Jak mielimy ziarna kakaowe?
“Ziarna kakaowe praży się w celu wydobycia ich bogatych, czekoladowych nut”.
- Lindt Maitre Chocolatier
Przesianie
rzeczownik
Proces ten jest niezbędny do przygotowania ziaren kakaowych do prażenia i polega na zastosowaniu podmuchów powietrza w celu usunięcia łusek ze śruty kakaowej.
Prażenie i mielenie ziaren kakaowych w liczbach:
Tyle aromatów jest w prażonym ziarnie kakaowym
Od tylu lat Lindt praży i mieli własną wyjątkową mieszankę ziaren kakaowych
Rok, w którym francuski wynalazca Dubuisson zbudował pierwszy młyn stołowy do mielenia ziaren kakaowych
Jak prażymy ziarna kakaowe?
Historia prażenia i mielenia ziaren kakaowych
Kiedy ziarna kakaowe dotarły po raz pierwszy do Europy wiele wieków temu, prażono je nad ogniem i często mielono w zaadaptowanych do tego celu młynach na mąkę, czego efektem była czekolada gruboziarnista o słabym smaku.
Obecnie prażenie i mielenie to nasze dwie specjalności: prażenie w Lindt polega na zachowywaniu idealnej równowagi pomiędzy temperaturą a długością procesu, zapewniającą uzyskanie najpełniejszego smaku czekolady. A nasz sposób mielenia ziaren kakaowych na bardzo drobne cząsteczki - to jedna z przyczyn, dla których czekolada Lindt jest tak jedwabista.