Francuskie czekoladowe ciasteczka sablés z płynnym nadzieniem
Francuskie, intensywne w smaku ciasteczka z czekoladowym nadzieniem.
Składniki
- 60 g Lindt Excellence 70% Cocoa
- 120 g miękkiego masła
- 1 łyżka wody
- 1 szczypta drobnej soli
- 1 łyżka miodu
- 60 g cukru pudru
- 35 g mielonych migdałów
- 35 g mielonych orzechów laskowych
- 200 g mąki pszennej
- 90 g czekolady mlecznej z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 55%
- 60 ml śmietanki kremówki (min 30%)
W tym przepisie użyliśmy
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło. Pokrój czekoladę w kawałki, umieść je w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj miękkie masło z cukrem pudrem, migdałami, orzechami laskowymi, mąką i solą. Dodawaj stopniowo wodę i miód, aż do uzyskania jednolitej masy, którą następnie należy połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Umieść ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozprowadzić na grubość ok. 1 cm, a następnie odstaw do zimnego miejsca na ok. 1 godz. Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremki. W środku ciasteczek wykrawaj mniejszą foremką środek tak, aby uzyskać kształt pierścienia. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10 min.
Krok 2.
Przygotowanie ganaszu:
Do miseczki włóż czekoladę i śmietankę, rozpuść je w wodnej kąpieli, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej masy.
Krok 3.
Idealne wykończenie:
Rozprowadź czekoladowy ganasz na powierzchni każdego, pełnego ciasteczka, a na środku umieść dodatkowo kroplę ganaszu wielkości orzecha laskowego. Przykryj ciasteczkiem z otworem. Przekładaj w podobny sposób resztę upieczonych krążków, tak, aby uzyskać ciasteczka z nadzieniem czekoladowym. Ciasteczka mogą mieć różny smak lub kształt: możesz dodać do ciasta przyprawy do piernika, zmieniać dowolnie kształty foremek lub użyć mlecznej lub białej czekolady do przygotowania ganaszu.