Choinki brownie
Puszyste świąteczne ciasteczka brownie, udekorowane jak choinki.

Składniki
- Tarta:
- 200 g czekolady Lindt Excellence 70%
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki stołowe mąki
- szczypta soli
- Krem:
- 100 g czekolady Lindt Excellence 70%
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 całe jajka (średniej wielkości)
- 3 żółtka jajek
- 150 g cukru
- złote i białe perełki cukrowe do przybrania
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie brownie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę do tarty (o średnicy ok. 24 cm). Czekoladę posiekaj i roztop z masłem oraz 50 g cukru w misce na gorącej łaźni wodnej. Oddziel białka jajek od żółtek. Zmieszaj żółtka z mąką oraz roztopioną czekoladą z masłem. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodawaj resztę (100 g) cukru. „Śniegową” pianę z jajek dodaj do masy czekoladowej. Ciasto przełóż do formy do tarty i piecz ok. 30 minut. Następnie pozostaw ciasto w formie aż do wystygnięcia.
Krok 2.
Przygotowanie kremu:
W międzyczasie czekoladę na krem posiekaj i roztop w misce na gorącej łaźni wodnej. Zestaw roztopioną czekoladę z łaźni wodnej, nieco ochłódź, dodaj masło i wymieszaj za pomocą miksera ręcznego. Jajka, żółtka i cukier ubij na ciepło na pianę w misce na gorącej łaźni wodnej, po czym zestaw z łaźni wodnej i ubij za pomocą maszynki miksującej na chłodny, gęsty pienisty krem. Wymieszaj krem ze stopniowo dodawaną masą czekoladowo-maślaną. Krem czekoladowy przełóż do torebki do wyciskania z płaskim wylotem.
Krok 3.
Idealne wykończenie:
Wystudzoną tartę wyjmij z formy i podziel na dwanaście porcji. Nałóż niewielką ilość kremu faliście na każdy kawałek ciasta, przybierz perełkami cukrowymi i w każdy kawałek wetknij grubą papierową słomkę lub drewniany szpikulec.