Domowa pasta czekoladowo-orzechowa do smarowania
Nasi mistrzowie czekolady podzielili się swoim przepisem na niebiański domowy krem czekoladowy z orzechami laskowymi. To jest połączenie naszych pysznych czekolad EXCELLENCE 65% Cocoa i EXCELLENCE 70% Cocoa.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Dla jeszcze bardziej intensywnego smaku orzecha laskowego, zamień EXCELLENCE 70% Cocoa na EXCELLENCE Roasted Hazelnut - dzięki kawałkom orzechów piemonckich będzie miał nieco bardziej chrupiącą konsystencję.
Przepis na 1 duży lub 2 średnie słoiki

Łatwe
12 - 15 osoby
Składniki
- 150 g orzechów laskowych, prażonych
- 150 g cukier puder
- 125 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, posiekanej
- 80 g mlecznej czekolady Lindt EXCELLENCE 65% Cocoa, posiekanej
- 300 ml śmietanki kremówki (min 30%)
- 40 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje
Krok 1.
Włóż prażone orzechy laskowe do blendera i miksuj, aż uzyskasz gładką pastę, w razie potrzeby zeskrobując boki blendera (zajmie to około 5 minut).
Krok 2.
Przełóż łyżką do miski, dodaj cukier puder i posiekane czekoladki i odstaw na bok.
Krok 3.
Wlej śmietanę do rondla, dodaj kakao w proszku i ekstrakt waniliowy i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia kakao.
Krok 4.
Zdejmij z ognia i polej pokrojoną mieszanką czekolady i orzechów laskowych. Dodaj szczyptę soli i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Krok 5.
Wlej do dużego słoika (lub dwóch mniejszych słoików) i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed zamknięciem. Przechowuj w chłodnym, suchym miejscu do tygodnia.
Opinie
Napisz własną recenzję