Ciasto czekoladowe LINDOR
Ten przepis jest snem każdego wyznawcy czekolady dzięki dekadenckiemu biszkoptowi z gorzkiej czekolady, kremowemu lukrowi czekoladowemu i luksusowej dekoracji z pralinami LINDOR.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Możesz wybrać swoje ulubione praliny LINDOR, np. z białej czekolady LINDOR White lub z gorzkiej czekolady LINDOR Dark 60% Cocoa dla stworzenia kolorowego wzoru.

Średnie
12 - 14 osoby
Składniki
- Na ciasto czekoladowe:
- 180 ml oleju słonecznikowego, plus trochę do smarowania
- 400 g cukru
- 2 duże jaja
- 300 g mąki
- 75 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 375 ml zimnej wody
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, drobno posiekanej
- Na lukier czekoladowy:
- 350 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, drobno posiekanej
- 225 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- 25 g kakao w proszku
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki śmietanki kremówki (min 30%)
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- Do dekoracji:
- około 50 pralin LINDOR Milk
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 10,08 zł Normalna cena 14,40 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 10,08 zł
Instrukcje
Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Nasmaruj dwie okrągłe formy o średnicy około 20 cm olejem słonecznikowym.
Krok 2.
W misce ubij olej słonecznikowy i cukier. Dodawaj jajka po jednym, ciągle ubijając.
Krok 3.
W osobnej misce przesiej razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mieszanki jajecznej na przemian z wodą. Ubij dobrze i dodaj ekstrakt waniliowy. Dodaj posiekaną czekoladę i dobrze wymieszaj łyżką, aż zostanie równomiernie rozprowadzona w cieście.
Krok 4.
Podziel równo między przygotowane foremki do ciasta i piecz przez około 40 minut lub do momentu, aż patyczek włożony w środek będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut przed przełożeniem na ruszt, zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 5.
W międzyczasie zrób lukier. Włóż pokrojoną czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej nad garnkiem z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmij z palnika i zostaw do ostygnięcia.
Krok 6.
Ubij razem masło, kakao i cukier puder, aż do dokładnego połączenia. Dodaj ekstrakt waniliowy, śmietankę, kwaśną śmietanę i schłodzoną czekoladę. Ubijaj przez 2 minuty lub do uzyskania puszystej masy.
Krok 7.
Używając ostrego noża, przytnij wierzchy schłodzonych ciast, aby były całkowicie płaskie. Umieść pierwsze ciasto, przekrojoną stroną do góry, na płaskim talerzu do serwowania. Dodaj dużą porcję lukru i za pomocą szpachli wygładź wierzch. Ułóż drugie ciasto, przekrojoną stroną do dołu.
Krok 8.
Obficie pokryj lukrem wierzch i boki ciasta, upewniając się, że jest całkowicie przykryte. Umieść rząd pralin LINDOR wokół podstawy, delikatnie dociskając do lukru, aby upewnić się, że pozostaną na swoim miejscu. Dodaj kolejny rząd wokół krawędzi górnej części ciasta. Przekrój, podaj i smacznego!
Opinie
Napisz własną recenzję