Gofry brownie
Gofry brownie, podawane z lodami waniliowymi i malinami na ciepło oraz tabliczką czekolady mlecznej Lindt Excellence 45% dla smaku.
30 minut
Średnie
8 osób
Składniki
- Gofry: 50 g cukru białego 50 g cukru brązowego (trzcinowego) 3 jajka 60 ml oleju słonecznikowego szczypta soli 300 g mąki orkiszowej (typu 630) 40 g kakao do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml mleka 1 tabliczka czekolady Lindt Excellence 45% na każdego gofra jedna gałka lodów waniliowych
- Maliny na ciepło: 300 g mrożonych malin 2 łyżki stołowe cukru W razie potrzeby dodać trochę skrobi rozpuszczonej w zimnej wodzie
Instrukcje
Krok 1.
Utrzyj jajka z cukrem do konsystencji kremu. Dodaj szczyptę soli, następnie olej słonecznikowy i kontynuuj mieszanie. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną zmieszaj ze sobą i wymieszaj ze stopniowo dodawanym mlekiem. Czekoladę Lindt Excellence 45% połam na małe kawałki i odłóż. Gofrownicę lekko posmaruj tłuszczem i wlej porcję ciasta.
Krok 2.
W międzyczasie zagotuj maliny z cukrem. Jeśli nie dojdą do wystarczająco gęstej konsystencji, dodaj odrobinę skrobi rozrobionej w zimnej wodzie.
Krok 3.
Kiedy gofry będą gotowe, podawaj je z gałką lodów i malinami na ciepło. Ozdób kawałkiem czekolady.
Opinie
Napisz własną recenzję