Crème Brûlée z mleczną czekoladą
Kusząca, czekoladowa wersja klasycznego kremowego deseru z wykorzystaniem naszej luksusowej łagodnej czekolady Lindt EXCELLENCE Extra Creamy.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Z pozostałych białek zrób bezy.
EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100g
Średnie
8 osób
Składniki
- 1 l śmietanki kremówki (min 30%)
- 200 g Lindt EXCELLENCE Extra Creamy, drobno posiekanej
- 8 żółtej z dużych jajek
- 150 g cukru
- Do dekoracji:
- około 8 łyżeczek cukru
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Nagrzej piekarnik do 150°C. Umieść półkę na środkowej wysokości piekarnika. Włóż 8 foremek (około 175 ml) do dużej brytfanny.
Krok 2.
Wlej śmietankę do dużego rondla i delikatnie podgrzej do zagotowania. Dodaj czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3.
W dużej żaroodpornej misce wymieszaj żółtka i cukier, aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj 2 łyżki gorącej czekolady.
Krok 4.
Następnie powoli dodawaj pozostałą gorącą czekoladę, ciągle ubijając, aż masa będzie gęsta.
Krok 5.
Przecedź czekoladę przez drobne sito, a zatem wlej do foremek.
Krok 6.
Włóż blachę do pieczenia z foremkami do piekarnika. Wlej tyle gorącej wody, żeby sięgała do połowy foremek. Piecz przez około 50 minut lub do momentu, aż brzegi będą ścięte, ale nie brązowe, a środek będzie lekko płynny.
Krok 7.
Zdejmij foremki z blachy i osusz. Zostaw do całkowitego ostygnięcia, zatem przykryj folią spożywczą i schładzaj przez co najmniej 3 godziny lub przez noc.
Krok 8.
Około 30 minut przed podaniem, wyjmij crème brûlée z lodówki i zdejmij folię spożywczą, posyp każdą porcję 1 łyżeczką cukru (cukier musi równomiernie przykryć wierzch naczynia). Używając palnika kuchennego opalaj po jednej foremce na raz. Karmelizuj cukier, aż się rozpuści i zmieni kolor na ciemny bursztyn. Zostaw do ostygnięcia na 5 minut przed podaniem.
Opinie
Napisz własną recenzję