Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Crème Brûlée z białą czekoladą

Nasza kremowa biała czekolada Excellence White Vanilla dodaje nowego wymiaru temu wyśmienitemu deserowi. Przełam karmelową powierzchnię i zanurz się w rozkosznym wnętrzu.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Podawaj ze świeżymi malinami dla pysznego połączenia smaków. Pozostałe białka możesz wykorzystać do upieczenia własnych bez.

Średnie
6 osób

Składniki

  • 575 ml śmietanki (min 30%)
  • 100 g posiekanej czekolady Lindt Excellence White Vanilla
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru
  • Około 6 łyżeczek cukru do karmelizowania

Instrukcje

Krok 1.

Piekarnik rozgrzej do 160°C. Umieść 6 ramekinów w głębokiej brytfannie.

Krok 2.

Przelej śmietankę do rondla i powoli doprowadź do wrzenia. Dodaj posiekaną czekoladę oraz ekstrakt waniliowy i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika i odłóż.

Krok 3.

Ubij żółtka z cukrem w misce żaroodpornej, aż staną się jasne.

Krok 4.

Powoli dolej gorącą śmietankę do jajek, ciągle ubijając. Przecedź mieszankę i wlej do ramekinów znajdujących się w brytfannie.

Krok 5.

Przełóż brytfannę do piekarnika. Wypełnij naczynie gorącą wodą do połowy wysokości ramekinów.

Krok 6.

Piecz przez 15–20 minut, aż deser będzie upieczony, ale w samym środku wciąż będzie się delikatnie ruszać. Wyjmij brytfannę i pozostaw do ostygnięcia. Naczynia przykryj i schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny.

Krok 7.

Wykończ każdy crème brûlée łyżeczką cukru (cukier musi równomiernie przykryć powierzchnię) i karmelizuj palnikiem przed podaniem. Pozostaw do stwardnienia i podawaj.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Crème Brûlée z białą czekoladą