Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Ciasto Traybake z mleczną czekoladą

Cudownie wilgotny, czekoladowy traybake, z nutą słodkiej wanilii, zwieńczony kremową polewą z mlecznej czekolady.

Wskazówka od Maître Chocolatier

Możesz również udekorować posiekanymi orzechami (np. orzechami laskowymi lub migdałami) lub świeżymi owocami (np. pokrojonymi truskawkami, wiśniami lub malinami). Nie będziesz czuć kawy, ma za zadanie jedynie wzmocnić czekoladowy smak.

Średnie
12 osób

Składniki

  • 150 g SWISS PREMIUM CHOCOLATE MILK, drobno posiekanej
  • 250 g mąki
  • 30 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 185 ml oleju słonecznikowego
  • 285 ml maślanki
  • 100 ml gorącej wody z 2 łyżeczkami mocnej mielonej kawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jaja
  • Polewa:
  • 150 g SWISS PREMIUM CHOCOLATE MILK, drobno posiekanej
  • 170 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 260 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki kremówki (min 30%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Do dekoracji:
  • posypka czekoladowo-cukrowa

Instrukcje

Krok 1.

Rozgrzej piekarnik do 1800C. Nasmaruj i wyłóż blaszkę do pieczenia o wymiarach około 23 cm x 33 cm papierem do pieczenia.

Krok 2.

Przełóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej na rondlu z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj, aż będzie gładka i roztopiona. Zdejmij z ognia i odstaw.

Krok 3.

W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i szczyptę soli. W drugiej misce wymieszaj olej, maślankę, gorącą wodę z kawą, ekstrakt waniliowy i jajka. Wlej do suchych składników i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Krok 4.

Wlej do przygotowanej formy i piecz przez 35 - 40 minut lub do momentu, aż patyczek włożony w środek będzie czysty. Zostaw w formie do ostudzenia.

Krok 5.

W międzyczasie zrób lukier. Włóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej na garnku z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj do roztopienia. Odstaw do ostygnięcia (ale nie zestalenia).

Krok 6.

Ubij masło, cukier puder, śmietanę i ekstrakt waniliowy mikserem na lekką i puszystą masę (zajmie to około 3 minut na średnich obrotach). Dodaj schłodzoną rozpuszczoną czekoladę i ubijaj do połączenia.

Krok 7.

Gdy ciasto całkowicie ostygnie, wyjmij je z formy i połóż na płaskim talerzu. Rozprowadź lukier równomiernie na wierzchu ciasta. Udekoruj posypką, orzechami lub owocami. Pokrój na 12 kwadratów i ciesz się!

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Ciasto Traybake z mleczną czekoladą