Czekoladowe ciasto Lindt

Intensywnie czekoladowe ciasto z kremową białą polewą.

Średnie
8 - 10 osoby

Składniki

  • Ciasto:
  • 225 g mąki
  • 65 g kakao w proszku
  • 10 g proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 350 g cukru
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g EXCELLENCE 85% Cocoa, roztopiona
  • 375 ml tłustego mleka
  • Masło do smarowania
  • Polewa:
  • 100 g EXCELLENCE White Vanilla, drobno posiekana
  • 3 łyżki śmietanki kremówki (min 30%)

Instrukcje

Krok 1.

Nagrzej piekarnik do 180°C, a foremkę do babki obficie wysmaruj masłem.

Krok 2.

W misce przesiej mąkę z kakao w proszku, proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną.

Krok 3.

Następnie w oddzielnej misce ubij cukier z olejem, jajkami i ekstraktem waniliowym na niskich obrotach aż do połączenia składników. Powoli wlewaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.

Krok 4.

Wsyp połowę mieszanki mąki, a następnie wlej połowę mleka. Dodawaj naprzemiennie do uzyskania gładkiego ciasta.

Krok 5.

Wyłóż ciasto do przygotowanej formy i wygładź. Piecz na środku piekarnika przez około 45 - 50 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie ustaw na ruszcie do całkowitego ostygnięcia.

Krok 6.

Teraz można przygotować polewę. Dodaj posiekaną czekoladę EXCELLENCE White Vanilla i śmietankę kremówkę do miski żaroodpornej. Podgrzewaj w kuchence przez 20 sekund, zatem wymieszaj. Kontynuuj podgrzewanie w kuchence mikrofalowej po 5 sekund. Mieszaj po każdym podgrzewaniu i kontynuuj, aż do rozpuszczenia i uzyskania gładkości. Po całkowitym rozpuszczeniu odstaw na 5 minut.

Krok 7.

Schłodzone ciasto połóż na płaskim talerzu i polej polewą z białej czekolady.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Czekoladowe ciasto Lindt