Czekoladowy pudding z płynną czekoladą

Czy istnieje coś bardziej pysznego niż czekoladowy biszkopt ze wspaniałym, płynnym wnętrzem z pralinki Lindt Lindor? Rozpieszczaj swoje zmysły tą najwspanialszą słodyczą, dzięki niezwykłemu przepisowi naszego Maître Chocolatier.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Dla owocowej nuty dodaj do ciasta łyżeczkę liofilizowanych malin przed wyłożeniem go do foremek. Możesz też wybrać inny smak naszych pralinek Lindt Lindor. Dla tropikalnej nuty wybierz kokosowe Coconut Truffles, a dla odrobiny słodyczy – kremowe pralinki z białej czekolady White Chocolate.

Łatwe
10 osób

Składniki

  • 100 g niesolonego masła
  • Kakao w proszku, do oprószenia
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 1 całe duże jajko i 1 żółtko
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • Szczypta soli morskiej
  • 100 g mąki
  • 10 pralin z gorzkiej czekolady Lindt Lindor 60%

Instrukcje

Krok 1.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść 10 małych (7 cm) żaroodpornych foremek rozpuszczonym masłem i oprósz je kakao.

Krok 2.

Posiekaj masło i umieść je w żaroodpornej misce z posiekaną czekoladą. Przełóż do rondla z powoli gotującą się wodą i mieszaj do rozpuszczenia i gładkości. Zestaw naczynie z palnika i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Krok 3.

Ubij jajko, żółtko i cukier ze szczyptą soli do uzyskania lekkiej i jasnej masy. Wmieszaj rozpuszczoną czekoladę, a następnie mąkę.

Krok 4.

Podziel połowę ciasta pomiędzy 10 przygotowanych naczyń. Włóż do środka każdego pralinkę z gorzkiej czekolady Lindt Lindor 60%. Dolej do każdego naczynia pozostałe ciasto.

Krok 5.

Piecz przez 10–13 minut lub do czasu aż brzegi staną się wypieczone, ale w samym środku ciasto wciąż będzie się delikatnie ruszać.

Krok 6.

Zostaw do delikatnego ostygnięcia. Można podawać z sosem czekoladowym i lodami waniliowymi.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Czekoladowy pudding z płynną czekoladą