Czekoladowe ciasto Lindt
Intensywnie czekoladowe ciasto z kremową białą polewą.

Średnie
8 - 10 osoby
Składniki
- Ciasto:
- 225 g mąki
- 65 g kakao w proszku
- 10 g proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 350 g cukru
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 duże jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g EXCELLENCE 85% Cocoa, roztopiona
- 375 ml tłustego mleka
- Masło do smarowania
- Polewa:
- 100 g EXCELLENCE White Vanilla, drobno posiekana
- 3 łyżki śmietanki kremówki (min 30%)
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE Czekolada 85% Kakao 100gCena promocyjna 10,80 zł Normalna cena 14,40 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 8,64 zł
Instrukcje
Krok 1.
Nagrzej piekarnik do 180°C, a foremkę do babki obficie wysmaruj masłem.
Krok 2.
W misce przesiej mąkę z kakao w proszku, proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną.
Krok 3.
Następnie w oddzielnej misce ubij cukier z olejem, jajkami i ekstraktem waniliowym na niskich obrotach aż do połączenia składników. Powoli wlewaj rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.
Krok 4.
Wsyp połowę mieszanki mąki, a następnie wlej połowę mleka. Dodawaj naprzemiennie do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 5.
Wyłóż ciasto do przygotowanej formy i wygładź. Piecz na środku piekarnika przez około 45 - 50 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie ustaw na ruszcie do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6.
Teraz można przygotować polewę. Dodaj posiekaną czekoladę EXCELLENCE White Vanilla i śmietankę kremówkę do miski żaroodpornej. Podgrzewaj w kuchence przez 20 sekund, zatem wymieszaj. Kontynuuj podgrzewanie w kuchence mikrofalowej po 5 sekund. Mieszaj po każdym podgrzewaniu i kontynuuj, aż do rozpuszczenia i uzyskania gładkości. Po całkowitym rozpuszczeniu odstaw na 5 minut.
Krok 7.
Schłodzone ciasto połóż na płaskim talerzu i polej polewą z białej czekolady.
Opinie
Napisz własną recenzję