Deser bananowo-czekoladowy Banoffee
Słodki deser z bananami i przepysznym kremem czekoladowym, któremu ciężko się oprzeć.
EXCELLENCE 65% COCOA 80g
Łatwe
6 osób
Składniki
- 10 - 12 małych biszkoptów
- 25 g miękkiego masła
- 3 banany
- 100 g cukru
- 50 g czekolady mlecznej z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 65%
- 20 g miękkiego masła
- 350 ml śmietanki kremówki (min 30%)
- 25 g cukru pudru
W tym przepisie użyliśmy
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Roztop masło w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Pokrusz biszkopty w miseczce, dodaj do roztopionego masła i mieszaj do uzyskania ziarnistej struktury. Posiekaj nożem gorzką czekoladę. Wsyp na rozgrzaną patelnię cukier i nie mieszając go, karmelizuj. Przechylaj patelnię tak, aby cały cukier rozpuścił się i uzyskał karmelowy kolor. Zdejmij z ognia, dodaj masło i delikatnie wymieszaj. Postaw ponownie na małym ogniu, mieszając stopniowo dodawaj śmietankę (100 ml). Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do czasu jej rozpuszczenia. Otrzymany krem schłodź.
Krok 2.
Przygotowanie bitej śmietany:
Wlej dobrze schłodzoną śmietankę (250 ml) do miski i ubijaj energicznymi ruchami tak, aby wprowadzić do niej powietrze. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, stopniowo dodawaj cukier puder. Przełóż ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i odstaw do zimnego miejsca.
Krok 3.
Idealne wykończenie:
Na dnie szklanego pucharku delikatnie umieść biszkoptową mieszankę. Pokrój banany w plasterki i ułóż je na pokruszonych biszkoptach. Wyłóż karmel z czekoladą na banany i wykończ bitą śmietaną. Jeśli deser nie jest przygotowywany bezpośrednio przed podaniem, plastry banana należy skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Do udekorowania deseru możesz użyć pokruszonych biszkoptów.
Opinie
Napisz własną recenzję