FESTIWAL CZEKOLADY -30% na wszystko! Użyj w koszyku: FESTIWAL30
Aby skorzystać z promocji typu "2+1", "2+2", "3+1" itd należy dodać do koszyka ŁĄCZNĄ liczbę sztuk objętych promocją. Rabat na najtańszy produkt naliczy się w podsumowaniu koszyka automatycznie.
Użyj w koszyku kodu rabatowego XMASSMAGIC i nie płać za wysyłkę pow. 49zł.
Wrzuć posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej na rondlu z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmij z palnika i zostaw do ostygnięcia.
Krok 2.
W drugiej misce połącz mąkę, mielone migdały, kakao i sól.
Krok 3.
Za pomocą miksera ubijaj masło i cukier na średnio-wysokich obrotach przez około 1 minutę. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, zatem rozpuszczoną czekoladę i ubijaj aż dobrze się połączą. Dodaj suche składniki i wymieszaj aż ciasto będzie gładkie.
Krok 4.
Podziel ciasto na pół, spłaszcz na krążki, przykryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 1 godzinę.
Krok 5.
Wyłóż kilka blach papierem do pieczenia.
Krok 6.
Posyp duży arkusz folii spożywczej kakao i umieść 1 krążek ciasta na wierzchu. Lekko posyp ciasto kakao i nałóż kolejny arkusz folii spożywczej. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Następnie wytnij ciastka używając okrągłej formy karbowanego (około 5 cm). Powtórz czynność z drugim krążkiem ciasta - upewniając się, że masz parzystą liczbę wyciętych ciastek.
Krok 7.
Używając małego noża gwiaździstego o średnicy około 2 cm, wytnij środek połowy przygotowanych ciastek. Na przygotowanych blachach ułóż ciastka w odległości 2,5 cm od siebie. Zostaw na 30 minut.
Krok 8.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciastka przez około 8 - 10 minut lub do momentu, aż brzegi będą twarde. Pozostaw do ostygnięcia na blachach do pieczenia na 5 minut przed przeniesieniem na ruszt do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9.
Na spód całych ciasteczek rozsmaruj odrobinę dżemu i przełóż wyciętymi.