Ciasto czekoladowe z płatkami złota

Intensywnie czekoladowe ciasto z kremem czekoladowo-serowym oraz polewą czekoladową. Z pewnością zachwyci wszystkich gości.

 

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Aby uzyskać gładką polewę czekoladową, nałóż ją niezwłocznie po dodaniu masła.

Średnie
12 osób

Składniki

  • Ciasto czekoladowe:
  • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa
  • 60 g kakao w proszku
  • 250 ml świeżo zaparzonej gorącej kawy
  • 200 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 235 g cukru białego
  • 140 g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 325 g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 175 ml maślanki
  • Krem czekoladowo-serowy:
  • 250 g twarogu w kostce w temperaturze pokojowej
  • 45 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 30 g kakao w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa
  • 265 g przesianego cukru pudru
  • 80 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Polewa:
  • 200 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa
  • 200 ml śmietany 18%
  • 75 g masła posiekanego w kostki w temperaturze pokojowej
  • Do dekoracji:
  • 2 - 3 arkusze złota płatkowego
  • 1 miś z mlecznej czekolady Lindt TEDDY

Instrukcje

Krok 1.

Ciasto czekoladowe: Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm, odstaw. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Połącz siekaną czekoladę i kakao w naczyniu żaroodpornym i gorącą kawę. Pozostaw na 2 minuty, do rozpuszczenia czekolady, następnie ubij do gładkości i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2.

W dużej misce lub mikserze ubij razem masło, cukier biały i cukier brązowy do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodawaj jajka po jednym, ubijając masę do połączenia składników. Dodaj wanilię, a następnie ostudzoną masę czekoladową.

Krok 3.

Ustaw mikser na małe obroty, a następnie na przemian dodawaj suche składniki w trzech porcjach i maślankę w 2 porcjach. Dobrze wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy, wygładź powierzchnię. Piecz przez 25-30 minut do czasu, gdy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Ostudź w formie na kratce.

Krok 4.

Krem czekoladowo-serowy: Połącz czekoladę z kakao i rozpuść w kuchence mikrofalowej, pozostaw do ostygnięcia. Ubijaj twaróg w mikserze do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodaj masło i wymieszaj. Następnie dodaj stopioną i schłodzoną czekoladę z kakao. Wsyp cukier i mieszaj do połączenia składników. Dodaj śmietanę 12% oraz wanilię i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Jeżeli krem jest zbyt miękki, odłóż do schłodzenia na 15-20 minut.

Krok 5.

Podziel ciasto na 3 części. Umieść jedną część ciasta na tortownicy, nałóż połowę kremu. Nałóż drugą część ciasta i przełóż pozostałą częścią kremu. Przykryj trzecią częścią ciasta. Odłóż do schłodzenia na 2-3 godziny.

Krok 6.

Polewa: Umieść śmietanę w misce żaroodpornej. Podgrzej śmietankę w kuchence mikrofalowej, mieszając co 30 sekund, przez 1-2 minuty, aż masa będzie gorąca. Dodaj siekaną czekoladę do śmietany i pozostaw na 30 sekund. Dodaj masło i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji.

Krok 7.

Umieść ciasto na kratce nad talerzem lub tacką. Nalej czekoladowy ganache na powierzchnię ciasta i wygładź ją metalową szpatułką. Odłóż do schłodzenia w lodówce na 1-2 godziny, do utwardzenia polewy.

Krok 8.

Udekoruj ciasto płatkami złota oraz misiem z czekolady Lindt.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Ciasto czekoladowe z płatkami złota