Chlebek bananowy z czekoladą
Aby wykorzystać przejrzałe banany i zminimalizować marnowanie żywności, upiecz bananowy chlebek! Nasi Maître Chocolatiers dodali coś od siebie - intensywnie gorzką czekoladę Excellence 70% Cocoa i kuszący czekoladowy ganache. Pomysł na pyszne śniadanie, słodką przekąskę lub deser.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Zamień czekoladę gorzką Lindt Excellence 70% Cocoa na czekoladę mleczną Excellence Extra Creamy lub białą Excellence White Vanilla, a uzyskasz słodszy smak.

Łatwe
10 - 12 osoby
Składniki
- 150 g mąki
- 4 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 170 g cukru
- 115 g roztopionego niesolonego masła, schłodzonego
- 2 duże jajka
- 300 g rozgniecionych dojrzałych bananów (3–4 szt.)
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- Do przygotowania czekoladowego ganache:
- 150 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 180 ml śmietanki (min 30%)
- 15 g niesolonego masła
Instrukcje
Krok 1.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 23x13 cm.
Krok 2.
Przesiej mąkę i kakao do miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na bok.
Krok 3.
Ubijaj cukier z rozpuszczonym masłem do połączenia składników. Dodawaj pojedynczo jajka, mieszając za każdym razem. Dodaj rozgniecione banany, jogurt i wanilię i dobrze wymieszaj.
Krok 4.
Dodaj mieszankę z mąką i mieszaj do połączenia. Następnie wmieszaj posiekaną czekoladę, aż będzie równomiernie rozprowadzona w cieście.
Krok 5.
Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 50–60 minut lub do czasu, gdy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Pozostaw w blaszce przez 10 minut do ostygnięcia przed przełożeniem na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Krok 6.
Aby zrobić ganache, przełóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski i odłóż na bok.
Krok 7.
Przelej śmietankę do rondla i powoli doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika i wlej do posiekanej czekolady. Dodaj masło i mieszaj do uzyskania gładkiego i błyszczącego ganache.
Krok 8.
Pozostaw do wystygnięcia na godzinę lub aż zgęstnieje na tyle, aby móc go rozprowadzić na ostygniętym chlebku.
Opinie
Napisz własną recenzję