Crème Brûlée z czekoladą i herbatą Earl Grey

Spróbuj naszej wariacji klasycznego crème brûlée. Delikatne nuty bergamotki idealnie łączą się z głębokim smakiem naszej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa, tworząc wyrafinowany deser.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Dla jeszcze intensywniejszego smaku czekolady – wykorzystaj tabliczki Lindt Excellence 85% Cocoa lub 90% Cocoa.

Średnie
4 osób

Instrukcje

Krok 1.

Piekarnik rozgrzej do 160°C i umieść 4 ramekiny w kwadratowej blaszce o boku około 23 cm.

Krok 2.

Wlej śmietankę i mleko do średniego rondelka, dodaj 60 g cukru. Powoli doprowadź do wrzenia, mieszając, by rozpuścić cukier.

Krok 3.

Zdejmij z palnika i wmieszaj herbatę. Odstaw do zaparzenia na 10 minut. W międzyczasie przełóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski i odłóż na bok.

Krok 4.

Przecedź herbatę i mleko do dzbanka. Umyj rondelek i wlej przecedzone mleko z powrotem. Ponownie postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia.

Krok 5.

Polej posiekaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej i błyszczącej mikstury. Wmieszaj żółtka jajek.

Krok 6.

Podziel czekoladową mieszankę pomiędzy 4 ramekiny. Ostrożnie wlej wrzącą wodę do blaszki na wysokość połowy ramekinów. Piecz przez 15 – 20 min, deser powinien lekko się ruszać pośrodku.

Krok 7.

Ostrożnie wyjmij ramekiny z kąpieli wodnej i pozostaw crème brûlée do całkowitego wystygnięcia. Naczynia przykryj i schładzaj w lodówce przez minimum 6 godzin lub całą noc.

Krok 8.

Tuż przed podaniem posyp każdy ramekin 1 łyżeczką cukru, postaraj się uzyskać równą i gładką warstwę. Użyj palnika do skarmelizowania cukru. Podawaj od razu.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Crème Brûlée z czekoladą i herbatą Earl Grey