Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Lindt Difference

Wynalazek Lindta



Wynalazek Lindta

Kiedy czekolada dotarła do Europy po raz pierwszy,
w niczym nie przypominała tej znanej obecnie. Była gruboziarnista i sucha, nie rozpływała się w ustach.

W 1879 r. Rodolphe Lindt zrewolucjonizował proces produkcji czekolady, wynajdując konszowanie – proces ciągłego, intensywnego mieszania płynnej, gorącej czekolady. To właśnie w ten sposób uzyskujemy wyróżniającą nas jedwabiście gładką konsystencję, z której słyniemy.

Maszyna do konszowania. - wynalazek Lindta

Historia konszowania

Marzeniem Rodolphe’a Lindta była produkcja niesamowicie gładkiej czekolady, zainwestował więc w używany sprzęt i pracował niestrudzenie, udoskonalając proces i recepturę. Pewnego piątkowego wieczoru wyszedł z fabryki, nie wyłączając konszy - maszyny za zbiornikiem do mieszania czekolady. Możemy tylko zgadywać, czy niewyłączył konszy wskutek roztargnienia czy celowo.

Tak czy inaczej, urządzenie pracowało przez cały weekend. Kiedy wrócił w poniedziałek, ujrzał spełnienie swoich marzeń – błyszczącą, gładką, płynną czekoladę. Obecnie jego technologia jest nieustannie doskonalona, a przełomowy wynalazek Lindta jest stosowany w całej branży.


Konszowanie

Konszowanie to niezwykle istotny etap w procesie produkcji czekolady, w którym następuje doskonalenie smaku i konsystencji dzięki nieustannemu mieszeniu czekolady w wysokiej temperaturze.
 
 
Maszyna do konszowania

Jak działa konszowanie

Masa kakaowa powstała po uprażeniu i zmieleniu śruty kakaowej (tzw. miazga kakaowa) jest łączona z innymi składnikami, m.in. cukrem i mlekiem, a następnie mielona na gładko w celu przygotowania mieszanki do konsz.

Działanie nowoczesnych konsz polega na tym, że wskutek długiego procesu intensywnego mieszania, miksowania i napowietrzania podgrzanej płynnej czekolady usuwa się niepożądany kwaśny i gorzki smak, na zasadzie podobnej do parowania.

Konszowanie eliminuje także grudki, zapewniając niesamowicie gładką konsystencję czekolady. Po tym etapie czekolada jest gotowa do przekształcenia
w każdy z Waszych ulubionych produktów Lindt.

Ważne daty w historii czekolady

3500 B.C.

Pierwsze wykorzystanie ziaren kakaowca w Santa Ana (La Florida) w Ekwadorze przez kulturę Mayo-Chinchipe.

 

1830

Stworzenie przez brytyjską firmę J.S. Fry and Sons pierwszej czekolady w formie stałej (dotychczas czekolada była spożywana wyłącznie jako napój).

 

1879

Wynalezienie konszy przez Rodolphe’a Lindta i spełnienie marzeń o gładkiej, luksusowej czekoladzie.

 

Kluczowe momenty w historii Lindt



"Konsza intensywnie miesza czekoladę, nadając produktom Lindt jedwabiście gładką konsystencję".

 
– Lindt Maitre Chocolatier

Wyjątkowy proces prażenia i mielenia