Czekoladowe Ciastka Linzer

Nasi mistrzowie czekolady zaczarowali klasyczne austriackie herbatniki Linzer - słynące z pysznego nadzienia z dżemu owocowego - dodając naszą dekadencką czekoladę Lindt EXCELLENCE 85% Cocoa. Uczta nie do odparcia. 

Wskazówka od Maître Chocolatier

W tym przepisie użyliśmy dżemu malinowego, ale możesz eksperymentować z różnymi smakami dżemów - dobrze sprawdzą się też smaki truskawkowy i wiśniowy.

 

Przepis na 30-36 ciastek

Średnie
12 - 15 osoby

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 85% Cocoa, drobno posiekanej
  • 270 g mąki
  • 50 g drobno mielonych migdałów
  • 4 łyżeczki kakao w proszku
  • szczypta soli
  • 225 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 115 g cukru
  • 115 g drobnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 165 g dżemu malinowego

Instrukcje

Krok 1.

Wrzuć posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej na rondlu z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmij z palnika i zostaw do ostygnięcia.

Krok 2.

W drugiej misce połącz mąkę, mielone migdały, kakao i sól.

Krok 3.

Za pomocą miksera ubijaj masło i cukier na średnio-wysokich obrotach przez około 1 minutę. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, zatem rozpuszczoną czekoladę i ubijaj aż dobrze się połączą. Dodaj suche składniki i wymieszaj aż ciasto będzie gładkie.

Krok 4.

Podziel ciasto na pół, spłaszcz na krążki, przykryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 1 godzinę.

Krok 5.

Wyłóż kilka blach papierem do pieczenia.

Krok 6.

Posyp duży arkusz folii spożywczej kakao i umieść 1 krążek ciasta na wierzchu. Lekko posyp ciasto kakao i nałóż kolejny arkusz folii spożywczej. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Następnie wytnij ciastka używając okrągłej formy karbowanego (około 5 cm). Powtórz czynność z drugim krążkiem ciasta - upewniając się, że masz parzystą liczbę wyciętych ciastek.

Krok 7.

Używając małego noża gwiaździstego o średnicy około 2 cm, wytnij środek połowy przygotowanych ciastek. Na przygotowanych blachach ułóż ciastka w odległości 2,5 cm od siebie. Zostaw na 30 minut.

Krok 8.

Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciastka przez około 8 - 10 minut lub do momentu, aż brzegi będą twarde. Pozostaw do ostygnięcia na blachach do pieczenia na 5 minut przed przeniesieniem na ruszt do całkowitego ostygnięcia.

Krok 9.

Na spód całych ciasteczek rozsmaruj odrobinę dżemu i przełóż wyciętymi.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Czekoladowe Ciastka Linzer