Czekoladowa chałka

Chałka z nadzieniem to tradycyjny rodzaj plecionego żydowskiego chlebka lub ciasta, znany na całym świecie. Przygotuj wypełnienie z cynamonu i dekadenckiej gorzkiej czekolady! Pyszny pomysł na brunch lub przekąskę do kawy lub herbaty.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Podawaj ze świeżymi owocami. Możesz też zamienić czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa na Lindt Excellence Raspberry Intense, aby dodać owocowej nuty.

Średnie
8 - 10 osoby

Składniki

  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru drobnego
  • 1 łyżka drożdży suchych
  • 150 ml podgrzanego mleka
  • 3 duże jajka
  • 50 g niesolonego masła, roztopionego i schłodzonego
  • 440 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietanki (min 30%)
  • Do przygotowania nadzienia:
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 40 g orzechów włoskich w połówkach (opcjonalnie)
  • 65 g cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 65 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej

Instrukcje

Krok 1.

Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia dwie podłużne blaszki o wymiarach około 23x13 cm, upewniając się, że brzegi papieru wystają ponad bokami.

Krok 2.

Połącz w misce lub mikserze wodę, 1 łyżkę cukru i drożdże. Odstaw na 8–10 minut lub aż drożdże zaczną pracować i się pienić.

Krok 3.

Dodaj mleko, 2 jajka i roztopione masło.

Krok 4.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól.

Krok 5.

Dodaj do mieszanki z jajkami i, używając haka do ciasta, mieszaj na niskich obrotach przez 3–4 minuty (możesz zrobić to ręcznie).

Krok 6.

Zeskrob ciasto z boków miski i mieszaj na średnich obrotach przez 5–7 minut lub do czasu, gdy stanie się gładkie i elastyczne (ciasto powinno być delikatnie lepkie, ale nie klejące).

Krok 7.

Przenieś ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Krok 8.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Przełóż posiekaną czekoladę do malaksera z orzechami włoskimi (jeśli ich używasz), cukrem i cynamonem. Miksuj pulsacyjnie, aż orzechy będą grubo zmielone.

Krok 9.

Przełóż do miski i wmieszaj miękkie masło do połączenia składników.

Krok 10.

Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm.

Krok 11.

Rozprowadź nadzienie cynamonowo-czekoladowe cienką warstwą, zostawiając brzeg o szerokości 1 cm.

Krok 12.

Zaczynając od szerszego boku, zacznij zawijać ciasto w roladę. Przetnij roladę na pół, aby otrzymać dwie porcje. Pracując nad jedną połową naraz, przetnij ją na pół i ułóż obie połówki, rozciętymi stronami do góry, obok siebie. Posklejaj górne strony razem, a następnie zawiń połówki wokół siebie, aby stworzyć warkocz (postaraj się zachować rozcięte części na zewnątrz, aby nadzienie było widoczne i tworzył się dekoracyjny zawijas). Powtórz z drugą połową ciasta.

Krok 13.

Przenieś każdy warkocz do przygotowanych blaszek. Przykryj je i odłóż na 35–40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Krok 14.

Ubij pozostałe jajko ze śmietanką i obficie posmaruj ciasta (doda im to blasku).

Krok 15.

Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 30 minut lub do zezłocenia.

Krok 16.

Pozostaw w blaszce przez 10 minut do ostygnięcia przed przełożeniem na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Czekoladowa chałka