Czekoladowa rolada LINDOR

Nasza wariacja na temat klasycznej bożonarodzeniowej rolady ze słodkim lukrem waniliowym, bogatym czekoladowym nadzieniem i delikatną dekoracją LINDOR.

Wskazówka od Maître Chocolatier

Jeśli wolisz, możesz użyć naszych dekadenckich pralin LINDOR Dark 60% Cocoa. Roladę możesz podawać ze świeżymi malinami lub coulisem malinowym.

Średnie
10 - 12 osoby

Składniki

  • 65 g mąki
  • 25 g kakao w proszku
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 dużych jajek (podzielonych na żółtka i białka)
  • 150 g cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, stopiona i schłodzona
  • około 75 g cukru pudru
  • Polewa waniliowa:
  • 175 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 240 g cukier puder
  • 60 ml śmietanki kremówki (min 30%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Nadzienie z mlecznej czekolady:
  • 150 g Lindt EXCELLENCE Extra Creamy, drobno posiekanej
  • 75 ml śmietanki kremówki (min 30%)
  • Do dekoracji:
  • 150 g pralin LINDOR Milk

Instrukcje

Krok 1.

Rozgrzej piekarnik do 180˚. Nasmaruj i wyłóż formę do rolady o wymiarach około 38 x 25 cm papierem do pieczenia.

Krok 2.

Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól w misce i odstaw na bok. Mikserem ubij żółtka z 4 łyżkami cukru, aż będą blade i zgęstniałe. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.

Krok 3.

W osobnej misce ubij białka z pozostałym cukrem, aż utworzą się miękkie szczyty. Dodaj do żółtek. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj, starając się utrzymać jak najwięcej powietrza.

Krok 4.

Włóż ciasto do przygotowanej formy i rozprowadź po wierzchu. Piecz przez 10 - 12 minut.

Krok 5.

W międzyczasie przesiej cukier puder na duży prostokąt papieru do pieczenia. Przeciągnij cienkim nożem wokół krawędzi ciasta, aby poluzować je z boków formy i odwróć na arkusz.

Krok 6.

Ostrożnie zdejmij papier z formy. Zaczynając od krótszego boku, zwiń ciasto za pomocą papieru do pieczenia w kształt kłody drewna. Połóż szwem do dołu na ruszcie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 7.

Teraz przygotuj polewę waniliową. Ubij masło z połową cukru pudru, następnie dodaj śmietanę, wanilię i pozostały cukier puder, ubijaj na puszystą masę. Przykryj folią spożywczą.

Krok 8.

Do nadzienia: wlej śmietanę do rondla i zagotuj na małym ogniu. Przelej do żaroodpornej miski i dodaj posiekaną białą czekoladę. Ubijaj do gładkości i stopienia. Pozostaw do ostygnięcia, aż będzie można rozsmarować, ale nie będzie ścięte.

Krok 9.

Rozwałkuj ostudzony placek i równomiernie posmaruj kremem waniliowym, pozostawiając kilka cm brzegi. Przełóż ciasto i umieść je na płaskim talerzu do serwowania, szwem do dołu. Jeśli krem waniliowy jest zbyt miękkie, włóż do lodówki na 15 minut.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Czekoladowa rolada LINDOR