Czekoladowo-malinowe naleśniki
Lekkie i puszyste naleśniki z jedwabistą czekoladą malinową Lindt Excellence, bitą śmietaną i soczystymi malinami – idealny pomysł na śniadanie lub przepyszny deser.

Łatwe
4 - 6 osoby
Składniki
- Do przygotowania naleśników:
- 285 ml maślanki
- 75 ml mleka
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mąki
- 2 łyżki kakao w proszku
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 35 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- olej słonecznikowy do smażenia
- Do podania:
- 150 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence Raspberry Intense
- 250 ml śmietanki (min 30%)
- 25 g cukru pudru
- 250 g malin
- Starta na wiórki gorzka czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa
Instrukcje
Krok 1.
Ubij maślankę, mleko, jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło w małym dzbanku i odstaw.
Krok 2.
Przesiej mąkę i kakao do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodaj cukier oraz szczyptę soli i mieszaj do połączenia wszystkich składników.
Krok 3.
Zrób w środku dołek i stopniowo dodawaj mokre składniki. Mieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Odstaw na 15 minut.
Krok 4.
W międzyczasie włóż posiekaną czekoladę gorzką Lindt Excellence Raspberry Intense do żaroodpornej miski i przełóż miskę do rondelka z powoli gotującą się wodą. Mieszaj często, do rozpuszczenia czekolady. Zdejmij z palnika i przelej do dzbanka.
Krok 5.
Ubij śmietankę z cukrem pudrem do sztywności, uważaj, żeby jej nie przebić. Odstaw na bok.
Krok 6.
Posmaruj patelnię odrobiną oleju słonecznikowego i umieść ją na średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, wlej pół chochelki ciasta i delikatnie rozprowadź, formułując mały okrąg.
Krok 7.
Zostaw na 1–2 minuty, aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni. Odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę.
Krok 8.
Smaż naleśniki partiami, w razie potrzeby smarując patelnię odrobiną oleju. Podawaj naleśniki z łyżką bitej śmietany i rozpuszczoną gorzką czekoladą Lindt Excellence Raspberry Intense. Dodaj świeże maliny i posyp wiórkami czekoladowymi.
Opinie
Napisz własną recenzję