Crème Brûlée z białą czekoladą
Nasza kremowa biała czekolada Excellence White Vanilla dodaje nowego wymiaru temu wyśmienitemu deserowi. Przełam karmelową powierzchnię i zanurz się w rozkosznym wnętrzu.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Podawaj ze świeżymi malinami dla pysznego połączenia smaków. Pozostałe białka możesz wykorzystać do upieczenia własnych bez.
EXCELLENCE WHITE VANILLA 100g
Średnie
6 osób
Składniki
- 575 ml śmietanki (min 30%)
- 100 g posiekanej czekolady Lindt Excellence White Vanilla
- Kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 6 żółtek
- 50 g cukru
- Około 6 łyżeczek cukru do karmelizowania
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE WHITE VANILLA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Piekarnik rozgrzej do 160°C. Umieść 6 ramekinów w głębokiej brytfannie.
Krok 2.
Przelej śmietankę do rondla i powoli doprowadź do wrzenia. Dodaj posiekaną czekoladę oraz ekstrakt waniliowy i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika i odłóż.
Krok 3.
Ubij żółtka z cukrem w misce żaroodpornej, aż staną się jasne.
Krok 4.
Powoli dolej gorącą śmietankę do jajek, ciągle ubijając. Przecedź mieszankę i wlej do ramekinów znajdujących się w brytfannie.
Krok 5.
Przełóż brytfannę do piekarnika. Wypełnij naczynie gorącą wodą do połowy wysokości ramekinów.
Krok 6.
Piecz przez 15–20 minut, aż deser będzie upieczony, ale w samym środku wciąż będzie się delikatnie ruszać. Wyjmij brytfannę i pozostaw do ostygnięcia. Naczynia przykryj i schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny.
Krok 7.
Wykończ każdy crème brûlée łyżeczką cukru (cukier musi równomiernie przykryć powierzchnię) i karmelizuj palnikiem przed podaniem. Pozostaw do stwardnienia i podawaj.
Opinie
Napisz własną recenzję