Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Ciasteczka z gorzką czekoladą i tahini

Tahini (pasta sezamowa) to od wieków podstawowy produkt kuchni Bliskiego Wschodu. Wykorzystuje się ją zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Bogata w białko, błonnik i witaminy z grupy B, pasta tahini to popularny składnik roślinny, który doda każdemu daniu smaku. Połącz ją z naszą intensywną gorzką czekoladą i zanurz się w smaku pysznych, ciągnących ciastek.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Gorzka czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa to klasyk. Jeśli lubisz bardziej intensywne smaki, możesz użyć Lindt Excellence 85% Cocoa lub Lindt Excellence 90% Cocoa.

Łatwe
15 osób

Składniki

  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt 70% Cocoa
  • 180 g mąki
  • 50 g kakao w proszku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 225 g masła roślinnego (np. kokosowego) w temperaturze pokojowej
  • 225 g cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g rozgniecionych bananów
  • 125 g niesolonej pasty tahini
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Do dekoracji:
  • Około 150 g sezamu

Instrukcje

Krok 1.

Wyłóż kilka blaszek papierem do pieczenia. Jeśli masz jedną, to przygotowanie tego deseru zajmie Ci trochę więcej czasu.

Krok 2.

Umieść posiekaną czekoladę w żaroodpornej misce i przełóż do średniego rondelka z powoli gotującą się wodą. Rozpuszczaj czekoladę do uzyskania gładkiej konsystencji, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z palnika i pozostaw na minimum 5 minut do ostygnięcia.

Krok 3.

W międzyczasie przesiej mąkę i kakao do miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mieszaj do połączenia składników. Odstaw na bok.

Krok 4.

Ubij masło roślinne i oba rodzaje cukru na puszystą i jasną masę. Zajmie to 2–3 minuty (możesz to też zrobić ręcznie, lecz zajmie to nieco więcej czasu). Dodaj zgniecione banany i mieszaj do połączenia. Następnie dodaj pastę tahini i ekstrakt waniliowy.

Krok 5.

Powoli wlej roztopioną czekoladę do mokrych składników i dobrze wymieszaj.

Krok 6.

Wmieszaj suche składniki, do połączenia.

Krok 7.

Posyp płaski talerz nasionami sezamu.

Krok 8.

Używając łyżki lub gałkownicy do lodów, uformuj około 30 kulek ciasta o wielkości około 4 cm.

Krok 9.

Obtocz kulki w sezamie i umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając przestrzenie pomiędzy nimi (około 5 cm).

Krok 10.

Spłaszcz kulki łyżką lub dnem szklanki na dyski o grubości 1 ½ cm.

Krok 11.

Przykryj folią spożywczą i schładzaj przez 1 godzinę, lub całą noc, w lodówce (możesz też szybko schłodzić w zamrażarce przez około 20 minut).

Krok 12.

Gdy ciastka będą gotowe do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciasteczka przez około 10 minut.

Krok 13.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed przełożeniem na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Ciasteczka z gorzką czekoladą i tahini