Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Nasza historia

Przedsiębiorczy duch. Rewolucyjne odkrycie. Idealni partnerzy. Tak właśnie zaczęła się historia Lindt & Sprüngli.

Początek XIX wieku:

Pionierzy w świecie czekolady

Wszystko rozpoczęło się, gdy David Sprüngli otworzył małą cukiernię w Zurychu. Dzięki pasji i przedsiębiorczości Davida biznes szybko się rozwijał. Wkrótce nazwisko Sprüngli stało się znane w przemyśle czekoladowym.

1845 rok: Szybki sukces

W małej cukierni przy Marktgasse na starym mieście w Zurychu David Sprüngli z synem, Rudolfem Sprüngli-Ammannem, wyprodukował tabliczkę czekolady w niemieckojęzycznej części Szwajcarii. Produkt ten błyskawicznie odniósł sukces.

David Sprüngli.
Dawne opakowanie czkolady Lindt.

1847 rok: Pierwsza fabryka

Biznes Sprüngli szybko się rozwijał, w 1847 roku otwarto fabrykę Schleiftobel w Horgen. Gdy rozpoczęła się produkcja, zapach czekolady unosił się w powietrzu.

Druga połowa XIX wieku

Czekoladowi przedsiębiorcy

W drugiej połowie dziewiętnastego wieku David Sprüngli rozbudował swój biznes i zaczął zdobywać uznanie. Jego dwaj synowie, David Robert i Johann Rudolf, ostatecznie przejęli firmę, dzieląc między siebie majątek. W czasie, kiedy zachodziły te zmiany w Sprüngli, Rodolphe Lindt, syn farmaceuty, otwierał właśnie niewielką cukiernię w Bernie...

1859 rok: Nowoczesna cukiernia

David Sprüngli oraz jego syn otworzyli drugą cukiernię przy Paradeplatz – słynną obecnie Confiserie Sprüngli. Jej eleganckie wnętrza szybko spodobały się okolicznym mieszkańcom, czyniąc z niej popularne miejsce spotkań.

Rysunki przedstawiające pierwsze budynki fabryki Lindt.
Maszyna do konszowania czekolady i jej wynalazca Rodolphe Lindt.

1879 rok: Odkrycie konszowania

W międzyczasie w Bernie Rodolphe Lindt, syn farmaceuty,  założył małą cukiernię. Lindt & sons produkowali tylko twardą, gorzką czekoladę, tak jak wszyscy inni producenci czekolady w tamtym czasie. Niezrażony Lindt eksperymentował, aż do pewnej piątkowej nocy, po miesiącach testów, opuścił fabrykę, nie wyłączając konszy– maszyny za zbiornikiem do mieszania czekolady. Urządzenie pracowało całą noc i weekend. W poniedziałek Lindt odkrył, że czekolada stała się aksamitnie gładka i smakowała jak nigdy dotąd. Czekolada zmieniła się na zawsze. Tak rozpoczęła się historia nieporównywalnie kremowej, znanej na całym świecie czekolady Lindt.

Jej sekret polega na mieszaniu. Równomiernie łącząc i mieszając masło kakaowe, masę kakaową i mleko w proszku przez długi czas, Lindt w procesie konszowania stworzył „rozpuszczającą się czekoladę” tak pełną smaku i niesamowitą, że trudno było się jej oprzeć. Tak właśnie rozpoczęła się czekoladowa rewolucja. Nawet dziś, konszowanie jest wykorzystywane przez producentów czekolady na całym świecie.

1892: Jak Sprüngli stał się Lindt & Sprüngli?

Gdy Rudolf Sprüngli-Ammann ustąpił ze swojego stanowiska, podzielił firmę pomiędzy swoich dwóch synów, Johana Rudolfa i Davida Roberta. Johan Rudolf przejął fabrykę, która później stała się częścią  Lindt & Sprüngli, a jego młodszy brat otrzymał dwie cukiernie w Zurychu.

Rudolf Sprüngli-Ammann.
Rysunek przedstawiający nowo wybudowaną fabrykę Lindt.

1899 rok: Narodziny Lindt & Sprüngli

Gdy w 1879 roku Lindt dokonał swojego odkrycia, które skutecznie umiejscowiło Szwajcarię na mapie jako producenta czekolady najwyższej klasy, Sprüngli zwrócił na niego uwagę. Jego zainteresowanie było ogromne, rozpoznał w nim konesera czekolady takiego jak on sam.

Jednakże te dwie rodziny nie poznały się ze sobą aż do 1899 roku. W celu zwiększenia swojej produkcji Johann Rudolf Sprüngli właśnie ukończył wtedy budowę większej fabryki w miejscowości Kilchberg-Bendlikon, gdzie dziś znajduje się główna siedziba firmy. Wysokie zapotrzebowanie na wyroby z kremowej czekolady Rudolpha Lindta w Bernie zaczęło w tym samym czasie nadwyrężać jego mały, przestarzały zakład produkcyjny.

Kiedy więc Sprüngli zaoferował wykupienie firmy Lindta za imponującą kwotę w wysokości 1,5 miliona złotych franków, wraz z pracownikami i sekretnym przepisem, Lindt przyjął ofertę pod warunkiem, że będzie miał w tym biznesie liczące się zdanie. Tak rozpoczęli swoją wspaniałą współpracę. Od tego momentu dwie oddzielne jednostki zaczęły istnieć razem jako Lindt & Sprüngli.

Początek XX wieku:

Wytrwałość pomimo trudów 

Nowe stulecie rozpoczęło się dla Lindt & Sprüngli dobrze, chociaż nie bez wyzwań. Pomimo pierwszej wojny światowej, przemysł czekoladowy w Szwajcarii kwitł, a firma Lindt & Sprüngli była ważną częścią tego sukcesu. Do 1915 roku większość naszej produkcji była eksportowana za granicę. W czasie drugiej wojny światowej firma Lindt & Sprüngli opierała się trudnościom, utrzymując swoje standardy. To dzięki temu poświęceniu sprzedaż ponownie wzrosła pod koniec wojny, w setną rocznicę powstania firmy.

Lata 20. XX wieku: Pierwsza filia za granicą

W latach 20. XX wieku Lindt & Sprüngli wyruszyli po raz pierwszy za granicę, tworząc przedstawicielstwa w Niemczech, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii. W 1930 zmieniła się nazwa firmy na “Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG”, która jest używana do dzisiaj.

Dostawa czekolady bryczką.
Lata 50. XX wieku

Rozkosz za granicą

Firma Lindt & Sprüngli rozwijała się dynamicznie w drugiej połowie XX wieku, przejmując przedsiębiorstwa produkujące czekoladę w Szwajcarii i za granicą. Podpisaliśmy też kolejne umowy licencyjne we Włoszech, Niemczech i Francji, a także dotarliśmy na rynek azjatycki i amerykański. Mówi się, że miłość do czekolady przekracza wszelkie granice, też tak uważamy. 

Pudełko Lindt Kirsch.

Lata 30. XX wieku: Dalszy rozwój

Pomimo kryzysu gospodarczego, który zahamował eksport w latach 30. XX wieku, nasza sieć wciąż się rozwijała. Wprowadzenie na rynek „Bâtons Kirsch” w 1931 roku świadczy o prawdziwym sukcesie handlowym firmy Lindt & Sprüngli, a w 1932 roku została założona kolejna filia w Anglii. W tym czasie zmieniono też nazwę naszej firmy z „Aktiengesellschaft Vereinigte Berner & Zürcher Chocoladenfabriken Lindt & Sprüngli” na „Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG”.

1945 - reklama czekolady Lindt.

1945: 100 Years of Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli turned 100 and celebrated the big anniversary with a 12-part advertising series. The anniversary coincided with the end of the war and chocolate consumption picked up again. 

1945 rok: 100 lat Lindt & Sprüngli

Wojna dobiegła końca, a nasza firma obchodziła swoje stulecie. Lindt & Sprüngli świętowało za pomocą 12-częściowej serii reklam, dzięki której wzrosło zainteresowanie czekoladą.

1945 - reklama czekolady Lindt.
Dawne opakowanie LINDOR.

1949 rok: Czekoladowe złoto – LINDOR

W obliczu wojny nasi Lindt Maître Chocolatiers pragnęli stworzyć coś niebiańskiego, co mogłoby podnieść na duchu naszych klientów. Rozpoczęli więc eksperymentowanie z przepisem i dopracowywanie techniki konszowania do czasu, gdy w 1949 roku odkryli czekoladę tak wyjątkowo gładką, że przypominała płynne złoto. Nazwali ją LINDOR. LINDOR pojawiła się po raz pierwszy jako kremowa, jedwabiście gładka tabliczka, dopiero 20 lat później można było połączyć tę nazwę z kultowymi pralinkami owiniętymi w folię. Ciekawi Cię dalszy ciąg historii LINDOR?

SPRAWDŹ

1952 rok: Kicająca niespodzianka – Lindt Golden Bunny

Lindt Golden Bunny, czyli Złoty Zajączek, trafił na sklepowe półki po raz pierwszy w 1952 roku. Jeden z Lindt Maître Chocolatier, zainspirowany przez swoją córkę, stworzył zajączka z czekolady, owinął go w złotą folię, aby błyszczał, i zawiązał mu wokół szyi czerwoną wstążkę z dzwoneczkiem, aby nigdy się nie zgubił. Dziś Lindt Golden Bunny to stały produkt, który jest oznaką zbliżającej się wiosny. Chcesz poznać całą historię zajączka Lindt Gold Bunny?

sprawdź
Duży i mały Złoty Zajączek Lindt.
Dawne opakowanie pralin Lindt LINDOR.

1969 rok: Światowy ulubieniec – pralinka LINDOR

Ostatecznie, w 1969 roku, firma Lindt & Sprüngli wydała po raz pierwszy pralinki LINDOR owinięte w czerwoną folię w ramach promocji świątecznej. Stały się one błyskawicznym sukcesem, a klienci żałowali, że zniknęły ze sklepowych półek po świętach...

1979 rok: Klasyczne praliny Connaisseur

Nim zakończyła się dekada, w 1979 roku, Connaisseur Pralines zmieniły się w osobną linię produktów, tworząc wysokiej jakości serię czekoladek, idealną na wyjątkowe okazje.

Bombonierka Connaisseur.
Historyczne opakowanie tabliczki czekolady Lindt Excellence z 1989 roku.

1989 rok: Excellence

W 1989 roku powstał kolejny klasyk. Firma Lindt & Sprüngli wprowadziła na rynek wyjątkowo cienkie tabliczki z ciemnej czekolady Lindt Excellence o intensywnym smaku i delikatnej konsystencji.

Początek XXI wieku

Przyszłość Lindt & Sprüngli

W Lindt & Sprüngli jesteśmy nastawieni na tworzenie nowych smaków, które zainspirują naszych klientów, zachowując jednocześnie najwyższą jakość każdego z tych produktów. Na przełomie wieków nastąpiło wdrożenie najnowocześniejszych technologii, przejęcie Russel Stover w USA (2014 r.) oraz bogactwo nowych pysznych dzieł i ekscytujących inicjatyw, które zbliżają świat firmy Lindt do Ciebie.

Rolnicy uprawiający kakao, biorący udział w programie Lindt & Sprüngli Farming.

2008 rok: Lindt & Sprüngli Farming Program

Zrównoważony rozwój jest ważną częścią filozofii firmy Lindt & Sprüngli i jest mocno zakorzeniony w jej strategii, od pozyskiwania ziaren kakaowych po produkt czekoladowy. Dlatego właśnie został opracowany model zrównoważonego pozyskiwania ziaren kakaowca, Lindt & Sprüngli Farming Program.

sprawdź

2009 rok: Wielki szlem

Roger Federer, pochodzący ze Szwajcarii światowy mistrz tenisa został ambasadorem marki Lindt & Sprüngli w 2009 roku. W tym samym czasie rozszerzyliśmy sieć sprzedaży Lindt & Sprüngli na cały świat, dając dostęp do czekolady Lindt szerszemu gronu osób.

Roger Federer z mistrzami czekolady Lindt podczas otwarcia sklepu z czekoladą Lindt.
Czekoladowy miś Lindt Teddy.

2011 rok: Magia Świąt z Lindt

W 2011 roku wprowadziliśmy świątecznego misia Lindt Teddy, by dodać Świętom jeszcze nieco więcej magii.

2013 rok: Lindt Cocoa Foundation

W 2013 rok Lindt & Sprüngli założyło fundację Lindt Cocoa Foundation, by chronić społeczności i środowisko związane z produkcją czekolady. Poprzez zapewnianie zrównoważonego rolnictwa Lindt Cocoa Foundation wspiera wysiłki mające na celu poprawę jakości życia i warunków pracy osób uprawiających kakaowce.

sprawdź
Rolnicy uprawiający kakao.
Wnętrze Home of Chocolate.

2020 rok: Czekoladowa rozkosz

By uczcić 175. rocznicę powstania firmy, Lindt & Sprüngli otworzyło muzeum i fabrykę czekolady w jednym – Home of Chocolate. Miejsce to, zlokalizowane w siedzibie głównej w Kilchbergu, mieści interaktywne eksponaty, zakład produkcyjny, największy na świecie sklep z czekoladą oraz kawiarnię zaprojektowaną specjalnie dla prowadzenia kursów piekarniczych. Home of Chocolate, jako dom czekolady, to miejsce, w którym można znaleźć największe na świecie czekoladowe fontanny!

Dziś Lindt & Sprüngli to znana marka, która kojarzy się z rozkoszą, jakością i światem słodkiej przyjemności. Jako światowy lider w produkcji czekolady premium, jesteśmy obecni w ponad 120 krajach z zakładami produkcyjnymi w Stanach Zjednoczonych i różnymi lokalizacjami w Europie. Pomimo naszego rozwoju, Lindt & Sprüngli jest nadal firmą rodzimą – w rzeczywistości, Szwajcarzy pozostają naszymi największymi liderami – każdy obywatel zjada średnio jedną pralinkę LINDOR dziennie.

sprawdź

2020: Chocolate delight

Lindt & Sprüngli opened its doors to the Home of Chocolate, a museum and chocolate factory in one, to celebrate our 175th anniversary. Located at the headquarters in Kilchberg, it houses interactive exhibits, a research and display production facility, the world’s largest chocolate shop, a café and chocolateria designed specially for baking courses. As the Home of Chocolate, it’s no surprise that it also has one of the world’s largest chocolate fountains! Today Lindt & Sprüngli is a household name signalling bliss, quality and sweet delight the world over. A global leader in premium chocolate, we are established in more than 120 countries with manufacturing plants in the US and various locations in Europe. Despite our growth, Lindt & Sprüngli are still a homegrown company – in fact, the Swiss remain our biggest champions with each citizen consuming on average one Lindor truffle a day. 
1845: Early success