Ciasto cytrynowe z czekoladowym zajączkiem
Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół wyjątkowym ciastem cytrynowym z niespodzianką!

Średnie
6 - 8 osoby
Składniki
- Ciasto cytrynowe: 180 g masła 180 g cukru trzcinowego skórka cytrynowa (z dwóch cytryn) szczypta soli 4 jajka 180 g mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 80 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cacao
- Środek z masy czekoladowej: 115 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g cukru trzcinowego brązowego 3 jajka 1 łyżeczka kakao w proszku 110 g mąki 250 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cacao, rozpuszczonej i ostudzonej 40 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cacao, połamanej na kawałki foremka w kształcie zajączka
- Syrop: 80 ml soku z cytryny 80 g cukru pudru
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie ciasta w kształcie zajączka
Aby przygotować środek z masy czekoladowej nagrzej piec do 175°C. Połącz masło z brązowym cukrem trzcinowym i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj do masy jajka. Następnie przesiej mąkę i kakao i dosyp do masy. Po tym dolej rozpuszczoną gorzką czekoladę. Na koniec dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Masę rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut – do momentu kiedy wierzch zastygnie a środek będzie cały czas miękki. Odstaw do ostygnięcia a potem wstaw na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wytnij z ciasta za pomocą foremek kształty zajączka – połącz je ustawiając jeden za drugim i odstaw do zamrażalnika do czasu przygotowania ciasta cytrynowego.Krok 2.
Przygotowanie ciasta cytrynowego
Na ciasto cytrynowe połącz masło, cukier, skórkę cytrynową i sól – mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka. Następnie przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dosyp do masy. Kawałki czekolady wymieszaj z niewielką ilością mąki (dzięki mące czekolada nie opadnie na spód ciasta) i dodaj do masy. Na koniec połącz czekoladowy środek z ciastem cytrynowym. W tym celu posmaruj 19cm formę do ciasta tłuszczem. Umieść w jej środku czekoladowe zajączki. Następnie wolną przestrzeń wypełnij delikatnie ciastem cytrynowym – uważając aby nie przesunąć czekoladowych zajączków. Wstaw do pieca na 180°C – piecz przez 30 minut.Krok 3.
Idealne wykończenie
Wymieszaj sok cytrynowy z cukrem pudrem aby powstał syrop cytrynowy. Nakłuj jeszcze ciepłe ciasto w kilku miejscach wykałaczką i wysmaruj ciasto syropem. Odstaw do ostygnięcia. Na koniec udekoruj ciasto kawałkami skórki cytrynowej.Twoja wielkanocna niespodzianka jest już gotowa!
Opinie
Napisz własną recenzję