Czekoladowa rolada LINDOR
Nasza wariacja na temat klasycznej bożonarodzeniowej rolady ze słodkim lukrem waniliowym, bogatym czekoladowym nadzieniem i delikatną dekoracją LINDOR.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Jeśli wolisz, możesz użyć naszych dekadenckich pralin LINDOR Dark 60% Cocoa. Roladę możesz podawać ze świeżymi malinami lub coulisem malinowym.
EXCELLENCE 70% COCOA 100g
Średnie
10 - 12 osoby
Składniki
- 65 g mąki
- 25 g kakao w proszku
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 dużych jajek (podzielonych na żółtka i białka)
- 150 g cukru
- 50 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, stopiona i schłodzona
- około 75 g cukru pudru
- Polewa waniliowa:
- 175 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- 240 g cukier puder
- 60 ml śmietanki kremówki (min 30%)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Nadzienie z mlecznej czekolady:
- 150 g Lindt EXCELLENCE Extra Creamy, drobno posiekanej
- 75 ml śmietanki kremówki (min 30%)
- Do dekoracji:
- 150 g pralin LINDOR Milk
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
- EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do 180˚. Nasmaruj i wyłóż formę do rolady o wymiarach około 38 x 25 cm papierem do pieczenia.
Krok 2.
Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól w misce i odstaw na bok. Mikserem ubij żółtka z 4 łyżkami cukru, aż będą blade i zgęstniałe. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.
Krok 3.
W osobnej misce ubij białka z pozostałym cukrem, aż utworzą się miękkie szczyty. Dodaj do żółtek. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj, starając się utrzymać jak najwięcej powietrza.
Krok 4.
Włóż ciasto do przygotowanej formy i rozprowadź po wierzchu. Piecz przez 10 - 12 minut.
Krok 5.
W międzyczasie przesiej cukier puder na duży prostokąt papieru do pieczenia. Przeciągnij cienkim nożem wokół krawędzi ciasta, aby poluzować je z boków formy i odwróć na arkusz.
Krok 6.
Ostrożnie zdejmij papier z formy. Zaczynając od krótszego boku, zwiń ciasto za pomocą papieru do pieczenia w kształt kłody drewna. Połóż szwem do dołu na ruszcie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 7.
Teraz przygotuj polewę waniliową. Ubij masło z połową cukru pudru, następnie dodaj śmietanę, wanilię i pozostały cukier puder, ubijaj na puszystą masę. Przykryj folią spożywczą.
Krok 8.
Do nadzienia: wlej śmietanę do rondla i zagotuj na małym ogniu. Przelej do żaroodpornej miski i dodaj posiekaną białą czekoladę. Ubijaj do gładkości i stopienia. Pozostaw do ostygnięcia, aż będzie można rozsmarować, ale nie będzie ścięte.
Krok 9.
Rozwałkuj ostudzony placek i równomiernie posmaruj kremem waniliowym, pozostawiając kilka cm brzegi. Przełóż ciasto i umieść je na płaskim talerzu do serwowania, szwem do dołu. Jeśli krem waniliowy jest zbyt miękkie, włóż do lodówki na 15 minut.
Opinie
Napisz własną recenzję