Czekoladowy pudding z chia

Przepis ten łączy intensywność gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa ze słodyczą syropu klonowego i bananów, tworząc idealny pudding.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Użyj swojego ulubionego mleka roślinnego, a przepis stanie się wegański.

Łatwe
4 osób

Składniki

  • 40 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa
  • 335 ml mleka
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • Do dekoracji:
  • 1 banan, pokrojony w plasterki
  • Starta gorzka czekolada Lindt Excellence 85% Cocoa

Instrukcje

Krok 1.

Przełóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski i odłóż na bok.

Krok 2.

Przelej mleko oraz syrop klonowy do rondla i doprowadź do wrzenia.

Krok 3.

Zdejmij z palnika i dodaj czekoladę. Mieszaj do uzyskania aksamitnego mleka czekoladowego.

Krok 4.

Dodaj nasiona chia do dużego słoika z dopasowaną pokrywką lub 4 małych słoików o objętości około 125 ml każdy. Wlej mleko czekoladowe, zamieszaj i zamknij słoiczek (słoiczki).

Krok 5.

Schładzaj w lodówce przez minimum 8 godzin (do 24 godzin). Wymieszaj po 1 godzinie, żeby się upewnić, że masa jest równa. Im dłużej chłodzi się pudding, tym gęstszy się staje.

Krok 6.

Gdy deser jest gotowy do podania, udekoruj go plastrami banana i posyp startą czekoladą.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Czekoladowy pudding z chia