Cynamonowe Latte

Ciesz się subtelnie przyprawionym, niezwykle delikatnym latte, zawierającym wyborną czekoladę Lindt Excellence 85% Cocoa i nutę słodkiego cynamonu. Jest po prostu przepyszna.

 

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Intensywność gorzkiej czekolady o zawartości kakao 85%, doskonale łączy się ze słodkim i kremowym latte, ale do jego przygotowania możesz użyć również naszych tabliczek Lindt Excellence z dodatkami – smak orzechów laskowych z czekolady Lindt Excellence Roasted Hazelnut będzie doskonale pasować.

Łatwe
2 osób

Składniki

  • 500 ml pełnego mleka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 125 ml świeżo zaparzonego espresso
  • 125 ml świeżo ubitej kremówki
  • 4–6 kostek gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa

Instrukcje

Krok 1.

Wlej do rondelka mleko, dodaj pół łyżeczki cynamonu, ekstrakt waniliowy oraz cukier i powoli doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2.

Podziel świeżo zaparzone espresso pomiędzy 2 wysokie kubki. Nalej do każdego kubka wcześniej przygotowane mleko.

Krok 3.

Nałóż do obu napojów bitą śmietanę i posyp pozostałą częścią cynamonu.

Krok 4.

Podawaj każdą porcję z 2–3 kostkami gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Cynamonowe Latte