Ciasteczka z czekoladą mleczną
Wznieś swój ulubiony przepis na ciasteczka z czekoladą na wyższy poziom z naszą wyjątkowo aksamitną czekoladą mleczną Lindt Excellence Extra Creamy w połączeniu z orzechami makadamia, które dodadzą chrupkości!
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Możesz zamienić naszą czekoladę mleczną Lindt Excellence Extra Creamy na bogatszą czekoladę gorzką Lindt Excellence 70% Cocoa
EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100g
Łatwe
14 - 16 osoby
Składniki
- 150 g mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 75 g niesolonego masła
- 165 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 175 g posiekanej czekolady mlecznej Lindt Excellence Extra Creamy
- 60 g orzechów, grubo posiekanych
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Połącz ze sobą mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i odłóż mieszankę na bok.
Krok 2.
Ubijaj masło i cukier na średnich obrotach przez 3–4 minuty, do uzyskania jasnej i puszystej tekstury.
Krok 3.
Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i mieszankę z mąką. Mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 4.
Dodaj posiekaną czekoladę i orzechy i mieszaj, aż będą równomiernie rozprowadzone w cieście. Przykryj i schładzaj przez 1 godzinę w lodówce.
Krok 5.
Piekarnik rozgrzej do 160°C-180°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Krok 6.
Wykładaj małe łyżki ciasta na blachę. Upewnij się, że zachowujesz miejsce pomiędzy porcjami (ok. 5 cm). Być może trzeba będzie piec partiami, pamiętaj o chłodzeniu każdej nieupieczonej porcji ciasta.
Krok 7.
Piecz przez 12–15 minut, aż brzegi będą wypieczone. W połowie pieczenia obróć blachę. Dokładny czas zależy od rozmiaru ciasteczek oraz od tego, czy wolisz, żeby były lekko ciągnące się, czy też lekko chrupiące.
Krok 8.
Pozostaw ciasteczka w piekarniku przez 10 minut do ostygnięcia przed przełożeniem na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Opinie
Napisz własną recenzję