FESTIWAL CZEKOLADY -30% na wszystko! Użyj w koszyku: FESTIWAL30
Aby skorzystać z promocji typu "2+1", "2+2", "3+1" itd należy dodać do koszyka ŁĄCZNĄ liczbę sztuk objętych promocją. Rabat na najtańszy produkt naliczy się w podsumowaniu koszyka automatycznie.
Użyj w koszyku kodu rabatowego XMASSMAGIC i nie płać za wysyłkę pow. 49zł.
Przepis ten, z inspiracją w postaci klasycznych ciastek fińskich w kształcie wiatraczków, zamienia tradycyjne wypełnienie z powideł śliwkowych w niesamowicie kremową, czekoladową pralinkę Lindor.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Wybierz ulubiony smak pralin Lindor. Może chcesz spróbować pysznie orzechowego smaku Lindor Pistachio lub kusząco tropikalnego smaku kokosowego Lindor Coconut? Jeśli wolisz bogaty, czekoladowy smak, wybierz nasze praliny z gorzkiej czekolady Lindor Dark 60% Cocoa.
250 g serka kremowego typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
390 g mąki
Szczypta soli
18 pralinek czekoladowych Lindor (wybrane przez Ciebie smaki), pokrojonych na pół
Do przygotowania lukru:
50 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
115 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
240 g cukru pudru
2 łyżki kakao w proszku
2 łyżki śmietanki (min 30%)
Instrukcje
Krok 1.
Umieść masło i oba rodzaje cukru w misce i ubijaj na średnich obrotach. Dodaj kremowy serek, 1 jajko i ekstrakt waniliowy. Ubijaj na średnich obrotach przez 2 minuty lub do uzyskania puszystej, aksamitnej konsystencji.
Krok 2.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przełóż do masy serowej i mieszaj na niskich obrotach do połączenia ciasta.
Krok 3.
Przełóż ciasto na płaską powierzchnię oprószoną mąką. Ugniataj je przez kilka minut, aż połączy się i stanie się gładkie. Podziel ciasto na 4 części, zawiń folią spożywczą i schładzaj przez 2 godziny (lub przez noc).
Krok 4.
Piekarnik rozgrzej do 180°C i wyłóż 4 blachy papierem do pieczenia (jeśli masz jedno, to pieczenie zajmie Ci trochę więcej czasu).
Krok 5.
Rozwałkuj jedną porcję ciasta na kwadrat na blacie obsypanym mąką, na grubość około 6 mm. Powtórz tę samą czynność z pozostałymi porcjami ciasta.
Krok 6.
Obetnij nożem brzegi, by stworzyć proste boki. Przytnij na rozmiar około 7,5 cm x 7,5 cm, możesz użyć do tego foremki do ciastek. Przenieś na przygotowane blachy, pozostawiając minimum 2,5cm przestrzenie.
Krok 7.
Zrób 2,5cm nacięcia w każdym rogu po skosie do środka każdego ciastka.
Krok 8.
Ubij pozostałe jajko w misce i posmaruj ciastka jajkiem. Złóż lewą stronę każdego rozcięcia ciastka do jego środka i przyciśnij, aby warstwy się połączyły, w ten sposób stworzysz wiatraczek. Posmaruj wierzch jajkiem. Schładzaj przez 15 minut. Powtórz z pozostałymi kwadratami ciasta i ponownie rozwałkuj każdy odkrojony wcześniej kawałek.
Krok 9.
Piecz przez około 10–12 minut. Pozostaw w blaszce przez 15 minut do ostygnięcia przed przełożeniem na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Krok 10.
Gdy ciastka ostygną, przygotuj lukier. Włóż posiekaną czekoladę gorzką Lindt Excellence 70% Cocoa do żaroodpornej miski i przełóż do rondelka z powoli gotującą się wodą. Mieszaj do uzyskania gładkiej i rozpuszczonej konsystencji. Odłóż do ostygnięcia.
Krok 11.
Umieść masło, cukier puder, kakao i śmietankę w misie i ubijaj na niskich obrotach do połączenia. Dodaj schłodzoną rozpuszczoną czekoladę. Ubijaj przez 2–3 minuty lub do puszystości.
Krok 12.
Przełóż masę do rękawa z końcówką o kształcie gwiazdki w rozmiarze około 6 mm. Wyciśnij nieco masy na środek każdego ciastka.
Krok 13.
Udekoruj połówką pralinki Lindor. Dla ozdoby wyciśnij masę wokół pralinki Lindor. Powtórz z pozostałymi ciastkami.