Domowa pasta czekoladowo-orzechowa do smarowania

Nasi mistrzowie czekolady podzielili się swoim przepisem na niebiański domowy krem czekoladowy z orzechami laskowymi. To jest połączenie naszych pysznych czekolad EXCELLENCE 65% Cocoa i EXCELLENCE 70% Cocoa.

Wskazówka od Maître Chocolatier

Dla jeszcze bardziej intensywnego smaku orzecha laskowego, zamień EXCELLENCE 70% Cocoa na EXCELLENCE Roasted Hazelnut - dzięki kawałkom orzechów piemonckich będzie miał nieco bardziej chrupiącą konsystencję. 

 

Przepis na 1 duży lub 2 średnie słoiki

Łatwe
12 - 15 osoby

Składniki

  • 150 g orzechów laskowych, prażonych
  • 150 g cukier puder
  • 125 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, posiekanej
  • 80 g mlecznej czekolady Lindt EXCELLENCE 65% Cocoa, posiekanej
  • 300 ml śmietanki kremówki (min 30%)
  • 40 g kakao w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje

Krok 1.

Włóż prażone orzechy laskowe do blendera i miksuj, aż uzyskasz gładką pastę, w razie potrzeby zeskrobując boki blendera (zajmie to około 5 minut).

Krok 2.

Przełóż łyżką do miski, dodaj cukier puder i posiekane czekoladki i odstaw na bok.

Krok 3.

Wlej śmietanę do rondla, dodaj kakao w proszku i ekstrakt waniliowy i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia kakao.

Krok 4.

Zdejmij z ognia i polej pokrojoną mieszanką czekolady i orzechów laskowych. Dodaj szczyptę soli i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.

Krok 5.

Wlej do dużego słoika (lub dwóch mniejszych słoików) i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed zamknięciem. Przechowuj w chłodnym, suchym miejscu do tygodnia.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Domowa pasta czekoladowo-orzechowa do smarowania