Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Lindt Difference

Najlepsze kakao

Najlepsze kakao 

Wyjątkowy smak naszej czekolady jest efektem przyjętej przez nas filozofii „od ziaren do tabliczki” i rozpoczyna się od starannej selekcji wysokiej jakości ziaren kakaowych pochodzących z najsłynniejszych regionów świata. To z powodu tej filozofii mamy pełną kontrolę nad pozyskiwaniem ziaren najwyższej jakości, a Lindt & Sprüngli to jedno z niewielu na świecie przedsiębiorstw, które wciąż produkują czekoladę od początku do końca, czyli od ziaren do tabliczki. 

Mistrz Czekolady trzymający ziarna kakaowe.

Lindt & Sprüngli Farming Program

Zrównoważony rozwój jest dla nas ważny. Odpowiedzialność za zrównoważoną uprawę kakaowca to nasz priorytet. Dlatego stworzyliśmy własny model zrównoważonego pozyskiwania ziaren kakaowych – The Lindt & Sprüngli Farming Program. Mamy pełną kontrolę nad pozyskiwaniem ziaren najwyższej jakości, a Lindt & Sprüngli to jedno z niewielu na świecie przedsiębiorstw, które wciąż produkują czekoladę od początku do końca, czyli od ziaren do tabliczki. Dbamy nie tylko o plantatorów, ale też o ich rodziny i lokalne wiejskie społeczności. Misją Lindt & Sprüngli jest poprawa jakości życia plantatorów poprzez ich wsparcie
w utrzymaniu i zwiększeniu wydajności jak i ich przychodów.

W jaki sposób selekcjonujemy ziarna kakaowe

W Lindt & Sprüngli starannie selekcjonujemy wysokiej jakości ziarna kakaowe pochodzące
z najsłynniejszych regionów świata. 

Właściwości smakowe ziaren różnią się w zależności od miejsca upraw, odmiany, warunków naturalnych (np. pory roku) oraz sposobu przetwarzania po zbiorach.

Lindt & Sprüngli selekcjonuje i miesza ziarna kakaowe ze zrównoważonych upraw pochodzących z najlepszych regionów na świecie, nieustannie doskonaląc receptury aż do uzyskania tych idealnych. Składy naszych produktów stanowią dobrze strzeżoną tajemnicę firmy.

 


Worek ziaren kakaowych.

Cztery odmiany ziaren kakaowych

Criollo - ziarna kakaowe o doskonałym smaku, cenione za ich aromat. Stanowią one niewielką część światowych zbiorów kakao.

Trinitario - odmiana o doskonałym smaku, stanowiąca krzyżówkę odmian Criollo i Forastero; nazwana od miejsca swojego pochodzenia – Trynidadu.

Forastero - odmiana stanowiąca niemalże 95 procent światowych upraw kakao, po części dlatego, że jej drzewa rosną szybciej i dają wyższy plon niż pozostałe odmiany.

Nacional - mieszanka genetyczna odmian Forastero, Criollo i Trinitario, odmiana ziarna odoskonałym smaku stosowana przez Lindt w wyjątkowej autorskiej mieszance. Uprawiana w Ekwadorze, nadająca czekoladzie bogactwo smaku i nuty kwiatowe.

Najlepsze kakao w liczbach

400

Ilość ziaren kakaowych niezbędna do stworzenia ok. pół kilograma czekolady.

 

40

Średnia liczba ziaren kakaowych w jednym owocu. 

 

 

1 000

Średnia liczba ziaren kakaowych wytwarzana rocznie przez jedno drzewo kakaowe.

 

3 warunki niezbędne do wzrostu ziaren kakaowych

Podróż Lindt & Sprüngli od ziaren do tabliczki rozpoczyna się na plantacji, gdzie kakaowce mają idealne warunki do wytwarzania ziaren wysokiej jakości, niezbędnych do produkcji doskonałej czekolady:

Ciepły klimat: kakaowce najlepiej rosną w wysokich temperaturach, przy średniej temperaturze od 18°C do 32°C.

Intensywne opady deszczu: opady deszczu to najistotniejszy czynnik klimatyczny warunkujący powodzenie upraw.

Duża ilość cienia: naturalnym środowiskiem kakaowca są lasy deszczowe Amazonii, gdzie rośnie on w cieniu.


Drzewo kakaowe w lesie deszczowym.Drzewo kakaowe w lesie deszczowym.

“Doskonały smak czekolad Lindt wynika ze starannego wyselekcjonowania i wymieszania wysokiej jakości ziaren kakaowca z najlepszych regionów świata”.

“Doskonały smak czekolad Lindt wynika ze starannego wyselekcjonowania i wymieszania wysokiej jakości ziaren kakaowych 
z najlepszych regionów świata”.

- Lindt Maitre Chocolatier

Skąd się biorą ziarna kakaowe?

Schemat wnętrza strąka kakaowego.Schemat wnętrza strąka kakaowego.

Śruta kakaowa

śru•ta ka•ka•o•wa
rzeczownik
Śruta kakaowa to czekolada w najczystszej formie, tj. rozdrobnione suszone i sfermentowane ziarna kakaowca po usunięciu łusek.

 

Doskonałe wykończenie czekolady

Wyjątkowy proces prażenia i mielenia