Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Gorąca czekolada z cynamonem

Nie ma nic lepszego niż gorzka czekolada w chłodny wieczór. Spraw, by Twój przepis był jeszcze bardziej wyjątkowy i wykorzystaj niesamowitą czekoladę gorzką Lindt Excellence 70% Cocoa w połączeniu ze słodką wanilią i cynamonem, który doda nieco pikantności.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Zaszalej z dodatkami, zrób wiórki z białej czekolady Lindt Excellence White Vanilla, która połączy się z nutą wanilii w mleku. Możesz też oprószyć wierzch kakao w proszku.

Łatwe
2 - 3 osoby

Składniki

  • 75 ml śmietanki (min 30%)
  • 400 ml mleka
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu lub do smaku
  • 1 łyżka cukru lub do smaku
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 125 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • Do dekoracji:
  • Bita śmietana
  • laska cynamonu
  • Starta gorzka czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa

Instrukcje

Krok 1.

Przelej mleko i śmietankę do średniego rondelka. Dodaj cynamon i powoli doprowadź do wrzenia.

Krok 2.

Dodaj cukier i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Mieszaj do rozpuszczenia cukru.

Krok 3.

Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Spróbuj, w razie potrzeby dodaj nieco więcej cukru.

Krok 4.

Przelej do filiżanek lub kubków, dodaj do każdej porcji laskę cynamonu i wykończ odrobiną bitej śmietany i startą czekoladą.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Gorąca czekolada z cynamonem