Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Crème Brûlée z mleczną czekoladą

Kusząca, czekoladowa wersja klasycznego kremowego deseru z wykorzystaniem naszej luksusowej łagodnej czekolady Lindt EXCELLENCE Extra Creamy. 

Wskazówka od Maître Chocolatier

Z pozostałych białek zrób bezy.

Średnie
8 osób

Składniki

  • 1 l śmietanki kremówki (min 30%)
  • 200 g Lindt EXCELLENCE Extra Creamy, drobno posiekanej
  • 8 żółtej z dużych jajek
  • 150 g cukru
  • Do dekoracji:
  • około 8 łyżeczek cukru

Instrukcje

Krok 1.

Nagrzej piekarnik do 150°C. Umieść półkę na środkowej wysokości piekarnika. Włóż 8 foremek (około 175 ml) do dużej brytfanny.

Krok 2.

Wlej śmietankę do dużego rondla i delikatnie podgrzej do zagotowania. Dodaj czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 3.

W dużej żaroodpornej misce wymieszaj żółtka i cukier, aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj 2 łyżki gorącej czekolady.

Krok 4.

Następnie powoli dodawaj pozostałą gorącą czekoladę, ciągle ubijając, aż masa będzie gęsta.

Krok 5.

Przecedź czekoladę przez drobne sito, a zatem wlej do foremek.

Krok 6.

Włóż blachę do pieczenia z foremkami do piekarnika. Wlej tyle gorącej wody, żeby sięgała do połowy foremek. Piecz przez około 50 minut lub do momentu, aż brzegi będą ścięte, ale nie brązowe, a środek będzie lekko płynny.

Krok 7.

Zdejmij foremki z blachy i osusz. Zostaw do całkowitego ostygnięcia, zatem przykryj folią spożywczą i schładzaj przez co najmniej 3 godziny lub przez noc.

Krok 8.

Około 30 minut przed podaniem, wyjmij crème brûlée z lodówki i zdejmij folię spożywczą, posyp każdą porcję 1 łyżeczką cukru (cukier musi równomiernie przykryć wierzch naczynia). Używając palnika kuchennego opalaj po jednej foremce na raz. Karmelizuj cukier, aż się rozpuści i zmieni kolor na ciemny bursztyn. Zostaw do ostygnięcia na 5 minut przed podaniem.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Crème Brûlée z mleczną czekoladą