Ciasto czekoladowe z płatkami złota
Intensywnie czekoladowe ciasto z kremem czekoladowo-serowym oraz polewą czekoladową. Z pewnością zachwyci wszystkich gości.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Aby uzyskać gładką polewę czekoladową, nałóż ją niezwłocznie po dodaniu masła.

Średnie
12 osób
Składniki
- Ciasto czekoladowe:
- 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa
- 60 g kakao w proszku
- 250 ml świeżo zaparzonej gorącej kawy
- 200 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 235 g cukru białego
- 140 g cukru brązowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 325 g przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 175 ml maślanki
- Krem czekoladowo-serowy:
- 250 g twarogu w kostce w temperaturze pokojowej
- 45 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 30 g kakao w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa
- 265 g przesianego cukru pudru
- 80 ml śmietany 12%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Polewa:
- 200 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa
- 200 ml śmietany 18%
- 75 g masła posiekanego w kostki w temperaturze pokojowej
- Do dekoracji:
- 2 - 3 arkusze złota płatkowego
- 1 miś z mlecznej czekolady Lindt TEDDY
Instrukcje
Krok 1.
Ciasto czekoladowe: Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm, odstaw. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Połącz siekaną czekoladę i kakao w naczyniu żaroodpornym i gorącą kawę. Pozostaw na 2 minuty, do rozpuszczenia czekolady, następnie ubij do gładkości i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2.
W dużej misce lub mikserze ubij razem masło, cukier biały i cukier brązowy do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodawaj jajka po jednym, ubijając masę do połączenia składników. Dodaj wanilię, a następnie ostudzoną masę czekoladową.
Krok 3.
Ustaw mikser na małe obroty, a następnie na przemian dodawaj suche składniki w trzech porcjach i maślankę w 2 porcjach. Dobrze wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy, wygładź powierzchnię. Piecz przez 25-30 minut do czasu, gdy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Ostudź w formie na kratce.
Krok 4.
Krem czekoladowo-serowy: Połącz czekoladę z kakao i rozpuść w kuchence mikrofalowej, pozostaw do ostygnięcia. Ubijaj twaróg w mikserze do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodaj masło i wymieszaj. Następnie dodaj stopioną i schłodzoną czekoladę z kakao. Wsyp cukier i mieszaj do połączenia składników. Dodaj śmietanę 12% oraz wanilię i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Jeżeli krem jest zbyt miękki, odłóż do schłodzenia na 15-20 minut.
Krok 5.
Podziel ciasto na 3 części. Umieść jedną część ciasta na tortownicy, nałóż połowę kremu. Nałóż drugą część ciasta i przełóż pozostałą częścią kremu. Przykryj trzecią częścią ciasta. Odłóż do schłodzenia na 2-3 godziny.
Krok 6.
Polewa: Umieść śmietanę w misce żaroodpornej. Podgrzej śmietankę w kuchence mikrofalowej, mieszając co 30 sekund, przez 1-2 minuty, aż masa będzie gorąca. Dodaj siekaną czekoladę do śmietany i pozostaw na 30 sekund. Dodaj masło i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji.
Krok 7.
Umieść ciasto na kratce nad talerzem lub tacką. Nalej czekoladowy ganache na powierzchnię ciasta i wygładź ją metalową szpatułką. Odłóż do schłodzenia w lodówce na 1-2 godziny, do utwardzenia polewy.
Krok 8.
Udekoruj ciasto płatkami złota oraz misiem z czekolady Lindt.
Opinie
Napisz własną recenzję