Crumble gruszkowo-czekoladowe
Słodki deser, który najlepiej smakuje na ciepło. Spróbuj miękkie gruszki w połączeniu ze słodką czekoladą pod warstwą chrupiącej kruszonki.
Składniki
- 100 g czekolady mlecznej z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 55%
- 4 gruszki
- 120 g cukru pudru
- 40 g mielonych migdałów
- 40 g mielonych orzechów laskowych
- 80 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
W tym przepisie użyliśmy
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie crumble:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj palcami pokrojone na małe kawałki masło, cukier, mąkę oraz mielone migdały i orzechy aż do uzyskania ziarnistej masy (o sypkiej konsystencji). Wydrąż i obierz ze skórki gruszki, pokrój je w drobną kostkę. Połam czekoladę na małe kawałki. Włóż pokrojoną w kostkę gruszkę w oddzielne ramekiny do zapiekania, posyp czekoladą. Posyp gruszki kruszonką. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 - 20 minut, aż do momentu mocnego zarumienienia crumble. Aby uzyskać bardziej egzotyczne w smaku crumble, zamiast mielonych orzechów możesz użyć mielonego kokosa, a zamiast gruszek – ananasa lub mango, posypując je szczyptą cynamonu.