Czekoladowe Ciastka Linzer
Nasi mistrzowie czekolady zaczarowali klasyczne austriackie herbatniki Linzer - słynące z pysznego nadzienia z dżemu owocowego - dodając naszą dekadencką czekoladę Lindt EXCELLENCE 85% Cocoa. Uczta nie do odparcia.
Wskazówka od Maître Chocolatier
W tym przepisie użyliśmy dżemu malinowego, ale możesz eksperymentować z różnymi smakami dżemów - dobrze sprawdzą się też smaki truskawkowy i wiśniowy.
Przepis na 30-36 ciastek

Średnie
12 - 15 osoby
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 85% Cocoa, drobno posiekanej
- 270 g mąki
- 50 g drobno mielonych migdałów
- 4 łyżeczki kakao w proszku
- szczypta soli
- 225 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- 115 g cukru
- 115 g drobnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 165 g dżemu malinowego
Instrukcje
Krok 1.
Wrzuć posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej na rondlu z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmij z palnika i zostaw do ostygnięcia.
Krok 2.
W drugiej misce połącz mąkę, mielone migdały, kakao i sól.
Krok 3.
Za pomocą miksera ubijaj masło i cukier na średnio-wysokich obrotach przez około 1 minutę. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, zatem rozpuszczoną czekoladę i ubijaj aż dobrze się połączą. Dodaj suche składniki i wymieszaj aż ciasto będzie gładkie.
Krok 4.
Podziel ciasto na pół, spłaszcz na krążki, przykryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 1 godzinę.
Krok 5.
Wyłóż kilka blach papierem do pieczenia.
Krok 6.
Posyp duży arkusz folii spożywczej kakao i umieść 1 krążek ciasta na wierzchu. Lekko posyp ciasto kakao i nałóż kolejny arkusz folii spożywczej. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Następnie wytnij ciastka używając okrągłej formy karbowanego (około 5 cm). Powtórz czynność z drugim krążkiem ciasta - upewniając się, że masz parzystą liczbę wyciętych ciastek.
Krok 7.
Używając małego noża gwiaździstego o średnicy około 2 cm, wytnij środek połowy przygotowanych ciastek. Na przygotowanych blachach ułóż ciastka w odległości 2,5 cm od siebie. Zostaw na 30 minut.
Krok 8.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciastka przez około 8 - 10 minut lub do momentu, aż brzegi będą twarde. Pozostaw do ostygnięcia na blachach do pieczenia na 5 minut przed przeniesieniem na ruszt do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9.
Na spód całych ciasteczek rozsmaruj odrobinę dżemu i przełóż wyciętymi.
Opinie
Napisz własną recenzję