FESTIWAL CZEKOLADY -30% na wszystko! Kod: FESTIWAL30 *Rabat nie łączy się z innymi promocjami
Aby skorzystać z promocji typu "2+1", "2+2", "3+1" itd należy dodać do koszyka ŁĄCZNĄ liczbę sztuk objętych promocją. Rabat na najtańszy produkt naliczy się w podsumowaniu koszyka automatycznie.
Jeśli temperatura przekracza 25°C, nie wysyłamy zamówień w piątki.
Sticky Toffee Pudding to jeden z popularnych brytyjskich puddingów. Nasi mistrzowie czekolady wpletli swoją magię we wszystkie elementy tego tradycyjnego wyrobu, aby stworzyć ten oszałamiający tort. Pomyśl o wilgotnym biszkopcie daktylowym, słodkim kremie waniliowym i bogatej czekoladowo-karmelowej polewie…
* UWAGA: Ten przepis zawiera częściowo ugotowane jajka, więc nie jest odpowiedni dla małych dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych ani innych wrażliwych grup.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Do dekoracji tego pysznego deseru wykorzystaliśmy praliny LINDOR z gorzkiej i białej czekolady – zawsze możesz wybrać swoje ulubione praliny LINDOR, np. z mlecznej czekolady.
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Nasmaruj 3 okrągłe tortownice (o średnicy około 18 cm) i odstaw na bok.
Krok 2.
Przełóż daktyle do małego rondelka, dodaj wodę i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż daktyle będą miękkie i delikatne, a pozostanie około 75 ml płynu.
Krok 3.
Przełóż daktyle do robota kuchennego i miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przełóż do miski i odstaw na bok.
Krok 4.
W średniej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, odstaw na bok.
Krok 5.
Za pomocą miksera ubij masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy. Dodawaj jajka po jednym, dobrze ubijając, aż się połączą.
Krok 6.
Dodaj jedną trzecią mąki, a następnie połowę przecieru z daktyli, mieszając po każdym dodaniu, aż do połączenia. Powtórz z kolejną jedną trzecią mąki i pozostałą częścią przecieru z daktyli, kończąc na ostatniej jednej trzeciej mąki. Mieszaj aż do całkowitego połączenia.
Krok 7.
Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż zostanie równomiernie rozprowadzona w cieście.
Krok 8.
Podziel równo między przygotowane formy do ciasta. Piecz w piekarniku przez około 40 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty (może być kilka okruchów ze względu na charakter ciasta). Pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie ustaw na ruszcie do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9.
W międzyczasie przygotuj krem. W misce ustawionej nad garnkiem z ledwo gotującą się wodą ubij białka z cukrem, aż cukier się rozpuści, a mieszanka osiągnie temperaturę 70°C. Zdejmij z palnika.
Krok 10.
Dodaj ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Używając miksera, ubijaj, aż uzyskasz bezę, która ma sztywne szczyty. Dodawaj masło, jedną kostkę na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Po dodaniu całego masła zmniejsz prędkość do średnio wysokiej i ubijaj przez 2 minuty lub do uzyskania jedwabistej gładkości (użyj natychmiast lub wstaw do lodówki, jeśli krem jest zbyt miękki). Wyłóż łyżką do rękawa z dużą dyszą.
Krok 11.
Do polewy czekoladowo-karmelowej: w rondelku średniej wielkości wymieszaj cukier i wodę na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Podkręć ogień na średnio wysoki i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez 4 do 5 minut lub do momentu, aż cukier nabierze ciemnobursztynowego koloru. Zdejmij z ognia.
Krok 12.
Pracując szybko i ostrożnie (upewniając się, że polewa się nie rozpryskuje, ponieważ karmel będzie bardzo gorący), wmieszaj śmietanę, a następnie czekoladę i sól. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 13.
Przytnij ciasta za pomocą ostrego noża, aby były płaskie. Przenieś na płaski talerz. Polej jedną trzecią polewy czekoladowej i wyłóż część kremu. Na wierzch ułóż drugie ciasto, polej polewą, wyłóż krem na wierzch. Połóż ostatnie ciasto i wyłóż pozostały krem na wierzch i boki ciasta. Do równomiernego rozprowadzenia użyj szpatułki. Skrop pozostałym sosem czekoladowym wierzch i boki ciasta.
Krok 14.
Na wierzch możesz wyłożyć praliny LINDOR i kawałki czekolady EXCELLENCE.