Czekoladowe miseczki deserowe

Te delikatne miseczki deserowe są bardzo proste w wykonaniu. Z pewnością będziesz chętnie przygotowywać miseczki z czekolady o różnym smaku!

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Nasi Maître Chocolatiers uwielbiają wypełniać je czekoladowym ganache przed udekorowaniem owocami jagodowymi – malinami, borówkami, truskawkami lub wiśniami. Gałązka świeżej mięty będzie idealnym zwieńczeniem.

Łatwe
5 osób

Składniki

  • 5 balonów, nadmuchanych do wielkości miseczek, jakie chcesz uzyskać
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa

Instrukcje

Krok 1.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Krok 2.

Włóż posiekaną czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa do żaroodpornej miski, którą należy przełóżyć do rondelka z powoli gotującą się wodą. Mieszaj do uzyskania gładkiej i błyszczącej konsystencji. Przelej do głębokiej miski.

Krok 3.

Zanurz balon w misce z rozpuszczoną czekoladą i przechylaj z boku na bok, aż pokryjesz go na kształt miseczki. Pamiętaj, żeby czekolada tworzyła dość grubą warstwę, aby miseczki nie pękały. Ustaw na przygotowanej blaszce i powtórz to samo z pozostałymi balonami.

Krok 4.

Schładzaj w lodówce przez 10–15 minut lub do czasu, aż czekolada całkowicie stężeje.

Krok 5.

Wyjmij z lodówki i przebij balony (przetnij nożyczkami lub przekłuj nożem). Delikatnie oderwij balon i ułóż miseczkę na talerzu, by dodawać pozostałe elementy deseru.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Czekoladowe miseczki deserowe