Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Ciasto z czekoladą i migdałami

To niezwykle wilgotne ciasto z czekoladą i migdałami oraz naszą dekadencką czekoladą gorzką Lindt Excellence 70% Cocoa idealnie pasuje do kawy.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Podawaj ciasto z czekoladowym ganache. By przygotować ganache, przelej 250 ml śmietanki do rondla i powoli doprowadź do wrzenia. Dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego, 40 g syropu klonowego i 40 g drobnego cukru. Mieszaj od czasu do czasu, aż powstaną bąbelki. Przełóż 250 g posiekanej czekolady Lindt i 40 g masła do żaroodpornej miski. Wlej aromatyzowaną śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiego i błyszczącego ganache. Zostaw do ostygnięcia, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Łatwe
8 osób

Składniki

  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka, żółtka oddzielone od białek
  • 180 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 100 g mielonych migdałów
  • 25 g mąki
  • Szczypta soli
  • Do podania:
  • Czekoladowy ganache z porady Maître Chocolatier

Instrukcje

Krok 1.

Piekarnik rozgrzej do 155°C - 175°C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm z odpinanym brzegiem.

Krok 2.

Ubij masło i cukier do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawaj pojedynczo żółtka, ubijając za każdym razem.

Krok 3.

Włóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski umieszczonej w rondelku z powoli gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i gładkości. Zdejmij z palnika i odłóż.

Krok 4.

Przesiej mielone migdały i mąkę do mieszanki z masłem. Wmieszaj stopioną czekoladę.

Krok 5.

W osobnej misce ubij białka na sztywno. Dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj całość.

Krok 6.

Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 25 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Pozostaw w formie przez 10 minut do ostygnięcia przed przełożeniem na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Krok 7.

Pokrój na kawałki i podawaj samo lub polane czekoladowym ganache.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Ciasto z czekoladą i migdałami