

Lindt & Sprüngli Farming Program
Zrównoważony rozwój jest dla nas ważny. Odpowiedzialność za zrównoważoną uprawę kakaowca to nasz priorytet. Dlatego stworzyliśmy własny model zrównoważonego pozyskiwania ziaren kakaowych – The Lindt & Sprüngli Farming Program. Mamy pełną kontrolę nad pozyskiwaniem ziaren najwyższej jakości, a Lindt & Sprüngli to jedno z niewielu na świecie przedsiębiorstw, które wciąż produkują czekoladę od początku do końca, czyli od ziaren do tabliczki. Dbamy nie tylko o plantatorów, ale też o ich rodziny i lokalne wiejskie społeczności. Misją Lindt & Sprüngli jest poprawa jakości życia plantatorów poprzez ich wsparcie
w utrzymaniu i zwiększeniu wydajności jak i ich przychodów.
W jaki sposób selekcjonujemy ziarna kakaowe
W Lindt & Sprüngli starannie selekcjonujemy wysokiej jakości ziarna kakaowe pochodzące
z najsłynniejszych regionów świata.
Właściwości smakowe ziaren różnią się w zależności od miejsca upraw, odmiany, warunków naturalnych (np. pory roku) oraz sposobu przetwarzania po zbiorach.
Lindt & Sprüngli selekcjonuje i miesza ziarna kakaowe ze zrównoważonych upraw pochodzących z najlepszych regionów na świecie, nieustannie doskonaląc receptury aż do uzyskania tych idealnych. Składy naszych produktów stanowią dobrze strzeżoną tajemnicę firmy.
Najlepsze kakao w liczbach
Ilość ziaren kakaowych niezbędna do stworzenia ok. pół kilograma czekolady.
Średnia liczba ziaren kakaowych w jednym owocu.
Średnia liczba ziaren kakaowych wytwarzana rocznie przez jedno drzewo kakaowe.
3 warunki niezbędne do wzrostu ziaren kakaowych
Podróż Lindt & Sprüngli od ziaren do tabliczki rozpoczyna się na plantacji, gdzie kakaowce mają idealne warunki do wytwarzania ziaren wysokiej jakości, niezbędnych do produkcji doskonałej czekolady:
Ciepły klimat: kakaowce najlepiej rosną w wysokich temperaturach, przy średniej temperaturze od 18°C do 32°C.
Intensywne opady deszczu: opady deszczu to najistotniejszy czynnik klimatyczny warunkujący powodzenie upraw.
Duża ilość cienia: naturalnym środowiskiem kakaowca są lasy deszczowe Amazonii, gdzie rośnie on w cieniu.


“Doskonały smak czekolad Lindt wynika ze starannego wyselekcjonowania i wymieszania wysokiej jakości ziaren kakaowca z najlepszych regionów świata”.
“Doskonały smak czekolad Lindt wynika ze starannego wyselekcjonowania i wymieszania wysokiej jakości ziaren kakaowych
z najlepszych regionów świata”.
- Lindt Maitre Chocolatier
Skąd się biorą ziarna kakaowe?


Śruta kakaowa