Gwiazdki cynamonowe brownie
Dwa w jednym – gwiazdki cynamonowe i ciasteczka brownie wreszcie zespolone w całość!
Składniki
- 200 g czekolady Lindt Excellence 70%
- 175 g masła
- 150 g cukru brązowego (trzcinowego)
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 50 g zmielonych i wyprażonych migdałów
- 1 łyżka stołowa cynamonu
- szczypta soli
- 100 g białej czekolady Lindt Excellence Vanille
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie brownie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Wyłóż papierem do pieczenia prostokątną blachę (wym. ok. 20 x 30 cm). Posiekaj na drobno gorzką czekoladę deserową i roztop z masłem i cukrem w misce na gorącej łaźni wodnej. Do płynnej masy czekoladowo-maślanej stopniowo dodawaj jajka. Następnie dodaj migdały, cynamon i szczyptę soli. Przełóż ciasto do formy i piecz w piekarniku ok. 35 minut. Upieczone ciasto brownie wystudź.
Krok 2.
Przygotowanie polewy:
W międzyczasie posiekaj drobno białą czekoladę przeznaczoną na polewę i roztop w misce na gorącej łaźni wodnej. Roztopioną czekoladę rozsmaruj cienko i równomiernie na wystudzonym cieście brownie, następnie pozostaw do stwardnienia. Z ciasta brownie wytnij za pomocą foremek gwiazdki wielkości ok. 3-4 cm. W czasie pracy foremki.