Czekoladowy pudding z płynną czekoladą
Czy istnieje coś bardziej pysznego niż czekoladowy biszkopt ze wspaniałym, płynnym wnętrzem z pralinki Lindt Lindor? Rozpieszczaj swoje zmysły tą najwspanialszą słodyczą, dzięki niezwykłemu przepisowi naszego Maître Chocolatier.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Dla owocowej nuty dodaj do ciasta łyżeczkę liofilizowanych malin przed wyłożeniem go do foremek. Możesz też wybrać inny smak naszych pralinek Lindt Lindor. Dla tropikalnej nuty wybierz kokosowe Coconut Truffles, a dla odrobiny słodyczy – kremowe pralinki z białej czekolady White Chocolate.

Łatwe
10 osób
Składniki
- 100 g niesolonego masła
- Kakao w proszku, do oprószenia
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 1 całe duże jajko i 1 żółtko
- 60 g drobnego cukru do wypieków
- Szczypta soli morskiej
- 100 g mąki
- 10 pralin z gorzkiej czekolady Lindt Lindor 60%
W tym przepisie użyliśmy
- LINDOR Praliny Gorzka Czekolada 60% Kakao 200gCena promocyjna 13,72 zł Normalna cena 34,30 złBrak w magazynie
Instrukcje
Krok 1.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść 10 małych (7 cm) żaroodpornych foremek rozpuszczonym masłem i oprósz je kakao.
Krok 2.
Posiekaj masło i umieść je w żaroodpornej misce z posiekaną czekoladą. Przełóż do rondla z powoli gotującą się wodą i mieszaj do rozpuszczenia i gładkości. Zestaw naczynie z palnika i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 3.
Ubij jajko, żółtko i cukier ze szczyptą soli do uzyskania lekkiej i jasnej masy. Wmieszaj rozpuszczoną czekoladę, a następnie mąkę.
Krok 4.
Podziel połowę ciasta pomiędzy 10 przygotowanych naczyń. Włóż do środka każdego pralinkę z gorzkiej czekolady Lindt Lindor 60%. Dolej do każdego naczynia pozostałe ciasto.
Krok 5.
Piecz przez 10–13 minut lub do czasu aż brzegi staną się wypieczone, ale w samym środku ciasto wciąż będzie się delikatnie ruszać.
Krok 6.
Zostaw do delikatnego ostygnięcia. Można podawać z sosem czekoladowym i lodami waniliowymi.
Opinie
Napisz własną recenzję