Czekoladowe miseczki deserowe
Te delikatne miseczki deserowe są bardzo proste w wykonaniu. Z pewnością będziesz chętnie przygotowywać miseczki z czekolady o różnym smaku!
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Nasi Maître Chocolatiers uwielbiają wypełniać je czekoladowym ganache przed udekorowaniem owocami jagodowymi – malinami, borówkami, truskawkami lub wiśniami. Gałązka świeżej mięty będzie idealnym zwieńczeniem.
EXCELLENCE 70% COCOA 100g
Łatwe
5 osób
Składniki
- 5 balonów, nadmuchanych do wielkości miseczek, jakie chcesz uzyskać
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Krok 2.
Włóż posiekaną czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa do żaroodpornej miski, którą należy przełóżyć do rondelka z powoli gotującą się wodą. Mieszaj do uzyskania gładkiej i błyszczącej konsystencji. Przelej do głębokiej miski.
Krok 3.
Zanurz balon w misce z rozpuszczoną czekoladą i przechylaj z boku na bok, aż pokryjesz go na kształt miseczki. Pamiętaj, żeby czekolada tworzyła dość grubą warstwę, aby miseczki nie pękały. Ustaw na przygotowanej blaszce i powtórz to samo z pozostałymi balonami.
Krok 4.
Schładzaj w lodówce przez 10–15 minut lub do czasu, aż czekolada całkowicie stężeje.
Krok 5.
Wyjmij z lodówki i przebij balony (przetnij nożyczkami lub przekłuj nożem). Delikatnie oderwij balon i ułóż miseczkę na talerzu, by dodawać pozostałe elementy deseru.
Opinie
Napisz własną recenzję