Crumble gruszkowo-czekoladowe

Słodki deser, który najlepiej smakuje na ciepło. Spróbuj miękkie gruszki w połączeniu ze słodką czekoladą pod warstwą chrupiącej kruszonki.

Łatwe
6 osób

Instrukcje

Krok 1.

Przygotowanie crumble:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj palcami pokrojone na małe kawałki masło, cukier, mąkę oraz mielone migdały i orzechy aż do uzyskania ziarnistej masy (o sypkiej konsystencji). Wydrąż i obierz ze skórki gruszki, pokrój je w drobną kostkę. Połam czekoladę na małe kawałki. Włóż pokrojoną w kostkę gruszkę w oddzielne ramekiny do zapiekania, posyp czekoladą. Posyp gruszki kruszonką. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 - 20 minut, aż do momentu mocnego zarumienienia crumble. Aby uzyskać bardziej egzotyczne w smaku crumble, zamiast mielonych orzechów możesz użyć mielonego kokosa, a zamiast gruszek – ananasa lub mango, posypując je szczyptą cynamonu.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Crumble gruszkowo-czekoladowe