FESTIWAL CZEKOLADY -30% na wszystko! Użyj w koszyku: FESTIWAL30
Aby skorzystać z promocji typu "2+1", "2+2", "3+1" itd należy dodać do koszyka ŁĄCZNĄ liczbę sztuk objętych promocją. Rabat na najtańszy produkt naliczy się w podsumowaniu koszyka automatycznie.
Użyj w koszyku kodu rabatowego XMASSMAGIC i nie płać za wysyłkę pow. 49zł.
The Lindt Difference - 3 The Lindt Invention | Poland
Lindt Difference
Wynalazek Lindta
Wynalazek Lindta
Kiedy czekolada dotarła do Europy po raz pierwszy, w niczym nie przypominała tej znanej obecnie. Była gruboziarnista i sucha, nie rozpływała się w ustach.
W 1879 r. Rodolphe Lindt zrewolucjonizował proces produkcji czekolady, wynajdując konszowanie – proces ciągłego, intensywnego mieszania płynnej, gorącej czekolady. To właśnie w ten sposób uzyskujemy wyróżniającą nas jedwabiście gładką konsystencję, z której słyniemy.
Historia konszowania
Marzeniem Rodolphe’a Lindta była produkcja niesamowicie gładkiej czekolady, zainwestował więc w używany sprzęt i pracował niestrudzenie, udoskonalając proces i recepturę. Pewnego piątkowego wieczoru wyszedł z fabryki, nie wyłączając konszy - maszyny za zbiornikiem do mieszania czekolady. Możemy tylko zgadywać, czy niewyłączył konszy wskutek roztargnienia czy celowo.
Tak czy inaczej, urządzenie pracowało przez cały weekend. Kiedy wrócił w poniedziałek, ujrzał spełnienie swoich marzeń – błyszczącą, gładką, płynną czekoladę. Obecnie jego technologia jest nieustannie doskonalona, a przełomowy wynalazek Lindta jest stosowany w całej branży.
Konszowanie
Konszowanie to niezwykle istotny etap w procesie produkcji czekolady, w którym następuje doskonalenie smaku i konsystencji dzięki nieustannemu mieszeniu czekolady w wysokiej temperaturze.
Jak działa konszowanie
Masa kakaowa powstała po uprażeniu i zmieleniu śruty kakaowej (tzw. miazga kakaowa) jest łączona z innymi składnikami, m.in. cukrem i mlekiem, a następnie mielona na gładko w celu przygotowania mieszanki do konsz.
Działanie nowoczesnych konsz polega na tym, że wskutek długiego procesu intensywnego mieszania, miksowania i napowietrzania podgrzanej płynnej czekolady usuwa się niepożądany kwaśny i gorzki smak, na zasadzie podobnej do parowania.
Konszowanie eliminuje także grudki, zapewniając niesamowicie gładką konsystencję czekolady. Po tym etapie czekolada jest gotowa do przekształcenia w każdy z Waszych ulubionych produktów Lindt.
Ważne daty w historii czekolady
3500 B.C.
Pierwsze wykorzystanie ziaren kakaowca w Santa Ana (La Florida) w Ekwadorze przez kulturę Mayo-Chinchipe.
1830
Stworzenie przez brytyjską firmę J.S. Fry and Sons pierwszej czekolady w formie stałej (dotychczas czekolada była spożywana wyłącznie jako napój).
1879
Wynalezienie konszy przez Rodolphe’a Lindta i spełnienie marzeń o gładkiej, luksusowej czekoladzie.