Ciastka w kształcie serca z galaretką z truskawek

Małe i delikatne ciastka – dla naszych, którzy są najbliżsi naszemu sercu.

Średnie
18 osób

Instrukcje

Krok 1.

Przygotowanie galaretki
Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki pokrój w kostkę. Truskawki, sok z cytryny i 75 ml wody dodaj do garnka, gotuj na średnim ogniu przez 6–8 minut. Dodaj cukier żelujący do wywaru, gotuj przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Galaretkę schłodź w lodówce.

Krok 2.

Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Połowę masła wraz z 30 g rozdrobnionej czekolady rozpuść w misce w gorącej kąpieli wodnej. Oddziel białka jajek od żółtek. Żółtka wraz z 20 g cukru ubijaj przez 5 minut do uzyskania sztywnej, puszystej masy. Dolej masę z czekolady i masła. Białka z resztą cukru ubij na sztywną pianę. 1/3 piany dodaj do ciasta mieszając. Dodaj pozostałą pianę z białek oraz mąkę, kakao i migdały. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozsmaruj na papierze i piecz przez ok. 15 minut. Upieczony biszkopt przełóż na posypaną mąką powierzchnię, delikatnie zdejmij papier do pieczenia. Biszkopt schłodź.

Krok 3.

Idealne wykończenie
Galaretkę z truskawek cienko rozprowadź po schłodzonym biszkopcie. Biszkopt podziel na 3 równe części i ułóż je na sobie. Za pomocą foremki do ciastek wytnij blisko siebie serca o wielkości ok. 4 cm i ułóż je na kratce. Aby przygotować polewę, zagotuj śmietanę, dodaj pozostałe masło oraz czekoladę. Pamiętaj, że czekolada musi się rozpuścić. Zagotuj cukier puder wraz z 50 ml wody. Stopniowo dodawaj do masy czekoladowej i mieszaj, następnie schłodź. Gęstą masę czekoladową rozprowadź łyżką na serduszkach i odstaw na 1 godzinę do lodówki.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Ciastka w kształcie serca z galaretką z truskawek