Czekoladowo-Pralinowa Piramida
Ta piramida pralinowa to doskonały dodatek na wyjątkowe okazje - prawdziwa gratka dla miłośników czekolady!
Wskazówka od Maître Chocolatier
Sprawdź ofertę luksusowych pralin w naszym sklepie internetowym. Do dekoracji możesz również wybrać praliny CREATION DESSERT inspirowane deserami lub dodać eksplozji owocowego smaku z SENSATION FRUIT.
EXCELLENCE 70% COCOA 100g
Średnie
6 - 8 osoby
Składniki
- Na biszkopt:
- 200 g mąki
- 30 g kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 średnie jajka
- 200 g drobnego cukru
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
- 200 ml ciepłej wody
- Na krem czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, posiekanej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 400 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- odrobina mleka
- Do dekoracji:
- 445 g pralin SWISS LUXURY SELECTION
- 250 g różnych pralin LINDOR
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2.
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, zmielone migdały i sodę oczyszczoną i odstaw na bok.
Krok 3.
Za pomocą miksera ręcznego ubijaj jajka z drobnym cukrem przez 8 minut. Wmieszaj masło. Dodawaj suche składniki partiami, naprzemiennie z wodą. Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Krok 4.
Wylej ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadź, aby miała około 1 cm grubości. Piecz przez 15 - 20 minut lub do momentu, aż patyczek włożony do środka nie będzie suchy. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 5.
W międzyczasie zrób maślany krem. Włóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej na garnku z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.
Krok 6.
Za pomocą miksera ubij masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Dodaj roztopioną czekoladę, jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę mleka. Trzymaj w temperaturze pokojowej.
Krok 7.
Schłodzony biszkopt wyłóż na deskę do krojenia. Wytnij 6–8 kółek, stopniowo zmniejszając rozmiar (największe o średnicy około 15 cm, najmniejsze około 3 cm).
Krok 8.
Połóż największe na płaskim talerzu. Rozprowadź krem czekoladowy równomiernie na grubość około 1 cm na wszystkich okręgach i ułóż je jeden na drugim, tworząc zwężającą się piramidę.
Krok 9.
Użyj szpachelki, aby pokryć zewnętrzną część piramidy pozostałym kremem. Udekoruj pralinami SWISS LUXURY SELECTION i LINDOR. Schładzaj w lodówce przez 30 minut.
Opinie
Napisz własną recenzję