Choinki brownie

Puszyste świąteczne ciasteczka brownie, udekorowane jak choinki.

Łatwe
12 osób

Składniki

  • Tarta:
  • 200 g czekolady Lindt Excellence 70%
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 100 g czekolady Lindt Excellence 70%
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 całe jajka (średniej wielkości)
  • 3 żółtka jajek
  • 150 g cukru
  • złote i białe perełki cukrowe do przybrania

Instrukcje

Krok 1.

Przygotowanie brownie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę do tarty (o średnicy ok. 24 cm). Czekoladę posiekaj i roztop z masłem oraz 50 g cukru w misce na gorącej łaźni wodnej. Oddziel białka jajek od żółtek. Zmieszaj żółtka z mąką oraz roztopioną czekoladą z masłem. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodawaj resztę (100 g) cukru. „Śniegową” pianę z jajek dodaj do masy czekoladowej. Ciasto przełóż do formy do tarty i piecz ok. 30 minut. Następnie pozostaw ciasto w formie aż do wystygnięcia.

Krok 2.

Przygotowanie kremu:
W międzyczasie czekoladę na krem posiekaj i roztop w misce na gorącej łaźni wodnej. Zestaw roztopioną czekoladę z łaźni wodnej, nieco ochłódź, dodaj masło i wymieszaj za pomocą miksera ręcznego. Jajka, żółtka i cukier ubij na ciepło na pianę w misce na gorącej łaźni wodnej, po czym zestaw z łaźni wodnej i ubij za pomocą maszynki miksującej na chłodny, gęsty pienisty krem. Wymieszaj krem ze stopniowo dodawaną masą czekoladowo-maślaną. Krem czekoladowy przełóż do torebki do wyciskania z płaskim wylotem.

Krok 3.

Idealne wykończenie:
Wystudzoną tartę wyjmij z formy i podziel na dwanaście porcji. Nałóż niewielką ilość kremu faliście na każdy kawałek ciasta, przybierz perełkami cukrowymi i w każdy kawałek wetknij grubą papierową słomkę lub drewniany szpikulec.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Choinki brownie