Ciastka-wiatraczki z pralinami Lindt Lindor

Przepis ten, z inspiracją w postaci klasycznych ciastek fińskich w kształcie wiatraczków, zamienia tradycyjne wypełnienie z powideł śliwkowych w niesamowicie kremową, czekoladową pralinkę Lindor.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Wybierz ulubiony smak pralin Lindor. Może chcesz spróbować pysznie orzechowego smaku Lindor Pistachio lub kusząco tropikalnego smaku kokosowego Lindor Coconut? Jeśli wolisz bogaty, czekoladowy smak, wybierz nasze praliny z gorzkiej czekolady Lindor Dark 60% Cocoa.

Średnie
13 - 15 osoby

Składniki

  • Do przygotowania ciasteczek:
  • 225 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru drobnego
  • 100 g cukru brązowego
  • 250 g serka kremowego typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 390 g mąki
  • Szczypta soli
  • 18 pralinek czekoladowych Lindor (wybrane przez Ciebie smaki), pokrojonych na pół
  • Do przygotowania lukru:
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 115 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 240 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki śmietanki (min 30%)

Instrukcje

Krok 1.

Umieść masło i oba rodzaje cukru w misce i ubijaj na średnich obrotach. Dodaj kremowy serek, 1 jajko i ekstrakt waniliowy. Ubijaj na średnich obrotach przez 2 minuty lub do uzyskania puszystej, aksamitnej konsystencji.

Krok 2.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przełóż do masy serowej i mieszaj na niskich obrotach do połączenia ciasta.

Krok 3.

Przełóż ciasto na płaską powierzchnię oprószoną mąką. Ugniataj je przez kilka minut, aż połączy się i stanie się gładkie. Podziel ciasto na 4 części, zawiń folią spożywczą i schładzaj przez 2 godziny (lub przez noc).

Krok 4.

Piekarnik rozgrzej do 180°C i wyłóż 4 blachy papierem do pieczenia (jeśli masz jedno, to pieczenie zajmie Ci trochę więcej czasu).

Krok 5.

Rozwałkuj jedną porcję ciasta na kwadrat na blacie obsypanym mąką, na grubość około 6 mm. Powtórz tę samą czynność z pozostałymi porcjami ciasta.

Krok 6.

Obetnij nożem brzegi, by stworzyć proste boki. Przytnij na rozmiar około 7,5 cm x 7,5 cm, możesz użyć do tego foremki do ciastek. Przenieś na przygotowane blachy, pozostawiając minimum 2,5cm przestrzenie.

Krok 7.

Zrób 2,5cm nacięcia w każdym rogu po skosie do środka każdego ciastka.

Krok 8.

Ubij pozostałe jajko w misce i posmaruj ciastka jajkiem. Złóż lewą stronę każdego rozcięcia ciastka do jego środka i przyciśnij, aby warstwy się połączyły, w ten sposób stworzysz wiatraczek. Posmaruj wierzch jajkiem. Schładzaj przez 15 minut. Powtórz z pozostałymi kwadratami ciasta i ponownie rozwałkuj każdy odkrojony wcześniej kawałek.

Krok 9.

Piecz przez około 10–12 minut. Pozostaw w blaszce przez 15 minut do ostygnięcia przed przełożeniem na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Krok 10.

Gdy ciastka ostygną, przygotuj lukier. Włóż posiekaną czekoladę gorzką Lindt Excellence 70% Cocoa do żaroodpornej miski i przełóż do rondelka z powoli gotującą się wodą. Mieszaj do uzyskania gładkiej i rozpuszczonej konsystencji. Odłóż do ostygnięcia.

Krok 11.

Umieść masło, cukier puder, kakao i śmietankę w misie i ubijaj na niskich obrotach do połączenia. Dodaj schłodzoną rozpuszczoną czekoladę. Ubijaj przez 2–3 minuty lub do puszystości.

Krok 12.

Przełóż masę do rękawa z końcówką o kształcie gwiazdki w rozmiarze około 6 mm. Wyciśnij nieco masy na środek każdego ciastka.

Krok 13.

Udekoruj połówką pralinki Lindor. Dla ozdoby wyciśnij masę wokół pralinki Lindor. Powtórz z pozostałymi ciastkami.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Ciastka-wiatraczki z pralinami Lindt Lindor