Czekoladowe bułki Brioche
Miękka i słodka brioche z pysznymi, ciągnącymi się kawałkami czekolady – idealny pomysł na śniadanie lub popołudniową przekąskę.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Te piękne brioche są przepyszne z łyżeczką owocowego dżemu z jagód - słodycz owoców uzupełnia intensywny smak czekolady.
EXCELLENCE 70% COCOA 100g
Średnie
8 osób
Składniki
- 250 ml podgrzanego mleka
- 60 g cukru
- 420 g mąki, plus odrobina do oprószenia
- 1 łyżka drożdży suchych
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- 120 g roztopionego niesolonego masła
- 100 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- Do podania:
- Roztopiona gorzka czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Wyłóż blaszkę o wymiarach około 43x30 cm papierem do pieczenia i odłóż na bok.
Krok 2.
Połącz mleko oraz cukier w małej misce.
Krok 3.
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj mieszankę mleka i cukru, a następnie wbij jajko i wlej roztopione masło. Używając drewnianej łyżki i/lub rąk, energicznie ugniataj ciasto do czasu, aż zacznie się dawać formować.
Krok 4.
Umieść ciasto na posypanym mąką blacie i ugniataj przez jeszcze około 5 minut, aż stanie się gładkie. Uformuj kulę i umieść ciasto w lekko natłuszczonej misce. Przykryj wilgotną ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłym, wilgotnym miejscu.
Krok 5.
Umieść ciasto na lekko oprószonym mąką blacie. Wmieszaj posiekaną czekoladę, aż będzie równomiernie rozprowadzona w cieście.
Krok 6.
Podziel na 8 równych porcji. Uformuj kulki z ciasta i umieść je na blasze. Pozostaw do wyrośnięcia na około 45–60 minut (lub do czasu, gdy kulki z ciasta podwoją swoją objętość) w ciepłym i wilgotnym miejscu. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 7.
Ubij pozostałe jajko i posmaruj nim wyrośnięte bułeczki. Piecz przez 25–30 minut. Zostaw do ostygnięcia.
Krok 8.
Polej roztopioną czekoladą i podawaj. Smacznego!
Opinie
Napisz własną recenzję