Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Czekoladowo-Pralinowa Piramida

Ta piramida pralinowa to doskonały dodatek na wyjątkowe okazje - prawdziwa gratka dla miłośników czekolady!

Wskazówka od Maître Chocolatier

Sprawdź ofertę luksusowych pralin w naszym sklepie internetowym. Do dekoracji możesz również wybrać praliny CREATION DESSERT inspirowane deserami lub dodać eksplozji owocowego smaku z SENSATION FRUIT.

Średnie
6 - 8 osoby

Składniki

  • Na biszkopt:
  • 200 g mąki
  • 30 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 średnie jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • Na krem czekoladowy:
  • 100 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, posiekanej
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 400 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • odrobina mleka
  • Do dekoracji:
  • 445 g pralin SWISS LUXURY SELECTION
  • 250 g różnych pralin LINDOR

Instrukcje

Krok 1.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2.

W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, zmielone migdały i sodę oczyszczoną i odstaw na bok.

Krok 3.

Za pomocą miksera ręcznego ubijaj jajka z drobnym cukrem przez 8 minut. Wmieszaj masło. Dodawaj suche składniki partiami, naprzemiennie z wodą. Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Krok 4.

Wylej ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadź, aby miała około 1 cm grubości. Piecz przez 15 - 20 minut lub do momentu, aż patyczek włożony do środka nie będzie suchy. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 5.

W międzyczasie zrób maślany krem. Włóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej na garnku z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.

Krok 6.

Za pomocą miksera ubij masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Dodaj roztopioną czekoladę, jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę mleka. Trzymaj w temperaturze pokojowej.

Krok 7.

Schłodzony biszkopt wyłóż na deskę do krojenia. Wytnij 6–8 kółek, stopniowo zmniejszając rozmiar (największe o średnicy około 15 cm, najmniejsze około 3 cm).

Krok 8.

Połóż największe na płaskim talerzu. Rozprowadź krem czekoladowy równomiernie na grubość około 1 cm na wszystkich okręgach i ułóż je jeden na drugim, tworząc zwężającą się piramidę.

Krok 9.

Użyj szpachelki, aby pokryć zewnętrzną część piramidy pozostałym kremem. Udekoruj pralinami SWISS LUXURY SELECTION i LINDOR. Schładzaj w lodówce przez 30 minut.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Czekoladowo-Pralinowa Piramida