Lindt Difference

Wyjątkowy proces prażenia i mielenia


Wyjątkowy proces prażenia i mielenia

Proces prażenia i mielenia ziaren kakaowych, niezbędny do osiągnięcia bogactwa smaku
i jedwabistej konsystencji czekolady Lindt, jest
w całości realizowany w naszych fabrykach. Po wyselekcjonowaniu i wymieszaniu wysokiej jakości ziaren kakaowych prażymy śrutę kakaową, aby wydobyć z niej aromat i najlepszy smak, a następnie poddajemy ją mieleniu w celu uzyskania idealnie gładkiej masy.

Mistrz Czekolady praży ziarna kakowca.

Jak mielimy ziarna kakaowe?


“Ziarna kakaowe praży się w celu wydobycia ich bogatych, czekoladowych nut”.

- Lindt Maitre Chocolatier


Oczyszczone ziarna kakaowe

5 etapów przygotowania ziaren kakaowych do procesu prażenia i mielenia

1. Zebranie ziaren kakaowych

2. Fermentacja i suszenie

3. Oczyszczanie

4. Przesianie w celu oddzielenia śruty kakaowej od łusek

5. Poddanie śruty kakaowej działaniu pary wodnej

A teraz czas na prażenie i mielenie...

Przesianie

prze·sia·nie
rzeczownik
Proces ten jest niezbędny do przygotowania ziaren kakaowych do prażenia i polega na zastosowaniu podmuchów powietrza w celu usunięcia łusek ze śruty kakaowej.
 

Prażenie i mielenie ziaren kakaowych w liczbach:

35

Tyle aromatów jest w prażonym ziarnie kakaowym

139

Od tylu lat Lindt praży i mieli własną wyjątkową mieszankę ziaren kakaowych

 

1776

Rok, w którym francuski wynalazca Dubuisson zbudował pierwszy młyn stołowy do mielenia ziaren kakaowych

 


Jak prażymy ziarna kakaowe?


Historia prażenia i mielenia ziaren kakaowych

Kiedy ziarna kakaowe dotarły po raz pierwszy do Europy wiele wieków temu, prażono je nad ogniem i często mielono w zaadaptowanych do tego celu młynach na mąkę, czego efektem była czekolada gruboziarnista o słabym smaku.

Obecnie prażenie i mielenie to nasze dwie specjalności: prażenie w Lindt polega na zachowywaniu idealnej równowagi pomiędzy temperaturą a długością procesu, zapewniającą uzyskanie najpełniejszego smaku czekolady. A nasz sposób mielenia ziaren kakaowych na bardzo drobne cząsteczki - to jedna z przyczyn, dla których czekolada Lindt jest tak jedwabista.