarczane wyłącznie przez kurierów i nie ma możliwości zamawiania do paczkomatu.

2. Czas dostarczenia przesyłki

Większość paczek wysyłamy do 5 dni od momentu złożenia zamówienia.

3. Śledzenie przesyłki

Możesz na bieżąco śledzić, co dzieje się z Twoją przesyłką. Po opuszczeniu magazynu przez Twoje zamówienie, otrzymasz od nas wiadomość e-mail z linkiem, dzięki któremu dowiesz się, gdzie aktualnie znajduje się Twoja przesyłka.

4. Koszty wysyłki

Wysyłkę realizujemy niezależnie od kwoty zamówienia. Koszt dostawy to 14 zł, a dla zamówień powyżej 130 zł dostawa jest GRATIS.

5. Brak produktu lub nieprawidłowa realizacja zamówienia

Nasi Doradcy Sprzedaży dbają o to, żeby dotarły do Ciebie produkty zgodnie z Twoim zamówieniem. Jeśli jednak otrzymasz paczkę, której zawartość przez przypadek odbiega od Twojego zamówienia, skontaktuj się z nami, wysyłając wiadomość na adres e-mail sklep@lindt.com. Postaramy się, jak najszybciej wyjaśnić sytuację.

6. Zniszczenie produktu w dostawie

Nasi Doradcy sprzedaży podejmują wszelkie starania, żeby nasze czekolady dotarły do Ciebie w idealnym stanie. Skontaktuj się z nami, jeśli przesyłka jest zniszczona, a produkty uszkodzone. Nasi Doradcy sprzedaży czekają na Ciebie pod adresem e-mail: sklep@lindt.com Pamiętaj, żeby wysłać zgłoszenie w ciągu 7 dni od dnia dostarczenia Twojego zamówienia. Koniecznie dołącz zdjęcie uszkodzeń oraz zdjęcie dokumentu dostawy z potwierdzeniem uszkodzeń przez osobę wykonującą dostawę. Postaramy się wysłać do Ciebie jak najszybciej nowe produkty.

7. Zmiana adresu dostawy

Jeśli jeszcze nie wysłaliśmy Twojego zamówienia, możesz zmienić adres dostawy, wysyłając wiadomość e-mail na adres sklep@lindt.com.

8. Możliwość odbioru osobistego

Od 2022 roku nie ma możliwości odbioru zamówień online w sklepach firmowych Lindt. Realizujemy wyłącznie zamówienia z dostawą.

9. Dostawa latem

Często latem przesyłki są narażone na wyższe niż zwykle temperatury. Chcemy, żeby Twoje zamówienie dotarło do Ciebie w idealnym stanie niezależnie od pogody, dlatego w okresie letnim, jeśli temperatura przekracza 25°C, do każdego zamówienia dołączamy wkłady chłodzące, które chronią czekolady przed ciepłem. Wkłady możesz wykorzystywać ponownie w upalne dni. Wystarczy włożyć je do zamrażalnika na min. 6h.

Odstąpienie od umowy

1. Zasady zwrotu

Jeśli jakiś produkt nie spełnił Twoich oczekiwań, możesz go do nas zwrócić w ciągu 14 dni od otrzymania zamówienia bez podawania przyczyny. Wystarczy wysłać Oświadczenie o Odstąpieniu od Umowy za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mail sklep@lindt.com lub pocztą na adres Lindt & Sprüngli (Poland) Sp. z o.o. ul. Franciszka Klimczaka 1 02-797 Warszawa. Jeśli będzie Ci wygodniej, możesz skorzystać z Wzoru Oświadczenia o Odstąpieniu od Umowy Sprzedaży Produktów, które dołączyliśmy do Twojego zamówienia. Produkty w nienaruszonym stanie wraz z dowodem zakupu należy odesłać na adres: sklep Lindt, Factory Annopol, ul. Annopol 2, 03-236 Warszawa. Zwrotu płatności za zwrócone produkty dokonujemy w ciągu 14 dni od daty otrzymania produktu w tej samej formie, w jakiej opłacone było zamówienie.

2. Zasady reklamacji

Wszyscy pracownicy Lindt & Sprüngli przykładają dużą wagę do jakości naszych czekolad i dążą to tego, aby doświadczenie z czekoladami Lindt zawsze było pozytywne. Bardzo nam przykro, jeśli nasz produkt nie spełnił Twoich oczekiwań. Możesz bez problemu zgłosić jego reklamację, wysyłając zgłoszenie za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mail sklep@lindt.com lub pocztą na adres Lindt & Sprüngli (Poland) Sp. z o.o. ul. Franciszka Klimczaka 1 02-797 Warszawa. Zgłoszenie powinno zawierać Twoje imię i nazwisko, adres e-mail, adres do korespondencji, datę i numer zamówienia, dowód zakupu produktów i przyczynę reklamacji. My w ciągu 14 dni rozpatrzymy Twoją reklamację i wrócimy do Ciebie odpowiedzią.

Świat czekolady - produkty

1. Zasady przechowywania czekolady

Wierzymy, że nasza czekolada to najlepsza czekolada na świecie. Nasi Maître Chocolatier pracują nad wyjątkowymi recepturami, a my na każdym etapie jej produkcji i dystrybucji dbamy o to, żeby zachowała świeżość. Chcemy, żeby nasze wyśmienite czekolady umilały Twoje słodkie chwile.
Pamiętaj, że czekolada jest produktem wrażliwym na zbyt wysokie temperatury. Najkorzystniejszymi warunkami przechowywania naszych produktów czekoladowych jest temperatura od 16° do 18° Celsjusza. Żeby w pełni cieszyć się ich smakiem, dbaj o nasze czekolady.

2. Alergeny

W trosce o bezpieczeństwo naszych produktów na każdym opakowaniu czekolad Lindt oraz w opisie każdego produktu w sklepie internetowym Lindt znajdziesz informacje o alergenach.

3. Produkty bezglutenowe

Choć niektóre nasze czekolady gorzkie z wysoką zawartością kakao np. Lindt Excellence 70% Cocoa nie zawierają glutenu, to nie posiadają oznaczenia „produkt bezglutenowy” dla żywności spełniającej normy żywności bezglutenowej. Dopóki nasze czekolady nie będę posiadały takiego oznaczenia, prosimy, aby osoby na diecie bezglutenowej, nie spożywały naszych czekolad lub zasięgnęły porady lekarza, aby wykluczyć ewentualne reakcje alergiczne lub reakcje nietolerancji.

4. Terminy przydatności naszych czekolad

W Twoim zamówieniu mogą się znaleźć czekolady o z terminem ważności 1,5 miesiąca i więcej.
W przypadku produktów przecenionych, niektóre z nich mogą mieć krótsze terminy przydatności do spożycia. Informujemy jednak o tym w opisie produktu i w informacji o promocji.
Jeśli nasza czekolada ma datę ważności np. do sierpnia, to oznacza to, że produkt można bezpiecznie spożywać do ostatniego dnia miesiąca we skazanym terminie przydatności do spożycia.

5. Czy Lindt & Sprüngli używa oleju palmowego i czy jest on pozyskiwany w sposób zrównoważony?

Olej palmowy, olej z ziaren palmowych i ich frakcje są stosowane w ograniczonych ilościach w niektórych nadzieniach naszej czekolady. Lindt & Sprüngli kupuje mniej niż 0,01% światowych zbiorów oleju palmowego.
Produkty te są ważne ze względu na ich właściwości topnienia i zapewnianie neutralnego smaku, choć ich produkcja w niekontrolowanych warunkach może wiązać się z kwestiami zrównoważonego rozwoju środowiskowego i społecznego, w tym wylesiania i przekształcania torfowisk, utraty różnorodności biologicznej, wyzysku pracowników i niekorzystnego wpływu na społeczności lokalne i ludność rdzenną. Olej palmowy może być jednak produkowany w sposób odpowiedzialny, jeśli jest sadzony na odpowiednich obszarach i z należytą dbałością o środowisko i społeczności.
Olej palmowy jest wysokowydajnym olejem roślinnym. W porównaniu do soi, rzepaku i słonecznika do wyprodukowania tej samej ilości oleju palmowego potrzeba znacznie mniej ziemi. Zdajemy sobie sprawę z tego, że zakazanie oleju palmowego i zastąpienie go innymi uprawami wymagałoby przeznaczenia większej ilości gruntów pod produkcję oleju roślinnego na całym świecie, prawdopodobnie kosztem naturalnych terenów leśnych. Uważamy, że najlepszym sposobem na ochronę i przywrócenie lasów deszczowych i zagrożonych siedlisk jest podjęcie działań na rzecz bardziej zrównoważonego przemysłu oleju palmowego. Z tych powodów kupujemy wyłącznie olej palmowy certyfikowany zgodnie ze standardem Okrągłego Stołu Zrównoważonego Oleju Palmowego (Round Table of Sustainable Palm Oil – RSPO) (w Europie: poziom identyfikowalności RSPO „Segregated”; w USA: połączenie oznaczeń „Segregated” i „Mass Balance”), a na opakowaniach naszych produktów zawsze informujemy o użyciu oleju palmowego. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

6. Skąd pochodzi nasze kakao?

Ziarna kakaowca są sercem naszych czekolad. Rozpoznawanie tego, które z wielu różnych źródeł ziaren kakaowca najlepiej wpłynie na charakterystyczny smak produktu, jest umiejętnością, którą doskonaliliśmy z czasem. Podstawowy podział to podział na kakao konsumpcyjne i kakao o delikatnym smaku. Kakao konsumpcyjne to kakao o wyrazistym smaku. Stanowi ono największą część (90-95%) całkowitej światowej produkcji kakao i jest uprawiane głównie w Afryce Zachodniej. Lindt & Sprüngli wykorzystuje ziarna Forastero (kakao konsumpcyjne) z Ghany. Pozostałe 5-10% światowych zbiorów to kakao o delikatnym smaku. Kakao o delikatnym smaku to kakao wysokiej jakości o subtelnym, delikatnym aromacie. Uprawiane jest głównie w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach. Lindt & Sprüngli wykorzystuje ziarna kakao o delikatnym smaku (Criollo i Trinitario) z Ekwadoru, Madagaskaru, Dominikany, Papui Nowej Gwinei i Peru. Nasz własny program zrównoważonego rozwoju – Lindt & Sprüngli Farming Program – obejmuje wszystkie kraje, z których pozyskujemy ziarna kakaowca. Po osiągnięciu naszego celu, jakim było pozyskiwanie 100% naszych ziaren kakaowych w ramach Farming Program w 2020 r., w 2021 r. rozszerzyliśmy Farming Program o masło kakaowe z Wybrzeża Kości Słoniowej. Są to ważne kroki w kierunku naszego celu, jakim jest pozyskiwanie od 2025 roku wszystkich naszych produktów kakaowych (ziaren, masła, proszku i masy czekoladowej) w ramach programów zrównoważonego rozwoju. Dowiedz się więcej.

7. Jakie działania podejmuje Lindt & Sprüngli w zakresie zrównoważonego pozyskiwania ziaren kakaowca?

W 2008 roku uruchomiliśmy Lindt & Sprüngli Farming Program w Ghanie, a w kolejnych latach we wszystkich innych krajach, z których pozyskujemy ziarno kakaowe (Ekwador, Dominikana, Madagaskar, Papua Nowa Gwinea i Peru), aby wspierać rolników uprawiających kakao, ich rodziny i społeczności. Trzy główne cele to zwiększenie odporności rolniczych gospodarstw domowych, zmniejszenie ryzyka pracy dzieci oraz ochrona bioróżnorodności i naturalnych ekosystemów. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

8. Oprócz ziaren kakaowca do produkcji czekolady wykorzystuje się także masło kakaowe i proszek kakaowy. Na ile zrównoważone są te surowce?

Lindt & Sprüngli postawiła sobie za cel pozyskiwanie do 2025 roku 100% kakao (ziaren, masła, proszku i masy czekoladowej) w ramach programów zrównoważonego rozwoju. Po osiągnięciu naszego celu, jakim było pozyskiwanie 100% ziaren kakaowych w ramach naszego programu Lindt & Sprüngli Farming Program w 2020 roku, w 2021 roku Program został rozszerzony na masło kakaowe. W 2022 r. możliwe było już pozyskanie niewielkiej ilości proszku kakaowego za pośrednictwem naszego programu. Przyjmujemy zatem stopniowe podejście do osiągnięcia naszego celu w 2025 roku.

9 Na ile zrównoważone są opakowania naszej czekolady?

Lindt & Sprüngli pracuje nad licznymi inicjatywami dotyczącymi opakowań, mającymi na celu osiągnięcie pięciu celów, które uwzględniają wpływ przez cały cykl życia opakowania, od pozyskiwania surowców po projektowanie pod kątem recyklingu lub ponownego użycia. Na przykład naszym celem jest pozyskiwanie do 2025 r. 100% opakowań z masy celulozowej i papieru z certyfikowanych zrównoważonych łańcuchów dostaw oraz sprawienie, by 100% naszych opakowań nadawało się do recyklingu lub ponownego użycia. Oprócz innowacyjnych rozwiązań opakowaniowych, które są wdrażane na bieżąco, prowadzimy również proaktywny przegląd naszego portfolio produktów, aby zmniejszyć wagę materiałów opakowaniowych, zmniejszyć ilość odpadów opakowaniowych w produkcji i zminimalizować niszczenie opakowań. Czekolada jest delikatnym produktem, który musi być optymalnie chroniony przed warunkami zewnętrznymi. Dlatego też przy opracowywaniu nowych rozwiązań w zakresie opakowań należy zawsze brać pod uwagę kryteria zrównoważonego rozwoju, bezpieczeństwa żywności i specyfikacji jakościowych.

10. W jaki sposób Lindt & Sprüngli walczy z wycinaniem lasów deszczowych spowodowaną przez uprawę kakao?

Uprawa kakao wiąże się z wysokim ryzykiem utraty bioróżnorodności poprzez wylesianie lub szkodliwe praktyki rolnicze. Uważamy, że przyczynianie się do zapobiegania wylesianiu pod uprawę kakao jest naszą powinnością. Dlatego też w 2019 r. rozpoczęliśmy wdrażanie planu „Lindt & Sprüngli Cocoa No-Deforestation & Agroforestry Action Plan”. Główne cele naszego Planu w zakresie kakao obejmują:
  • Niepozyskiwanie kakao z obszarów chronionych zgodnie z lokalnymi przepisami
  • Nierozszerzanie gruntów pod uprawę kakao na obszary wymienione w High Carbon Stock (HCS) Approach lub równoważnych standardach
  • Systemy rolno-leśne do produkcji kakao
  • Wspieranie ochrony i odtwarzania lasów przez społeczności lokalne
Plan ma zastosowanie do wszystkich dostawców kakao z programów zrównoważonego rozwoju i jest integralną częścią naszego programu „Lindt & Sprüngli Farming Program”.
Więcej informacji można znaleźć w naszym najnowszym Raporcie o postępach w przeciwdziałaniu wylesianiu i agroleśnictwie.

11. Jakie są cele Lindt & Sprüngli w zakresie przeciwdziałania zmianom klimatycznym?

W przeszłości zarządzanie emisją gazów cieplarnianych (GHG) w Lindt & Sprüngli i sprawozdawczość w tym zakresie koncentrowały się na emisji pochodzącej z produkcji czekolady w naszych fabrykach (zakresy 1 i 2). Był to logiczny pierwszy krok, biorąc pod uwagę naszą bezpośrednie oddziaływanie. Obecnie zasadniczo zmieniamy nasze podejście, aby dostosować się do najpełniejszej dostępnej wiedzy naukowej w zakresie przeciwdziałania zmianom klimatycznym i uwzględnić nasz cały ślad węglowy, w tym emisje z całego naszego łańcucha wartości (zakres 3). Dlatego też w 2021 r. firma Lindt & Sprüngli zobowiązała się do określenia celów opartych na nauce (Science-Based Targets – SBT), w tym krótkoterminowego celu redukcji oraz celu osiągnięcia zerowej emisji netto w perspektywie długoterminowej. W tym roku zgłosiliśmy nasze cele do inicjatywy Science Based Targets (SBTi), a ogłosimy je w drugiej połowie 2023 roku.
W międzyczasie zobowiązujemy się osiągnąć redukcję emisji gazów cieplarnianych w naszym procesie produkcyjnym o 2% rocznie w stosunku do poziomu z 2020 r. w przeliczeniu na tonę produkcji. W 2022 r. osiągnęliśmy ogólną redukcję o 21% w porównaniu do poziomów z 2020 r.

12. Czy Lindt & Sprüngli angażuje się w zrównoważone praktyki biznesowe?

Tak. Wszystkie informacje na temat naszego zaangażowania w zrównoważony rozwój można znaleźć na naszej stronie internetowej. Lindt & Sprüngli co roku publikuje raport dotyczący zrównoważonego rozwoju, pokazujący postępy w realizacji tych zobowiązań. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź naszą stronę korporacyjną.

Kontakt

1. Kontakt w sprawie realizacji zamówienia

Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, których nie wyczerpują zaproponowane odpowiedzi, nasi Doradcy Sprzedaży chętnie Ci pomogą. Czekamy na wiadomości e-mail wysłane na adres sklep@lindt.com.

Inne składniki produktów Lindt

1. Czy Lindt & Sprüngli używa oleju palmowego i czy jest on pozyskiwany w sposób zrównoważony?

Olej palmowy, olej z ziaren palmowych i ich frakcje są stosowane w ograniczonych ilościach w niektórych nadzieniach naszej czekolady. Lindt & Sprüngli kupuje mniej niż 0,01% światowych zbiorów oleju palmowego.
Produkty te są ważne ze względu na ich właściwości topnienia i zapewnianie neutralnego smaku, choć ich produkcja w niekontrolowanych warunkach może wiązać się z kwestiami zrównoważonego rozwoju środowiskowego i społecznego, w tym wylesiania i przekształcania torfowisk, utraty różnorodności biologicznej, wyzysku pracowników i niekorzystnego wpływu na społeczności lokalne i ludność rdzenną. Olej palmowy może być jednak produkowany w sposób odpowiedzialny, jeśli jest sadzony na odpowiednich obszarach i z należytą dbałością o środowisko i społeczności.
Olej palmowy jest wysokowydajnym olejem roślinnym. W porównaniu do soi, rzepaku i słonecznika do wyprodukowania tej samej ilości oleju palmowego potrzeba znacznie mniej ziemi. Zdajemy sobie sprawę z tego, że zakazanie oleju palmowego i zastąpienie go innymi uprawami wymagałoby przeznaczenia większej ilości gruntów pod produkcję oleju roślinnego na całym świecie, prawdopodobnie kosztem naturalnych terenów leśnych. Uważamy, że najlepszym sposobem na ochronę i przywrócenie lasów deszczowych i zagrożonych siedlisk jest podjęcie działań na rzecz bardziej zrównoważonego przemysłu oleju palmowego. Z tych powodów kupujemy wyłącznie olej palmowy certyfikowany zgodnie ze standardem Okrągłego Stołu Zrównoważonego Oleju Palmowego (Round Table of Sustainable Palm Oil – RSPO) (w Europie: poziom identyfikowalności RSPO „Segregated”; w USA: połączenie oznaczeń „Segregated” i „Mass Balance”), a na opakowaniach naszych produktów zawsze informujemy o użyciu oleju palmowego. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

Różne pytania dotyczące produktów

1. Skąd pochodzi nasze kakao?

Ziarna kakaowca są sercem naszych czekolad. Rozpoznawanie tego, które z wielu różnych źródeł ziaren kakaowca najlepiej wpłynie na charakterystyczny smak produktu, jest umiejętnością, którą doskonaliliśmy z czasem. Podstawowy podział to podział na kakao konsumpcyjne i kakao o delikatnym smaku. Kakao konsumpcyjne to kakao o wyrazistym smaku. Stanowi ono największą część (90-95%) całkowitej światowej produkcji kakao i jest uprawiane głównie w Afryce Zachodniej. Lindt & Sprüngli wykorzystuje ziarna Forastero (kakao konsumpcyjne) z Ghany. Pozostałe 5-10% światowych zbiorów to kakao o delikatnym smaku. Kakao o delikatnym smaku to kakao wysokiej jakości o subtelnym, delikatnym aromacie. Uprawiane jest głównie w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach. Lindt & Sprüngli wykorzystuje ziarna kakao o delikatnym smaku (Criollo i Trinitario) z Ekwadoru, Madagaskaru, Dominikany, Papui Nowej Gwinei i Peru. Nasz własny program zrównoważonego rozwoju – Lindt & Sprüngli Farming Program – obejmuje wszystkie kraje, z których pozyskujemy ziarna kakaowca. Po osiągnięciu naszego celu, jakim było pozyskiwanie 100% naszych ziaren kakaowych w ramach Farming Program w 2020 r., w 2021 r. rozszerzyliśmy Farming Program o masło kakaowe z Wybrzeża Kości Słoniowej. Są to ważne kroki w kierunku naszego celu, jakim jest pozyskiwanie od 2025 roku wszystkich naszych produktów kakaowych (ziaren, masła, proszku i masy czekoladowej) w ramach programów zrównoważonego rozwoju. Dowiedz się więcej.

2. Jakie działania podejmuje Lindt & Sprüngli w zakresie zrównoważonego pozyskiwania ziaren kakaowca?

W 2008 roku uruchomiliśmy Lindt & Sprüngli Farming Program w Ghanie, a w kolejnych latach we wszystkich innych krajach, z których pozyskujemy ziarno kakaowe (Ekwador, Dominikana, Madagaskar, Papua Nowa Gwinea i Peru), aby wspierać rolników uprawiających kakao, ich rodziny i społeczności. Trzy główne cele to zwiększenie odporności rolniczych gospodarstw domowych, zmniejszenie ryzyka pracy dzieci oraz ochrona bioróżnorodności i naturalnych ekosystemów. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

3. Oprócz ziaren kakaowca do produkcji czekolady wykorzystuje się także masło kakaowe i proszek kakaowy. Na ile zrównoważone są te surowce?

Lindt & Sprüngli postawiła sobie za cel pozyskiwanie do 2025 roku 100% kakao (ziaren, masła, proszku i masy czekoladowej) w ramach programów zrównoważonego rozwoju. Po osiągnięciu naszego celu, jakim było pozyskiwanie 100% ziaren kakaowych w ramach naszego programu Lindt & Sprüngli Farming Program w 2020 roku, w 2021 roku Program został rozszerzony na masło kakaowe. W 2022 r. możliwe było już pozyskanie niewielkiej ilości proszku kakaowego za pośrednictwem naszego programu. Przyjmujemy zatem stopniowe podejście do osiągnięcia naszego celu w 2025 roku.

4. Na ile zrównoważone są opakowania naszej czekolady?

Lindt & Sprüngli pracuje nad licznymi inicjatywami dotyczącymi opakowań, mającymi na celu osiągnięcie pięciu celów, które uwzględniają wpływ przez cały cykl życia opakowania, od pozyskiwania surowców po projektowanie pod kątem recyklingu lub ponownego użycia. Na przykład naszym celem jest pozyskiwanie do 2025 r. 100% opakowań z masy celulozowej i papieru z certyfikowanych zrównoważonych łańcuchów dostaw oraz sprawienie, by 100% naszych opakowań nadawało się do recyklingu lub ponownego użycia. Oprócz innowacyjnych rozwiązań opakowaniowych, które są wdrażane na bieżąco, prowadzimy również proaktywny przegląd naszego portfolio produktów, aby zmniejszyć wagę materiałów opakowaniowych, zmniejszyć ilość odpadów opakowaniowych w produkcji i zminimalizować niszczenie opakowań. Czekolada jest delikatnym produktem, który musi być optymalnie chroniony przed warunkami zewnętrznymi. Dlatego też przy opracowywaniu nowych rozwiązań w zakresie opakowań należy zawsze brać pod uwagę kryteria zrównoważonego rozwoju, bezpieczeństwa żywności i specyfikacji jakościowych.

5. W jaki sposób Lindt & Sprüngli walczy z wycinaniem lasów deszczowych spowodowaną przez uprawę kakao?

Uprawa kakao wiąże się z wysokim ryzykiem utraty bioróżnorodności poprzez wylesianie lub szkodliwe praktyki rolnicze. Uważamy, że przyczynianie się do zapobiegania wylesianiu pod uprawę kakao jest naszą powinnością. Dlatego też w 2019 r. rozpoczęliśmy wdrażanie planu „Lindt & Sprüngli Cocoa No-Deforestation & Agroforestry Action Plan”. Główne cele naszego Planu w zakresie kakao obejmują:
  • Niepozyskiwanie kakao z obszarów chronionych zgodnie z lokalnymi przepisami
  • Nierozszerzanie gruntów pod uprawę kakao na obszary wymienione w High Carbon Stock (HCS) Approach lub równoważnych standardach
  • Systemy rolno-leśne do produkcji kakao
  • Wspieranie ochrony i odtwarzania lasów przez społeczności lokalne
Plan ma zastosowanie do wszystkich dostawców kakao z programów zrównoważonego rozwoju i jest integralną częścią naszego programu „Lindt & Sprüngli Farming Program”.
Więcej informacji można znaleźć w naszym najnowszym Raporcie o postępach w przeciwdziałaniu wylesianiu i agroleśnictwie.

6. Jakie są cele Lindt & Sprüngli w zakresie przeciwdziałania zmianom klimatycznym?

W przeszłości zarządzanie emisją gazów cieplarnianych (GHG) w Lindt & Sprüngli i sprawozdawczość w tym zakresie koncentrowały się na emisji pochodzącej z produkcji czekolady w naszych fabrykach (zakresy 1 i 2). Był to logiczny pierwszy krok, biorąc pod uwagę naszą bezpośrednie oddziaływanie. Obecnie zasadniczo zmieniamy nasze podejście, aby dostosować się do najpełniejszej dostępnej wiedzy naukowej w zakresie przeciwdziałania zmianom klimatycznym i uwzględnić nasz cały ślad węglowy, w tym emisje z całego naszego łańcucha wartości (zakres 3). Dlatego też w 2021 r. firma Lindt & Sprüngli zobowiązała się do określenia celów opartych na nauce (Science-Based Targets – SBT), w tym krótkoterminowego celu redukcji oraz celu osiągnięcia zerowej emisji netto w perspektywie długoterminowej. W tym roku zgłosiliśmy nasze cele do inicjatywy Science Based Targets (SBTi), a ogłosimy je w drugiej połowie 2023 roku.
W międzyczasie zobowiązujemy się osiągnąć redukcję emisji gazów cieplarnianych w naszym procesie produkcyjnym o 2% rocznie w stosunku do poziomu z 2020 r. w przeliczeniu na tonę produkcji. W 2022 r. osiągnęliśmy ogólną redukcję o 21% w porównaniu do poziomów z 2020 r.

7. Czy Lindt & Sprüngli angażuje się w zrównoważone praktyki biznesowe?

Tak. Wszystkie informacje na temat naszego zaangażowania w zrównoważony rozwój można znaleźć na naszej stronie internetowej. Lindt & Sprüngli co roku publikuje raport dotyczący zrównoważonego rozwoju, pokazujący postępy w realizacji tych zobowiązań. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź naszą stronę korporacyjną.