Gofry z czekoladą Lindt Excellence

Łatwe
4 osób
Składniki
- 40 g miękkiego masła
- 220 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 300 ml tłustego mleka
- 2 jajka
- olej do posmarowania gofrownicy
- Lindt Excellence 70% Cocoa
- maliny i wiórki kokosowe do dekoracji
Instrukcje
Krok 1.
Rozpuść masło i odstaw na chwilę do wystygnięcia. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier i szczyptę mąki. Połącz masło z mlekiem i jajkami. Stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.
Krok 2.
Rozgrzej gofrownicę, natrzyj ją odrobiną oleju, rozprowadź na niej równomiernie ciasto. Jak tylko na cieście zaczną pojawiać się bąbelki, przykryj je pokrywą gofrownicy i piecz na złoty kolor. Kontynuuj, aż wszystkie gofry będą upieczone.
Krok 3.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa (możesz wybrać swoją ulubioną tabliczkę, np. Excellence Extra Creamy lub Excellence Raspberry Intense). Gofry nabij na patyczek i ozdób czekoladą, owocami i wiórkami kokosowymi.
Opinie
Napisz własną recenzję