Chlebek bananowy z czekoladą

Aby wykorzystać przejrzałe banany i zminimalizować marnowanie żywności, upiecz bananowy chlebek! Nasi Maître Chocolatiers dodali coś od siebie - intensywnie gorzką czekoladę Excellence 70% Cocoa i kuszący czekoladowy ganache. Pomysł na pyszne śniadanie, słodką przekąskę lub deser.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Zamień czekoladę gorzką Lindt Excellence 70% Cocoa na czekoladę mleczną Excellence Extra Creamy lub białą Excellence White Vanilla, a uzyskasz słodszy smak.

Łatwe
10 - 12 osoby

Składniki

  • 150 g mąki
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 115 g roztopionego niesolonego masła, schłodzonego
  • 2 duże jajka
  • 300 g rozgniecionych dojrzałych bananów (3–4 szt.)
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • Do przygotowania czekoladowego ganache:
  • 150 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 180 ml śmietanki (min 30%)
  • 15 g niesolonego masła

Instrukcje

Krok 1.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 23x13 cm.

Krok 2.

Przesiej mąkę i kakao do miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na bok.

Krok 3.

Ubijaj cukier z rozpuszczonym masłem do połączenia składników. Dodawaj pojedynczo jajka, mieszając za każdym razem. Dodaj rozgniecione banany, jogurt i wanilię i dobrze wymieszaj.

Krok 4.

Dodaj mieszankę z mąką i mieszaj do połączenia. Następnie wmieszaj posiekaną czekoladę, aż będzie równomiernie rozprowadzona w cieście.

Krok 5.

Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 50–60 minut lub do czasu, gdy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Pozostaw w blaszce przez 10 minut do ostygnięcia przed przełożeniem na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Krok 6.

Aby zrobić ganache, przełóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski i odłóż na bok.

Krok 7.

Przelej śmietankę do rondla i powoli doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika i wlej do posiekanej czekolady. Dodaj masło i mieszaj do uzyskania gładkiego i błyszczącego ganache.

Krok 8.

Pozostaw do wystygnięcia na godzinę lub aż zgęstnieje na tyle, aby móc go rozprowadzić na ostygniętym chlebku.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Chlebek bananowy z czekoladą