- Strona główna
- Perfecting Pralines | Poland
Praliny Lindt: perły wśród słodyczy
Praliny Lindt to małe dzieła sztuki. Każda z nich mówi o naszej pasji, poświęceniu i głębokiej wiedzy o czekoladzie – płynących ze 175-letniego doświadczenia firmy Lindt. Delikatne, misternie dekorowane,
o niewiarygodnym smaku – praliny Lindt to prawdziwe perły sztuki cukierniczej naszych Maîtres Chocolatiers.

Początek sztuki tworzenia pralin
Niemal każda pralina Lindt ma swój początek jako rysunek w szkicowniku. Następnie już w kuchni sprawdza się połączenie smaków, dobiera rożne rodzaje czekolady. Powstają pierwsze praliny do degustacji. Bierzemy pod uwagę każdą opinię, dlatego w tym procesie biorą udział pracownicy wszystkich działów. Do degustacji zapraszamy też niewielkie grono – szczęściarze! – konsumentów. Jeśli opinie są pozytywne, a cała postać, kształt i dekoracja praliny obiecujące – nadajemy jej ostatni szlif. I voilà! Oto nowa pralina Lindt.
Kunszt Lindt Maîtres Chocolatiers
Oto główne walory Lindt Maître Chocolatier: pewna ręka, bystre, wyczulone na detal oko, wybitne podniebienie, które nie boi się nowości. Wszystkie są niezwykle ważne, zwłaszcza gdy chodzi o misterną złożoność pralin Lindt. Ich luksus i elegancja – wygląd tak dobry, jak smak, a smak równie doskonały co wygląd – wymaga nie tylko rzemieślniczej biegłości, znajomości czekolady, czy wreszcie talentu. Wymaga też pasji – pełnego zaangażowania i głębokiego przekonania do tego, co się robi.


Z każdej strony doskonałe
Nasze praliny powstają wyłącznie ze składników najwyższej jakości, co czyni je wyjątkowymi. Orzechy prażymy w naszych fabrykach, by zachować ich świeżość. Karmel i nugat wytwarzamy w tradycyjny sposób, według dawnych receptur. Liczy się każdy szczegół. Wszystko, co pozwala wydobyć najlepszy smak.
Finezja wykończenia
Misterny filigran z temperowanej czekolady. Zastygła płynna czekolada, słodka i kusząca. Krągłe kształty, gładkie powierzchnie pełne blasku. Zmysłowe bryły czekoladowych trufli. Praliny, każda ręcznie zwieńczona karmelizowanym migdałem. To tylko przykłady, kilka akordów z gamy naszych klejnotów. Coś wyjątkowego – coś dla Ciebie.


Królewska przyjemność
Zgodnie z legendą, praliny powstały na dworze króla Ludwika w XVII wieku. Przez przypadek. Uformowano wtedy karmel i migdały w kuleczki na jeden kęs i podano je gościom hrabiego du Plessis-Praslin. Czekolada w znanej nam dzisiaj postaci stała się popularna na początku XVIII wieku. Wtedy zaczęto zastępować nią karmel w pralinach. W ten właśnie sposób postał kulinarny klejnot.