Crème Brûlée z czekoladą i herbatą Earl Grey
Spróbuj naszej wariacji klasycznego crème brûlée. Delikatne nuty bergamotki idealnie łączą się z głębokim smakiem naszej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa, tworząc wyrafinowany deser.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Dla jeszcze intensywniejszego smaku czekolady – wykorzystaj tabliczki Lindt Excellence 85% Cocoa lub 90% Cocoa.

Średnie
4 osób
Składniki
- 375 ml śmietanki (min 30%)
- 125 ml mleka
- 60 g cukru, plus około 4 łyżki do skarmelizowania
- 45 ml liściastej herbaty Earl Grey
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 4 duże żółtka
Instrukcje
Krok 1.
Piekarnik rozgrzej do 160°C i umieść 4 ramekiny w kwadratowej blaszce o boku około 23 cm.
Krok 2.
Wlej śmietankę i mleko do średniego rondelka, dodaj 60 g cukru. Powoli doprowadź do wrzenia, mieszając, by rozpuścić cukier.
Krok 3.
Zdejmij z palnika i wmieszaj herbatę. Odstaw do zaparzenia na 10 minut. W międzyczasie przełóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski i odłóż na bok.
Krok 4.
Przecedź herbatę i mleko do dzbanka. Umyj rondelek i wlej przecedzone mleko z powrotem. Ponownie postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia.
Krok 5.
Polej posiekaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej i błyszczącej mikstury. Wmieszaj żółtka jajek.
Krok 6.
Podziel czekoladową mieszankę pomiędzy 4 ramekiny. Ostrożnie wlej wrzącą wodę do blaszki na wysokość połowy ramekinów. Piecz przez 15 – 20 min, deser powinien lekko się ruszać pośrodku.
Krok 7.
Ostrożnie wyjmij ramekiny z kąpieli wodnej i pozostaw crème brûlée do całkowitego wystygnięcia. Naczynia przykryj i schładzaj w lodówce przez minimum 6 godzin lub całą noc.
Krok 8.
Tuż przed podaniem posyp każdy ramekin 1 łyżeczką cukru, postaraj się uzyskać równą i gładką warstwę. Użyj palnika do skarmelizowania cukru. Podawaj od razu.
Opinie
Napisz własną recenzję