Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Czekoladowa rolada LINDOR

Nasza wariacja na temat klasycznej bożonarodzeniowej rolady ze słodkim lukrem waniliowym, bogatym czekoladowym nadzieniem i delikatną dekoracją LINDOR.

Wskazówka od Maître Chocolatier

Jeśli wolisz, możesz użyć naszych dekadenckich pralin LINDOR Dark 60% Cocoa. Roladę możesz podawać ze świeżymi malinami lub coulisem malinowym.

Średnie
10 - 12 osoby

Składniki

  • 65 g mąki
  • 25 g kakao w proszku
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 dużych jajek (podzielonych na żółtka i białka)
  • 150 g cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, stopiona i schłodzona
  • około 75 g cukru pudru
  • Polewa waniliowa:
  • 175 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 240 g cukier puder
  • 60 ml śmietanki kremówki (min 30%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Nadzienie z mlecznej czekolady:
  • 150 g Lindt EXCELLENCE Extra Creamy, drobno posiekanej
  • 75 ml śmietanki kremówki (min 30%)
  • Do dekoracji:
  • 150 g pralin LINDOR Milk

W tym przepisie użyliśmy

Instrukcje

Krok 1.

Rozgrzej piekarnik do 180˚. Nasmaruj i wyłóż formę do rolady o wymiarach około 38 x 25 cm papierem do pieczenia.

Krok 2.

Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól w misce i odstaw na bok. Mikserem ubij żółtka z 4 łyżkami cukru, aż będą blade i zgęstniałe. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.

Krok 3.

W osobnej misce ubij białka z pozostałym cukrem, aż utworzą się miękkie szczyty. Dodaj do żółtek. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj, starając się utrzymać jak najwięcej powietrza.

Krok 4.

Włóż ciasto do przygotowanej formy i rozprowadź po wierzchu. Piecz przez 10 - 12 minut.

Krok 5.

W międzyczasie przesiej cukier puder na duży prostokąt papieru do pieczenia. Przeciągnij cienkim nożem wokół krawędzi ciasta, aby poluzować je z boków formy i odwróć na arkusz.

Krok 6.

Ostrożnie zdejmij papier z formy. Zaczynając od krótszego boku, zwiń ciasto za pomocą papieru do pieczenia w kształt kłody drewna. Połóż szwem do dołu na ruszcie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 7.

Teraz przygotuj polewę waniliową. Ubij masło z połową cukru pudru, następnie dodaj śmietanę, wanilię i pozostały cukier puder, ubijaj na puszystą masę. Przykryj folią spożywczą.

Krok 8.

Do nadzienia: wlej śmietanę do rondla i zagotuj na małym ogniu. Przelej do żaroodpornej miski i dodaj posiekaną białą czekoladę. Ubijaj do gładkości i stopienia. Pozostaw do ostygnięcia, aż będzie można rozsmarować, ale nie będzie ścięte.

Krok 9.

Rozwałkuj ostudzony placek i równomiernie posmaruj kremem waniliowym, pozostawiając kilka cm brzegi. Przełóż ciasto i umieść je na płaskim talerzu do serwowania, szwem do dołu. Jeśli krem waniliowy jest zbyt miękkie, włóż do lodówki na 15 minut.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Czekoladowa rolada LINDOR