FESTIWAL CZEKOLADY -30% na wszystko! Użyj w koszyku: FESTIWAL30
Aby skorzystać z promocji typu "2+1", "2+2", "3+1" itd należy dodać do koszyka ŁĄCZNĄ liczbę sztuk objętych promocją. Rabat na najtańszy produkt naliczy się w podsumowaniu koszyka automatycznie.
Użyj w koszyku kodu rabatowego XMASSMAGIC i nie płać za wysyłkę pow. 49zł.
Tahini (pasta sezamowa) to od wieków podstawowy produkt kuchni Bliskiego Wschodu. Wykorzystuje się ją zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Bogata w białko, błonnik i witaminy z grupy B, pasta tahini to popularny składnik roślinny, który doda każdemu daniu smaku. Połącz ją z naszą intensywną gorzką czekoladą i zanurz się w smaku pysznych, ciągnących ciastek.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Gorzka czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa to klasyk. Jeśli lubisz bardziej intensywne smaki, możesz użyć Lindt Excellence 85% Cocoa lub Lindt Excellence 90% Cocoa.
Najniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 8,64 zł
Instrukcje
Krok 1.
Wyłóż kilka blaszek papierem do pieczenia. Jeśli masz jedną, to przygotowanie tego deseru zajmie Ci trochę więcej czasu.
Krok 2.
Umieść posiekaną czekoladę w żaroodpornej misce i przełóż do średniego rondelka z powoli gotującą się wodą. Rozpuszczaj czekoladę do uzyskania gładkiej konsystencji, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z palnika i pozostaw na minimum 5 minut do ostygnięcia.
Krok 3.
W międzyczasie przesiej mąkę i kakao do miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mieszaj do połączenia składników. Odstaw na bok.
Krok 4.
Ubij masło roślinne i oba rodzaje cukru na puszystą i jasną masę. Zajmie to 2–3 minuty (możesz to też zrobić ręcznie, lecz zajmie to nieco więcej czasu). Dodaj zgniecione banany i mieszaj do połączenia. Następnie dodaj pastę tahini i ekstrakt waniliowy.
Krok 5.
Powoli wlej roztopioną czekoladę do mokrych składników i dobrze wymieszaj.
Krok 6.
Wmieszaj suche składniki, do połączenia.
Krok 7.
Posyp płaski talerz nasionami sezamu.
Krok 8.
Używając łyżki lub gałkownicy do lodów, uformuj około 30 kulek ciasta o wielkości około 4 cm.
Krok 9.
Obtocz kulki w sezamie i umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając przestrzenie pomiędzy nimi (około 5 cm).
Krok 10.
Spłaszcz kulki łyżką lub dnem szklanki na dyski o grubości 1 ½ cm.
Krok 11.
Przykryj folią spożywczą i schładzaj przez 1 godzinę, lub całą noc, w lodówce (możesz też szybko schłodzić w zamrażarce przez około 20 minut).
Krok 12.
Gdy ciastka będą gotowe do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciasteczka przez około 10 minut.
Krok 13.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed przełożeniem na kratkę do całkowitego ostudzenia.